Det kokar i den amerikanska slummen

på samma sätt i dag som när jag 1966 arbetade som volontär bland de fattiga i Chicagos slum. Inte mycket har blivit bättre för utsatta afroamerikaner och gästarbetare.
I stället för att hjälpa de socialt svaga satsade de amerikanska presidenterna enorma resurser på det grymma och meningslösa vietnamkriget. Galenskapen upprepas. I dag fortsätter Barack Obama samma destruktiva och farliga politik med krigande amerikanska soldater i fler länder. Medan klyftorna i det egna landet växer och ett landsomfattande uppror kan mycket väl bryta ut..
Redan på 60-talet var det omfattande uppror i Chicago som nu i Baltimore. De slogs ner med brutalt polisvåld. Även federala trupper sattes in. Det rådde utegångsförbud i området där vår ungdomsgård låg.
Jag kan aldrig glömma när Chicagos borgmästaren Daily stod i tv och varnade de som bröt mot utegångsförbudet; soldaterna skjuter skarpt och de skjuter för att döda!

Rune Lanestrand

4 Responses to Det kokar i den amerikanska slummen

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Områdets fritidscentrum ( Neighborhood Service Organization) låg i ett nedslitet hus i slummen ett par kilometer från världens största slakteri. Chicago kallas i folkmun för fläskpackarstan. Sommaren var väldigt het och ibland kändes den kvalmiga luften från slakteriet. Men varmkorven som såldes i gathörnet var nästintill oätbar. Det kändes som om den var uppblandad med finmalen sågspån. Barnen hade p g a av under- och felnäring uppsvällda magar som i u-länderna. Det var då jag började tvivla på Amerika. Tänkte att dessa sociala klyftor och denna våldskultur med mycket rasism är det fel att sprida över världen. Och i synnerhet inte med krig och våld. Gick därför direkt in i Vietnamrörelsen i Stockholm när ja kom tillbaka från USA.

  Gilla

 2. Britt Jakobsson skriver:

  Väldigt konstigt att inte Obama lärt sig något utifrån sina egna erfar enheter som socialarbetare i Chicago. Att skicka nationalgardet istället för att ta itu med fattigdomen och rasismen. Botten!

  Gilla

 3. Eva Sternberg skriver:

  Käre Rune!
  Du är en av de få svenskar jag har läst, som har fattat att de vansinniga krigen är ett sätt att bli av med alltför många unga män. Skicka dem vart som helst i Sverige till daghem och förskolor i stora grupper av jämnåriga – sedan till ISIS!
  Eva Sternberg

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: