Drönare hotar kärnkraftverk.

Vill här återge vad Åsa Moberg Boije i dag skriver på sin fb-sida:

”Sömnlös morgon med franska nyheter på radion: nya drönare i centrala Paris i natt, sju tror jag det var denna gång och en hann polisen se när den landade och hämtades upp av fyra män som försvann i en bil. Sammanlagt 60 mystiska drönarflygningar har iakttagits i Frankrike de senaste fem månaderna, många över kärnkraftverk.
Och Areva, det franska kärnkraftsföretaget med 45 000 anställda, offentliggör i dag officiellt sin senaste stora förlust: 4,9 miljarder euro. Upp till 6 000 anställda kan bli bortsparade. Jag tror, men är inte säker på att jag uppfattade detta rätt, att 4 miljarder av förlusten hänför sig till extra kostnader för förseningen av reaktorbygget Olkiluoto 3 i Finland. Den skulle leveras ”nyckelfärdig” 2009.
Priset skulle bli 3,2 miljarder euro. Nu beräknas den bli klar tidigast 2018 och kostnaden har gått upp till 8,5 miljarder euro. Samma försening och fördyring har drabbat systerreaktorn i Flamanville i Frankrike.
Som kärnkraftsmotståndare skulle man kunna känna skadeglädje, men sådana nyheter blir snarare ångestväckande: vad händer om ett företag som Areva skulle gå i konkurs? Det kan ju inte tillåtas, så kostnaden hamnar hos skattebetalarna.”

Det är närmast ofattbart att denna dödsbringande verksamhet kan få fortgå. Och att det efter Fukushima finns politiker även i Sverige som inte bara vill ha kvar gamla livsfarliga kärnkraftverk utan också vill bygga nya.
Rune Lanestrand

6 Responses to Drönare hotar kärnkraftverk.

 1. Monica Löfberg skriver:

  Ja de e helt fruktansvärt med denna vansinnighet, kärnkraften.Här i kommunen har vi Forsmark med jättegamla och gamla reaktorer. och en ”kommande” soptipp för allt (hela världens?) radioaktiva avfallet!!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja Monica. Och Forsmark som bara var en halvtimma från ett reaktorhaveri. Verkar nästan som lydmedia har glömt eller förträngt detta.

   Gilla

 2. Jan Öhlund skriver:

  Den får inte fortgå överallt tack och lov. Svårigheterna att få gehör för kärnkraftens förträfflighet ökar. I Tyskland har tillståndet dragits in för mellanlagring av uttjänat bränsle och bränslestavar vid Vattenfalls anläggning i Brunsbüttel. Även en hel del andra, såvitt jag förstår samtliga andra mellanlager uppfyller inte heller kraven på säkerhet. Situationen kan enligt media komma att kräva att samtliga kärnkraftverk tas ur drift omgående istället för 2022. Bristerna som påpekas är allvarliga. Inget av de aktuella lagren uppfyller kraven på terrorangrepp utifrån. Behållare med mellanlagrat material korroderar och kan inte längre anses säkert. Castorbehållare för uttjänta bränslestavar går ej att få levererade på grund av efterfrågan från Fukoshima. Det ser ut som om man nu inte kan hitta något lager som tyska atomtillsynen inte har underkänt. Sägs vidare att nya godkända lager tar flera år att bygga och dessutom är kostnaderna för dessa astronomiska vilket gör kärnkraften ekonomiskt ointressant.

  Varmare klimat och fallande strömpriser spelar också in.

  Gilla

 3. Torsten Johansson skriver:

  Drönare och kärnkraftverk blir tillsammans ett hot. Drönare över kärnkraftver. Med en kortslutning, vid utleveranspunkten på generatorbyggnaden, släpps jätten ur lampan.

  Gilla

 4. Ragnar Blomqvist skriver:

  Vaket, läsbart och delbart! Tack!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: