Bra om Göteborgs-Posten går i konkurs?

Jo därför att familjen Hjörnes tidningsimperium Stampen som nu är på det sluttande planet struntar i etik och god journalistik. Har bara ett mål. Att tjäna pengar och sko sig själva privat så mycket som möjligt Det framgick så tydligt i gårdagen Uppdrag Granskning.
Det lät väldigt falskt när Peter Hjörne, nu tredje generationen ägare, talade om tidningens ansvar för demokratin och att skildra det lokala livet och bevaka kommunpolitiken. I uppdrag granskning framgick att Stampen Media Group har gjort precis tvärtom.
Journalister sägs upp och centralt hoprafsat material har ersatt den lokala demokratiska bevakningen. Allt för att få pengar till att köpa upp 25 tidningar i väst- och mellansverige.
Götebrogs-Posten och de flesta av Stampens tidningar är mediala soptippar som inte på minsta sätt går i spetsen för en demokratisk och öppen debatt. Göteborgs-Posten är inte den enda blaskan inom imperiet där det på ledar- och insändarredaktionerna sitter godkända ”folkpartister” som väljer ut vad som kan vara politiskt lämpligt att publicera.
GP har under många år varit helt dominerande i bevakningen av politiken i Göteborg. Spåren förskräcker. I symbios med stadens ledande kommunpolitiker och höga kommunala tjänstemän har bevakningen inte lett till en levande demokrati. Tvärtom. Korruption och skandaler kantar den kommunala verksamhet så till den grad att staden i folkmun i dag kallas för Muteborg.
Rune Lanestrand
Tid politisk redaktör för Älvsborgs-Posten

6 Responses to Bra om Göteborgs-Posten går i konkurs?

 1. Ådärkomdenja skriver:

  Nu osar det bränt igen. Från Svt Text-Tv, 23 maj 2016:

  ”Tidningskoncern i rekonstruktion”

  Tidningskoncernen Stampen, med bland
  annat tidningen Göteborgs-Posten,
  ansöker om rekonstruktion.

  Skulderna är höga och kassaflödena
  räcker inte till att hantera före-
  tagets svaga balansräkning, skriver
  koncernchef Martin Alsander i ett
  pressmeddelande. Den dagliga verksam-
  heten fortsätter som vanligt. Läsare
  ska inte påverkas, enligt Stampen.

  ————-

  Dags att gammelmedia reduceras nu. Detta
  ‘jöttebosska’ flaggskepp har tjänat ihop att gå
  i kvav.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Förekommer uppgifter om att även Bonnierhuset har ekonomiska problem. Om DN skulle gå i graven skulle det bidra till ökad yttrande och pressfrihet liksom Stampens ev hädanfärd. Peter Wolodarski är rena krigshetsaren. Ville t ex skicka svenska stridande förband till Syrien. Utan sociala medier matas vi ständigt från dessa regionala tidningsmonopol med propaganda för kärnkraft, NATO, GMO, krigshets mot Ryssland, förhärligande av Israel och USA-propaganda. Det är vad de s k liberala tidningarna står för.

  Gilla

 3. Diana F skriver:

  Efter att Handelstidningen försvann, 1973-1984 var den veckotidning, då var GP den enda, när jag studerade och bodde i Götet på 60-talet. Den var inte bra då heller! Dåliga ledarspalter t ex. Konkurs vore kanske bäst. Om papperstidningar skulle upphöra, vore det bra? Då behövs inte åkerodlingar av gran längre. Om alla får tillgång till optisk överföring till datorer, så besparas vi från en sorts onödig strålning. Spar mycket energi också!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det är inte bara digitaliseringen och osunda affärer som knäckt Stampens ekonomi utan också den bedrövligt dåliga journalistiken. Ingen kritisk granskning av vare sig kommuner eller region. Mot överheten artiga ledare för att inte tala om Peter Hjörnes egna lika introverta som nattståndna alster.

   Gilla

 4. Morgan Larsson skriver:

  Hej Rune!
  Delar helt och hållet din artikel om Göteborgs-Posten och Muteborg. Korruption, förföljelse av personer som har ”fel” åsikter mörkanden och lögner bara växer i dagens Sverige. Journalisternas valspråk, ”låt aldrig sanningen komma i vägen för en bra story” är pinsamt tydlig..
  Det skulle vara en befrielse för folk och demokrati om sop-gruppen med GP i spetsen försvann.
  Morgan L

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Stampens vd Tomas Brunegård fick nästan 15 miljoner genom att köpa och sälja tillbaka sina Stampen-aktier. Åren 2005–2013 kostar företagets chefer och styrelse inte mindre än 800 miljoner kronor.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: