Arla Foods ordförande Åke Hantoft

träder fram och vädjar till de mjölkbönder som finns kvar att stödja styrelsens arbete. Hantoft hycklar när han talar om ett demokratiskt, medlemsägt företag samtidigt som en färsk opinionsundersökning visar att 90 procent av Arlas Medlemmar anser sig vara utan inflytande på Arla. Och 70 procent av medlemmarna vill lämna Arla.
En företagsledning som så totalt har förlorat ägarnas förtroende bör naturligtvis ställa sina platser till förfogande. Det gäller inte bara styrelsen utan också den verkställande ledningen med koncernchef Peder Tuborg i spetsen.
Med Peder Tuborgs rötter i det globala ölbolaget blev Arlas internationella expansion allt vildare. Peder Tuborg hade som tidigare marknadschef i Saudiarabien större kunskap om att kränga öl än hur man mjölkar en ko. Snart distribuerade Arla mer juicer och andra produkter än mjölk. Samtidigt som Arla sänkte betalningen för mjölken till bönderna startade en ytterst spektakulär utveckling.
Nu räckte inte längre fusionen med den danska mejerijätten MD Foods. Utan att medlemmarna kunde påverka det minsta fusionerade och köpte Arla upp mejerier i England, Tyskland, Belgien, Luxemburg, Nederländerna och Kina. De pengar som de svenska mjölkbönderna skulle fått i betalning gick till en ekonomiskt ohållbar globalisering av företaget.
Arla har också gjort en storsatsning i Mellanöstern. Riskerna i denna oroliga region är stora. De uppstod redan när arabländerna bojkottade Arlas produkter efter publiceringen av teckningarna på profeten Muhammed i danska Jyllands-Posten.
Arla-ledningen tog ingen varning av detta utan fortsatte hårdsatsningen i arabländerna. I dag råder som bekant kaos i Mellanöstern och så sent som i december sköts en Arla-anställd i Saudiarabien av ISIS. Förlusterna får de svenska mjölkbönderna betala med skandalöst låga avräkningspriser.
Har som redaktör för Småbrukaren gjort många reportage om de svenska mjölkböndernas svåra situation och på nära håll följt Arla-ledningens svek mot sina medlemmar.
I den globala strategin har också ingått att få till stånd en koncentration av mjölkgårdar till stora mjölkfabriker. Arla har med orättvisa hämtningsavgifter och rena trakasserier av de små mjölkgårdarna påskyndat denna utveckling som försämrat lönsamheten.
Nu tvingas Arla-ledningen skörda vad man sått. Det är hög tid att styrelsen och ledningen avgår och något nytt ekologiskt, GMO-fritt och småskaligt uppstår i gruset efter Arlas havererade stordrift och globalisering.
Rune Lanestrand

24 Responses to Arla Foods ordförande Åke Hantoft

 1. Lars W skriver:

  ”EU:s köttdumpning har konkurrerat ut boskapsskötare i södra Afrika och Ryssland. Svenska Arlas subventionerade export av mjölkpulver slog ut 2 000 arbetstillfällen i Venezuela.”

  http://www.dn.se/kultur-noje/tullmuren-delar-varlden/

  Gilla

 2. Lars W skriver:

  ”Här vilar Den Svenska Mjölkbonden. Idag har ARLA meddelat att Den Svenska Mjölkbonden troligtvis har avlidit. Den Svenska Mjölkbondens tragiska bortgång kom efter en lång kamp mot det låga mjölkpriset och dagens beskedet om en minskning med 8,9 ören / kg blev den sista dolken i ryggen. Samtidigt meddelade ARLA om att ytterligare sänkningar kommer att ske. Må du Svenska Mjölkbonde vila i frid… Vi som sörjer Den Svenska Mjölkbonden riktar samtidigt ett grattis till ARLAS chefer som sammanlagt får 115 miljoner i bonus för 2014”

  Gilla

 3. Georg Sahlsten skriver:

  De kan inte vara svårt för medlemmarna att tvinga fram ett möte och avskeda hela styrelsen utan fallskärmar för dom har ju förskingrat medlemmarnas pengar sådan planerad stöld skulle va döds straff på, men svenska folket är sådana mesar så dom låter hellre gårdar o familjer gå åt hällvetet.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Den lägsta åtalspunkten mor Arla styrelse och ledning, med Åke Hantoft och Peder Tuborg i spetsen, skulle till att börja med vara grov trolöshet mot huvudman och förskingring i miljardklassen.

   Gilla

 4. Anders Rydén skriver:

  De flesta EU länder har en definition på fattigdomsgränsen som säger att tjänar man under den 60:e percentilen av medianinkomsten är man fattig.
  För svenska mått lite över 11 000 kronor i månaden.

  Tycker ni att man skall ta ut skatt på de som är fattiga?

  En ganska enkel åtgärd administrativt sett är att lägga grundavdraget så att den följer fattigdomsgränsen.

  Detta skulle för en jordbruksfamilj göra att de kan tjäna lite mer än 22 000 i månaden om de är två, per månad.
  Det gör att de inte behöver jaga livet ur sig för att ekonomin skall gå ihop.
  Eller behöva att få in extra inkomster.

  För att inte tala om de ungefär 225 000 pensionärer som ligger under denna gräns.
  Föreställ er om de äntligen kan ha råd att kunna köpa riktig mat för en resonabelt pris.
  Av just de som inte behöver slita ihjäl sig för att producera detta.

  Denna enkla åtgärd borde vara det som skulle kunna göra mest nytta för att rädda Svenskt jordbruk.

  Gilla

  • Rolf Löfgren skriver:

   Mycket klokt förslag. Varför ska fattig folket betala skatt när stor-bolagen smiter undan. Det är dags att svenska folket vaknar och börjar agera för ett rättvisare samhälle.

   Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Udden i Uppdrag Granskning var egentligen riktad mot mjölkbönderna medan kritiken mot Arla Foods var tämligen tam. Åke Hantoft och Peder Tuborg kom alldeles fär lätt undnan.
   Dessutom fick den centerpolitiska vålnaden Bo Dockered och lokala LRF-företrädare som i likhet med LRF:s riksstyrelse och LRF mjölk, under alla år backat upp Arlas globalisering, stå som opponenter och sanningssägare.
   Var programmet beställt av Arla för att pressa regeringen att pumpa in pengar i det dödsdömda Arla Foods kan man undra?

   Gilla

   • Anders Rydén skriver:

    Nu har jag inte sett själva programmet, men jag gissar att den allra viktigaste frågan inte ventilerades ordentligt, som vanligt.

    Vem skall göra jobbet med att producera våra jordbruksprodukter i framtiden?

    Gilla

 5. Kenneth Johansson skriver:

  Enligt dagens nyhet ska Arla sänka mjölkpriset med ytterligare 9 öre per liter mjölk.

  Gilla

 6. Ann-Christin Bogren skriver:

  Man har inom Arla som ska vara böndernas egen organisation, lurat och fört medlemmarna bakom ljuset i många år. Att bara komma på tanken att ge direktörerna dessa feta löner är helt absurt. Kan de göra Arla mer lönsamt med sitt arbete? Nej, det har vi ju sett eftersom de som ska dra in pengarna är så totalt utsugna så de går i konkurs. Iden med det kooperativa har inte funnits på alla dessa år när man har spelat med medlemmarnas surt förvärvade pengar och bara roffat till egen ficka. Näringen försvann !!!!!

  Gilla

  • Anders Rydén skriver:

   1. En organisation kräver administration.
   2. Administrationen ökar makten hos vissa i organisationen.
   3. Makt korrumperar.

   Det som har hänt är inget konstigt, det är fullt logiskt, det är bara det att vi inte har begripligt det ännu.
   Starta ett samarbete som har ensamrätt över något i en region.
   Ta bort, eller begränsa, makten från de som avstår att engagera sig i organisationen.

   Just begränsningen av makt för de som väljer att avstå är det viktigaste att uppmärksamma här.

   Och det blir det såhär förr eller senare.
   Det kan vara en politisk parti eller en vara, det spelar ingen roll.

   Det är gentligen inte konstigare än att man ska inte låta barn leka på en motorväg.

   Dessa tre punkter beskriver ett händelseförlopp som alla kollektiv som har makt genomgår.
   Rune har i princip i varenda kritiska inlägg som han har gjort så har han kritiserat just effekten av detta som kallas oligarkins järnhårda lag.

   Nu är det inte jag som har kommit på detta som just kallas oligarkins järnhårda lag det var Robert Michels i sin bok:

   Zur Soziologie des Parteiwesens in der modernen Demokratie. Untersuchungen über die oligarchischen Tendenzen des Gruppenlebens från 1911

   Eller som den hette på engelska:
   Political Parties: A Sociological Study of the Oligarchical Tendencies of Modern Democracy

   Gilla

 7. Rolf Löfgren skriver:

  Detta kanske är en lösning för att gå runt ARLA.
  Propagera för lokal mat och stöd bönder i närområdet.
  I stället för anonym ARLA-mjölk med okänt ursprung.

  Minimejeri 500 liter

  Minimejeri baserat på batch-körning med pastörisering och kan kombineras med plattvärmeväxlare, gräddseparator, homogenisator, varmvattenberedare och förpackningsmaskiner.

  Minimejeriet är i kapabelt att producera klassiska mejeriprodukter som; konsumtionsmjölk, yoghurt, färskost och grädde.

  Minmejeriet är användarvänligt och mycket enkelt att rengöra och hantera – En perfekt lösning för små och medelstora mjölk-, buffel-, get- och fårgårdar.

  http://svenskagardsmejerier.se/mejerimaskin/forpackningsmaskin-a1/

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ingen tvekan om att mini- och småmejerier har framtidens för sig. När Arla-jätten kollapsar kan man inte bygga på det gamla utan bönderna får börja om från början då hela bondekooperationen och även LRF har spårat ur fullständigt.

   Gilla

 8. Rune Lanestrand skriver:

  Nu ska svenska mjölkbönder som i åratal sugits ut av Arla också behöva skämmas för att deras företag tar passen från sina anställda i Saudiearabien.

  Gilla

 9. Hampus skriver:

  Skulle du kunna rekommendera bra läsning om Svenskt jordbruk Rune? Kritiskt, naturligtvis.

  Gilla

 10. Kenneth Johansson skriver:

  Jag tror inte det går att starta upp något mejeri i någon större omfattning. Arla har nämligen som vana att ta död på alla konkurrenter,dessutom är lagstiftningen mest till fördel för stora företag. Den dagen TTIP ev. går igenom blir det ännu värre för små företag.

  Jag har nyligen läst en bok som heter ”Olja för blåbär”. Den kan jag rekommendera. Författarna har en blogg med samma namn. Boken handlar om vad som händer när den billiga oljan börjar ta slut. Den dagen är det ajöss med stora multinationella företag. Då blir det små lokala företag som gäller. Det som förvånar mig är att det blir förändringar på oljesidan så nära i tiden.

  Gilla

 11. Monica Löfberg skriver:

  Här i Uppland finns ekol. ” Sju gårdar i Uppland ”. Underbart! Varför kan inte fler ”smågårdar” gå ihop så och bojkotta Arla nu som helt spårat ur?

  Gilla

 12. Rune Lanestrand skriver:

  Åke Hantoft fick i samband med att han byggde ut till 700 kor för ett par år sedan höjt sitt årsarvode med 100 procent. Från 630 000 till 1,3 miljoner. För hur skulle det sett ut om självaste ordföranden i Arla Foods hade gått konkurs? Han som ska visa vägen för framtidens mjölkproducenter och som i Uppdrag Granskning pekade finger åt de mjölkbönder som storsatsat på robotar och som nu går konkurs.

  Gilla

 13. Rolf Löfgren skriver:

  Bryt loss de svenska bönderna och de svenska mejerierna från detta vansinniga ARLA. Möjligen skapa samarbete med Finland och Norge. Det är de små gårdarna som har framtiden för sig. Stordrift innebär alltid miljöskadlig verksamhet.
  Det är dags att diskutera stordrifts nackdelarna.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Att bryta loss de svenska mejerierna ur Arla Foods vore helt naturligt om företaget hade haft Sveriges mjölkböndernas bästa för ögonen i stället för att vara en global mjölkjätte.
   En sådan lösning måste komma underifrån då alla dessa direktörer utomlands inte till något pris vill släppa sina höga löner, förmåner och bonusar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: