Persikan blommar

där den står i skyddat läge i verandans sydvästra hörn mot stugväggen. Här i nordvästra Västergötland på gränsen till Dalsland har vi lika kärvt klimat som på Småländska Höglandet.
I morse var det rimfrost och minus 4 grader. För säkerhets skull hade jag satt upp en skärm av en tjock papp. Med den magasinerade värmen i väggen och stenfoten har blommorna klarat sig. Har haft en tidigare som frös en riktig kall vår.
Den är en tålig sort som heter Riga och är 3 år. Redan i fjol bar den frukt. Två ljuvligt goda persikor. I vår har den många fruktsporrar och blommor. Om det går bra får jag nog gallra bland karten så den orkar bära fram färdiga persikor.
Hoppas bilden inspirerar fler att plantera ett persikoträd. Det känns väldigt lyxigt och spännande att kunna äta en egen odlad frukt, som ursprungligen kommer från Kina, här upp i vår kalla Nord. Kul också att få höra från andra som odlar persikor.
Rune Lanestrand
(Klicka för tydligare bild)


Persikan blommar

8 Responses to Persikan blommar

 1. Sofia skriver:

  Egen trädgård är hälsovård till kropp och själ.
  Jag håller på att städa mitt fröskåp. Det är många sorters fröer men jag har endast en liten yta att odla på.
  Då måste man välja vilka sorter som ska odlas i år.

  Är det så här Världshärskarna ser på oss andra? Denna lilla minoritet anser att de bestämmer över hela jorden. Vilka människor har rätt att leva? I vilket land ska detta företaget vara? Osv.

  Jo, det finns en koppling mellan min lilla värld och den stora…

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Kan bara instämma. Det är en politisk handling, en protest mot den förgiftade industrimaten, att odla själv om än aldrig så lite.Det ger klarsyn och glädje också. Måste citera min vän Ronny Olsson som så genialt kommenterade persikoblommen på min fb-sida så här:
   -Med gröna fingrar får man resultat i trädgården. Hade politikerna gröna fingrar så hade både Irak och Usa haft demokrati.

   Gilla

 2. Gäst skriver:

  Oj va fint! Tack för den blommande glädjen. Det behövs som omväxling.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det är grönsakslandet, trädgården,och det praktiska arbetet som ger glädje. Är det som som håller modet uppe i dessa bistra tider när våld och krig breder ut sig. Påhejat av många ledande politiker och urusel massmedia som tycks ha glömt vad kritisk granskande journalistik är.

   Gilla

 3. Torsten Johansson skriver:

  Se blommorna, som en naturens uppskattning av vad Du jobbar för.
  Går de till frukt kommer det som ett tack.

  Gilla

 4. Sofia skriver:

  Jag har odlat flera persikoträd på villatomt i tättbebyggt område. Problemet är att om grannar har Monilia på sina fruktträd så smittar det lätt persikor.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Monilia

  Gilla

 5. Jan Öhlund skriver:

  Verkligen fint

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: