Bäst att bo i Stockholm

slås fast i en kvasiforskning som presenterades i Svt forum i fredags. Ett enda långt inlägg om att människor vill bo i städer. Helst stora städer. Inte överraskande rankades Stockholm på första plats. Den lika hale som vältalige och allerstädes närvarande moderate opinionsbildaren Per Schlingman gick så långt att han ansåg landsbygdens roll är att vara en ”korridor till staden”. Samma inställning hade tydligen också projektledaren professor Charlotta Mellander.
Hela undersökningen gick ut på att urbanisering är bra och bör påskyndas. Den storstadsfixerade tidningen Fokus hade gjort undersökningen som finansierats av byggbolaget JM som presenterar sig så här;
”Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder med tyngdpunkt på storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Belgien.” JM omsätter 15 miljarder.
Den ende i panelen som kritiserade det oseriösa och vinklade upplägget var  landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som bl a pekade på att rankingen var ovetenskaplig, partisk och dessvärre också opinionsbildande för ökad urbanisering.
Skrapar man på lite på undersökningen visar det sig att den nästan uteslutande bygger på flyttströmmarna. Med andra ord. Dit folk flyttar är det bra att bo. Den tar ingen som helst hänsyn till bostadsbrist, oändliga bilköer, orimligt höga boendekostnader, ghettoliknande enklaver, utarmade förorter,  sociala problem, antal brända bilar, skolor och ungdomsgårdar, kriminalitet, segregering, gänguppgörelser och mord på öppen gata.
Att Svt kan låna sig till en så billig storstadspropaganda och hets mot landsorten för att påskynda den olyckliga urbaniseringen som i Europa sker snabbast i Sverige är obegripligt. Men kanske hade JM också sponsrat Svt Forums propagandainslag.(Efter Blatter tycks allt vara möjligt.)
I varje fall kommer säkert denna andefattiga och ovetenskapliga propagandaforskning att sporra Landsbygdsupproret till nya aktioner.
Jag tycker att samhället ska ge någorlunda samma villkor oavsett om man vill bo i storstad, i mindre städer och orter eller på landsbygden. Så är det verkligen inte i dag. Centrum prioriteras, klyftorna ökar med nedlagda skolor, sämre kommunikationer och indragen offentlig service.
Rune Lanestrand
Tidigare redaktör för Småbrukaren

13 Responses to Bäst att bo i Stockholm

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Bäst att bo. Två personer knivskars under söndagskvällen i Rosengård i Malmö.
  Samtidigt hittades ett skotthål i samma område – och en skottlossning har bekräftats.
  Men om händelserna hör ihop är oklart
  – Jag kan bekräfta skottlossningen, men om de hänger ihop är för tidigt att säga, Calle Persson, informatör på polisens ledningscentral.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Bäst att bo? Två kvinnor på Medborgarplatsen i Stockholm blev i går på blanka eftermiddagen knivstuckna i magen. Många bevittnade händelsen. Mordförsök i Stockholm och man svårt knivskuren i Göteborg i natt.Det växande gatuvåldet är ingen parameter när Fokus ”undersöker” var det är bäst att bo.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Uddevalla Sju dagar publicerar i dag min artikel om Bäst att bo. Jag berör kort även hur regionbildningen av Västra Götalandsregionen har gett en oerhörd tillväxt i Göteborg på bekostnad av de mindre orterna. Inte minst i Dalsland. För att inte tala om hur regionbildningen centraliserade sönder sjukvården till stora administrativa enheter. Klicka först på ettan (sid 1) gå sedan längst upp och pila till sidan 17. http://multi.mediapaper.nu/Default.aspx?PubId=4D1A163BE79B10DF6230FA8118127D6D

  Gilla

 4. Rolf Löfgren skriver:

  För mig låter det som illa dold reklam för JM.
  Alla större städer är tärande områden i landet. Det verkligt livgivande området är ren landsbygd.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja verkligen illa dold reklam för JM som ha specialiserat sig på på exklusivt byggande i storstäderna.
   Tidningen Fokus som aldrig sätter sin fot utanför storstäderna lierade sig Jönköpings Internationella Handelshögskola i ett försök att göra detta falsifikat ett vetenskapligt skimmer.
   Allt finansierat av JM. Ingick i projektet Bäst att bos gjorde också professor Charlotta Mellander som i sin presentation inte kunde dölja sin förtjusning över stora städer och urbanisering.
   Vännen Björn Gillberg slog för många år sedan fast att ”en svensk professor är inte dyr att köpa.” En sanning som vi ofta får bekräftat.

   Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  I Sörmland sprider Katrineholms-Kuriren upplysning om den oseriösa forskningen om var folk vill bo.http://kkuriren.se/ledareasikter/fritturhjartat/1.3218061

  Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Även medier i Stockholm sprider information om den oseriösa utredningen om Var man bor bäst.
  http://www.dinlokaltidning.se/debatt/2471-bast-att-bo-i-stockholm.html

  Gilla

 7. Rune Lanestrand skriver:

  Fler som vill sprida information om propagandaforskningen ”Bäst att bo” som leds av professor Charlotta Mellander vid internationella Handelshögskolan i Jönköping..
  http://nwt.se/karlskoga-degerfors/kuriren-insandare/2015/06/02/ge-alla-samma-villkor?refresh=true

  Gilla

 8. Camilla skriver:

  Jag håller med dig om att det finns en urbanfixering. Däremot, som boende i Stockholm, och sjuk – kan jag konstatera att väntetiderna inom sjukvården är långa. Och jag förstår att så är fallet på landsbygden med.

  Det verkar ha blivit väldigt byråkratiskt allting. Varför allting tycks bli mer och mer krångligt och byråkratiskt kan man ju fundera över. Hela EU är ju väldigt byråkratiskt.

  Man bor ju knappast i en storstad, för att få uppleva byråkrati, -utan snarare för att känna puls.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Upplevde pulsen i Stockholm under 12 år. Sedan tog hemlängtan över och jag återvände till mitt ursprung på landet. Vilket jag inte ångrat en sekund.
   Du har rätt byråkratin har blivit mycket värre med EU och drabbar alla oavsett var man bor.

   Gilla

 9. danuhrbom skriver:

  Tack, Rune, för alla dina inlägg som för det mesta träffar huvudet på spiken väldigt bra.
  Man tar inte heller hänsyn till att det verkar vara att städerna växer och att allt fler städer som byggs som leder till att Jorden överbefolkas allt mer. Vi ser tydligt att det är i städerna de flesta miljarderna bor. Man koncentrerar allt fler bostäder på små arealer i närheten av industrier och affärer, vilket leder till att allt fler/km2 finner bostad och att allt fler kan födas samt att de behöver varor som industrin påpassligt anpassar sin produktion efter. (- vinstmaximeringens och överbefolkningens motor?). I bakvattnet förlorar dessa människor naturens välgörande inverkan på hälsa och harmoni, till allt som finns naturligt. Det är i den naturliga miljön vi har evolutionerats i och det är där vi mår allra bäst. Man kan därför undra hur städerna på sikt påverkar degenereringen av människan och vart det leder?

  Så mycket behöver förändras även med avseende på boendet.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Kontakten med jorden är välgörande för själen. Den ger också energi. Efter en dag bland asfalt, gatsten, buller och stadens avgaser är jag helt slut. Då repar jag mig fort med hackning i grönsakerna. Särskilt om det är en fin solnedgång.

   Gilla

 10. Jan Öhlund skriver:

  Bäst att bo på landet eller i Göteborg tycker jag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: