Jesus som sprattelgubbe på Korset

Så lågt sänkte sig tidningarna Göteborgs-Posten och Bohusläningen när man på skärtorsdagen hade en färgbild på första sidan med Jesus som sprattelgubbe på korset.
En medioker konstnär som väl i likhet med Vilks tror sig kunna bli berömd och kanske t o m få polisskydd hade målat en tavla med Jesus som sprattelgubbe på korset. Till det fanns ett snöre som betraktaren kunde dra i.
För mig är Jesus  en förebild som vågade stå upp mot Romarriket som med våld, krig och bestialiska tortyrmetoder undertryckte folket också i hans land.
Han var ingen sprattelgubbe. Jesus var en modig rebell. Hans kamp mot romarrikets förtryck ledde till att han korsfästes. Han var långt före sin tid. Ta bara exemplet när han försvarade kvinnan som skulle stenas. – Den som är utan synd kastar första stenen!
Tänk vilken enorm reaktion det måste blivit på den tiden när stening av kvinnor ännu i dag förekommer i länder som Saudiarabien. Jesus tog också ställning för de fattiga och sjuka.
Vilhelm Moberg som sa sig vara ateist skriver ändå uppskattande om kristendomen då den avskaffades träldomen i Sverige och Norden.
När vår kör på Påskdagen i Väne-Ryrs kyrka sjöng Jesus lever tänkte jag på att vår tids Romarrike, som också strävar efter världsherravälde, inte korsfäster sina rebeller. Men Jesus aktuella efterföljare Chelsea ( tid Bradley) Manning och Edward Snowden som modigt avslöjade USA:s hänsynslösa krigspolitik ska straffas hårt. Manning fick 35 års fängelse och Snowden döms troligen till döden om amerikanarna får tag i honom.

Rune Lanestrand

10 Responses to Jesus som sprattelgubbe på Korset

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Chelsea Manning, som då hette Bradley Manning, dömdes 2013 till 35 års fängelse för att tre år tidigare ha läckt stora mängder hemliga dokument till Wikileaks.
  Sen dess har en kampanj drivits för att Manning ska släppas tidigare.
  I oktober försökte hon ta sitt liv, när hon fördes till en isoleringscell. Dit skickades hon efter att ha försökt ta sitt liv i somras.
  Äntligen.
  I dag meddelade USA:s avgående president Barack Obama att han förkortar hennes straff. Manning kommer nu att släppas i maj i år, och inte 2045.

  Gilla

 2. Sofia skriver:

  Stark artikel! Bra!

  Gilla

 3. Rolf Löfgren skriver:

  USA är dagens romarrike, med ambitioner att bli världshärskare. Penningmånglarna regerar fortfarande.
  Allt för många springer maktens ärenden.

  Gud hjälpe oss vanliga människor.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Allt mer beslutas över våra huvuden. Inte diskuterades ett nordiskt försvarsförbund och därigenom ett närmande till NATO och USA i valrörelsen.
   Alliansen och lydmedia hejar på denna utveckling i praktiskt taget varje nyhetsinslag i radio och tv Försvarsminister Peter Hultqvist tror tydligen på fullt allvar att ju mer vi rustar ju säkrare blir det.
   Medan det var vår alliansfrihet som gav Sverige fred i 200 år. Finns det inte en enda riksdagsledamot eller minister som förstår detta och kan eller vågar ta bladet från munnen.

   Gilla

 4. Gäst skriver:

  Bra tänkt! Bra skrivet!

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Svt Västnytt gjorde också en förnedrande insats. För ovanligheternas skull tog sig den politisk korrekta redaktionen sig utanför Göteborg. De for ända till Borås för att hitta en person som bytt namn till Judas.
  Denne Judas intervjuades och fick tala föraktfullt om Jesus i en kyrka i Borås.

  Gilla

 6. Ragnar Blomqvist skriver:

  Helt rätt, jag håller med till 100 %! Men finns det något hopp för mänskligheten, då vi på dryga två tusen år inte har lyckats att klara ut en handlingsplan mot våld och förtryck! Förtryckarna vill inte släppa efter ens en liten törnetagg!!

  Gilla

 7. Kerstin skriver:

  En intressant sak till. Han körde ut penningväxlarna ur templet med buller och bång och satte käppar i hjulet för etablissemanget. Lika aktuellt idag med vårt korrumperade ekonomiska och politiska system.

  Gilla

 8. Britt Jakobsson skriver:

  Bra sagt, säger jag också. Gandhi, Jesus och Snowden, våra stora förebilder.

  Gilla

 9. Eva Sternberg skriver:

  Bra skrivet!
  Varma hälsningar från
  Eva Sternberg

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: