Arla vill göra ost med GMO-teknik – Dags att bojkotta Arla

Mejerijätten Arla Foods vill börja tillverka vissa populära ostar med löpe som framställts med hjälp av genmodifierade bakterier. På marknaden finns redan sådana ostar. Men Krav säger nej till ostar med konstgjort löpe, rapporterar P4 Kronoberg.
– Vi menar att det finns för mycket risker och för mycket som är okänt för att vi ska släppa fram den här typen av produktion, säger Johan Ceije, försäljningschef hos Krav.
Med modern GMO-teknik går det att framställa konstgjort löpe. Men i enzymet som används i osttillverkningen finns inga GMO-rester, påstår Magnus Larsson på Arla Foods. (fan trot) Syftet med tekniken är att få en mer kostnadseffektiv ostproduktion.
Rune Lanestrand

13 Responses to Arla vill göra ost med GMO-teknik – Dags att bojkotta Arla

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Reblogga detta på Rune Lanestrands blogg.

  Gilla

 2. Gäst skriver:

  Ett bra medborgarförslag:
  http://www.smp.se/vaxjo/kravet-endast-mjolk-fran-kor-som-far-vara-ute/
  ”Samtliga mejeriprodukter som köps in av Växjö kommun, och som serveras på skolor och olika kommunala boenden, borde komma från mjölkkor som har fått gå ute och beta.”

  Gilla

 3. Rolf Löfgren skriver:

  Min åsikt är att svenska ARLA bönder måste bryta sig ur det multinationella ARLA. Det är omöjligt att kombinera svensk GMO-fri fin-mjölk med dansk GMO ful-mjölk.

  ARLA vill döda det svenska jordbruket för att få avsättning för sin GMO ful-mjölk. Det är tragiskt att inte vanligt folk kan se igenom det bedrägeri som ARLA och våra politiker håller på med.

  Jag kräver att en klar märkning, Non-GMO, införs för att visa att en vara är garanterar GMO-fri.
  Vidare måste alla varor som är producerad med hjälp av GMO i något led, klart märkas med ”Innehåller GMO”.

  Bryt isär ARLA! NU!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Livsmedelsverket är en av vårt lands mest falska och opålitliga myndighet som står helt på tillverkarnas sida. Eller vad sägs om deras nöjdhet med att:
   ”Kött, mjölk och ägg från djur som har utfodrats med genetiskt modifierat foder är inte genetiskt modifierade produkter och behöver därför inte märkas. För närvarande finns det inte något GMO-foder i Sverige.”
   Två helt vilseledande uppgifter. Ingen kan i dag påstå att t ex kött eller mjölk från djur som getts GMO-foder inte innehåller genetisk modifierade produkter. Påståendet om att det inte finns importerat GMO-foder i Sverige är ren lögn.

   Gilla

   • Rolf Löfgren skriver:

    Rune, har du någon uppgift på hur mycket foder och vilka sorter samt ev. GMO, som importerades till Sverige 2014?

    Gilla

  • Lars-Kristian Bergh skriver:

   Kravet på GMO – märkning tycker jag är utmärkt. Men att kräva att svenska Arla ska bryta sig ur multijätten kanske väcker förhoppningar. Dessa kan infrias. Helt omöjligt för en minoritet att majoritetsbesluta på representantskapet. MD fick chansen att ta över Arla gratis på grund av karriärkåta direktörer på Arla. Varför skulle dansken skänka tillbaks något som korkade svenskar gett dem?

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Inte bara GMO-märkning utan ta den nisch som redan är ett konkurrensmedel som växer när riskerna med GMO blir alltmer uppenbara. Naturligtvis går det att bryta sig ur Arla Food om bara viljan finns.

    Gilla

   • Lars-Kristian Bergh skriver:

    Javisst om bara viljan finns hos den danska beslutsmajoriteten. Varför drömma om att danskarna vill skänka tillbaks något? Gå ihop med svenskt kapital och starta ett nytt stort mejeri i Mälardalen är både möjligt och enda utvägen ge danska Arla en match.

    Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Stordriftens epok är över vilket Arla misslyckande och är ett talande bevis för.

    Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Förstår om någon hyser oro för att en bojkott skadar mjölkbönderna. Men det är Arla som i åratal piskat och sugit ut de svenska bönderna genom att betala dåligt och istället etablerat sig som det största globala mejeriföretaget. Arla måste bort och ersättas av flera mindre mejerier med mer ekologisk skologisk mjölk innan det kan bli bättre. Falköping och Gäsene m fl rekommenderas.

  Gilla

 5. Diana F skriver:

  Finns det inte gränser hur korkat det går till? Pengar viktigare?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: