Aldrig mer odlad lax

Se gärna den här filmen om du tänkt köpa odlad lax till påsk. Bl a innehåller den diozin, PCB och en rad andra miljögifter som bl a är cancerogena. Har länge försökt undvika odlad fisk mest för att den leder till förstörda fjord- och havsbottnar. Och att den sätter ner immunförsvaret genom rester av antibiotika.
Men att det var så illa kunde jag inte föreställa mig. Ett ytterst farligt gift som jag inte hört talas om tidigare heter ethoxyquin som går igenom blod/hjärnbarriären och skadar hjärnan.
Filmen visar också hur myndigheter i Norge har försökt mörka obekväma forskarrapporter om hur osund den odlade laxen är. Norsk och svensk tv, vill inte/vågar inte, sända filmen.
Filmen avslöjar också att en ansvarig minister bidragit till att mörklägga forskningsresultat som kan skada den oansvariga fiskeindustrin. Hon är själv delägare i flera stora fiskodlingar.
Den svenskodlade laxen är säkert inte av bättre kvalité. Särskilt inte om den är från Östersjön. Den är förbjuden att exportera men får ätas i Sverige. (obs Klicka även på den mindre nedre bilden)   http://fisheco.se/news.php?modulID=2&newsID=7587…
Rune Lanestrand

 

11 Responses to Aldrig mer odlad lax

 1. […] stoppade efter påtryckningar från Norsk laxodlingsindustri, så slutar vi helt med att själva äta Norsk odlad lax och givetvis också att ge Mozarth foder som det finns odlad lax i. Nu har vi börjat med […]

  Gilla

 2. Ragnhild skriver:

  Da jeg for 2-3 år siden ble oppmerksom på ”luseproblemet”, leste litt om det og alle remidiene som ble satt i verk, så sluttet jeg å kjøpe laks. Glad for det idag, jeg enser den ikke på mine handlerunder*

  For 2 år siden snart var jeg uheldig med tillagingen av kylling/stekte den nok for lite (sanset det i etterkant) og fikk den, eller en av de berømmelige kyllingbakterien som bl.a. forårsaket magekrampe i flere dager. Så da ble kylling som føde også en saga blott, til tross for info om at det gjelder å steke den godt nok.

  M.a.o. 2 mulige middagsmenyer er her i gården borte vekk. Trist, da begge var så praktiske å ty til – i farten.

  Maten vår er ødelagt, sa engang en US-bekjent av meg. Jeg legger til; ikke bare i US, vi følger i samme spor. Tyværr.

  Gilla

 3. Ragnhild skriver:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ethoxyquin

  Det brukes også i kyllingfór 😦 som pellets. Jeg tror ikke lenger på de som skal beskytte maten vår – industrien bestemmer.
  Takk for denne tråden. Den tar jeg på alvor, tror knapt våre myndigheter er opptatt av annet enn, nettopp industrien og strekker seg langt, langt …..

  Gilla

 4. Diana F skriver:

  Här har vi odlad lax från Börtnan, den vågar jag äta.

  Östersjöfisk, nej tack! Världens mest radioaktiva hav, alltså innehåller radioaktiva partiklar som sprids från 11 reaktorer i drift via kylvattnet, Därtill nedfall via utsläpp till luften och rester av nedfall från Tjernobyl.
  I en park i Tokyo finns ett akvarium, där de haft tonfisk, plötsligt har alla dött. Utsläpp från Fukushima kanske, inte helt otänkbart. Även staden Tokyo drabbades av nedfall efter explosionerna, det läcker ju ut vatten från kylsystemen när de översvämmas, det handlar om kylning av mer eller mindre använt känrbränlse, kan innehålla plutonium t o m.

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  SR Medierna granskar varför tv drog in sändningen av filmen.
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/522141?programid=2795&playepisode=522141

  Gilla

 6. Men den ekologiska laxen då? Vågar man lita på att den är ok?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Jag köper hel Nordatlantisk lax. Man känner på smaken och lukten att den inte är odlad. I filen visas vilken enorm skillnad det är mellan halter av gifter i odlad och i vildfångad.

   Gilla

 7. Kerstin skriver:

  Det var det mest upprörande jag sett på länge. Tack Rune för länken!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: