Frosten lurar på potatisen

som vi planterade 1 maj. Den har redan stuckit och i förrgår natt var det minus 3 grader. Då räcker det inte med fiberduk. Det är som ni förstår förenat med lite extra omsorg för att få fram potatis på friland till midsommar i nordvästra Västergötlands tassemarker.
Först ett lager väv och sedan en lätt presenning på en ställning över plantorna. Under ” tältet” var det som lägst 5 +. Tog bort skyddet i går när vinden vände från nordlig till sydväst och regnet kom. I natt var det 6 plusgrader.
Tältet täckte också sparrisen. De tidiga jordgubbarna som börjat blomma, är inte lika känsliga och klarade sig med ett par lager väv. I förgrunden syns vitlöken som ”petades” ner den 25 oktober. Klicka för tydligare bild)

Presenning

Rune Lanestrand

7 Responses to Frosten lurar på potatisen

 1. lars gustafsson skriver:

  Hej! Läser med stort intresse vad som skrivs på denna blogg. Jag kan väl inte betrakta mig son någon småbrukare utan mer som en minibrukare. Vi använder inte Roundup i vår trädgård utan försöker äta upp Kirskålen istället. Perfekt i Pesto bla.
  Men jag tänkte mer på vitlöken nu. Var köper man bra utsäde inför hösten??

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det går att köpa i vilken livsmedelsaffär som helst. Den ska bara vara frisk, mögelfri och ekologiskt odlad.

   Gilla

 2. Sofia skriver:

  Många undrar varför det är mer lönsamt för utlänningar att tigga i Sverige än för svenskar att bedriva jordbruk för mjölkproduktion.

  Hur förklara den politiska viljan att sedan 1960-talet att motarbeta små- och medelstora jordbruk?

  Gilla

 3. Eva Sternberg skriver:

  Kära Rune!
  Jag börjar gråta, när jag läser Din text och ser Din bild! Underbart! När kommer det att komma politiker på det nationella planet i Sverige, som fattar – som Du – något om odling, om skönhet och om livet självt?
  Men vi har jobbskatteavdrag!
  Varma hälsningar
  Eva

  Gilla

 4. Hej! Sag en tysk video om anvandning Roundup i Jordbruket. I Tyskland sprutas 6000 ton/ar. Aven VETE sprutas jst innan skorden med Roundup. Hur ar det i Sverige? Allt brod blir kontaminerat av Roundup som nu cancer klassats av WHO.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det sprutas lika mycket RoundUp på de svenska åkrarna som på de tyska. Industrijordbruken följer giftbolagens rekommendationer rekommendationer. Har just fått Jordbruksverkets rekommendationer för 2015 och de är i stort sett identiska med det som Monsanto och övriga multinationella bekämpningsföretag rekommenderar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: