Bergwallkommissionen

har efter två år kommit fram till att rättssystemet fungerar. ”Inga systemfel”. Och ingen kan heller enligt kommissionen ställas till ansvar för den största rättsröteskandalen i modern tid. Medierna svek också totalt. Ingen kritisk granskning. Bara samma imbecilla drev överallt..
På så sätt fullföljer också denna kommission en riktig dålig närmast löjeväckande och feg svensk tradition att släta över och att försöka inbilla folk att vår överhet aldrig gör några fel. Låtsas sol i alla väder, svär att allting är okej för att citera Totta Näslund.
Inte ens tokstollarna inom psykiatrin, överåklagare Christer van der kvast, Justitiekansler Göran Lambertz eller Sture Bergwalls advokat Claes Borgström bär något som helst personligt ansvar.
Borgström, som inte ens reagerade när Berqwall erkände ett mord på en person som visade sig leva, blev så känd genom Quickrättegångarna att han befordrades till JÄMO, Jämställdhetsombudsman under åren 2000 till 2007. Han var också juristexpert i Sveriges radio.
Är oerhört besviken på Göran Lambertz som i början av sitt uppdrag som JK gav ett bra intryck. När Lambertz debuterade som rättshaverist strök jag honom som fb-vän.
2010 krävde jag en oberoende granskning av Claes Borgströms obegripliga agerande. I kommentarerna på min blogg framgår en hel del intressanta politiska kopplingar och uppgifter i advokat Pelle Svensson försök att hjälpa Quick. Svensson skulle i mitt förslag ingått i en sådan kommission. Inte personer som är godkända av advokatsamfundet och justitieministern/regeringen.
Rune Lanestrand
Tid politisk redaktör på Älvsborgs-Posten

8 Responses to Bergwallkommissionen

 1. Sylvia Olofsson skriver:

  vita högutbildade män? är det anledningen. Varför togs tjänstemannaansvaret bort ?Man blir mörkrädd när man ser hur man behandlar folk.Jag vill återinföra tron på en Gud och himmel och skärselden. Skulle det hjälpa?

  Gilla

 2. Ann skriver:

  Horribelt!
  Samma typ av systemfel som ligger bakom denna skandal, håller just nu på att i ännu mycket större skala sänka Sverige med ”djurskyddsskandalen”.
  Vi har släppt in extremister med egen agenda hela vägen upp i Polis, Länsstyrelse Åklagare, Domstolar, Regeringskansli, Jordbruksverk o.s.v. – som genom sina attacker och stöldräder mot livsmedelsföretagare nu får ungefär en om dagen att ge upp och c:a 5 arbetstillfällen försvinner i processen varje dag!

  Vårt ”rättsväsen” har kommit att bli det största hotet mot Rikets säkerhet genom tiderna, och enligt SÄPO så har nu även ISIS kommit att kopiera mycket av detta arbetssätt.

  Vårt näringsdepartement har börjat plädera för att sälja ut vårt land till internationella storföretag – en av de verkliga anledningarna till våra myndigheters misshandel och trakasserier av markägare är att få ner priserna!

  Sverige har enligt FN av samma anledning kommit att bedömas vara ett U-land 2030.

  Det är dags att se sanningen – och göra något åt galenskaperna!

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Sällan har väl Sveriges Rikas Lag illustreras mer tydligt än i Quickskandalen. Högt betalda och uppburna ämbetsmän domare,Säters chefsläkare, psykiatriker och advokater har orsakat samhället onödiga kostnader för mer än hundra miljoner i en fullkomligt rättsvidrig modern häxprocess. Men ingen ställs till ansvar och får lämna sina höga poster eller bli av med sin legitimation. Inga skadestånd döms ut. Tala om likhet inför lagen.

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  2010 krävde jag en oberoende granskning av Claes Borgströms obegripliga agerande. I kommentarerna på min blogg då framgår en hel del intressanta politiska kopplingar och uppgifter i advokat Pelle Svensson försök att hjälpa Quick. Svensson skulle i mitt förslag ingått i en sådan kommission. Inte personer som är godkända av advokatsamfundet och utsedda av justitieministern/regeringen.

  Gilla

 5. Jan Öhlund skriver:

  Klockren iaktagelse och beskrivning av den verklighet som råder i Sverige. Håller med om att Pelle Svensson skulle ingått i kommissionen. Likaså undvika personer ur advokatsamfundet eller andra auktoriserade ja eller nejsägare av justitieminister eller regering.

  Löjeväckande och feg tradition i Sverige är också myndigheternas handläggning av de s.k. enstegstätade mögelhusen. Statens provningsanstallt SP typgodkände konstruktionen (ansvar ingår inte om det inte fungerar). Entreprenörerna bl. a Myresjöhus tog chansen att bygga med den omkring 100 000 kr per villa billigare fasaden och går fria tack vare typgodkännandet.

  Upprättade avtal innehåller inte en absolut utfästelse av funktion och hållbarhet som man gärna tror vid köpetillfället utan endast att entreprenören använder material och konstruktioner som han tror på och inte har anledning att ifrågasätta. Det hade han ju inte genom SP:s typgodkännande vilket gav ett antal entreprenörer i Sverige att tillämpa en löjlig tro på 3-4 mm fasadputs på cellplastskiva.

  Den svenska hänsynslösheten i all sin glans: flera tusen villaköpare i god tro upptäcker att deras hus inte är annat än mögelodlingar, obeboliga, och trots denna situation fortfarande efter omkring tio år lämnas åt sitt öde i obeboliga och självfallet osäljbara hus.

  Sverige är ett fantastiskt land men när det gäller makthavarnas förhållningssätt till den enskildes väl saknas ofta hänsyn, empati och sunt förnuft. Situationen med tandläkarna och försäkringskassan är en bekräftelse på den saken.

  Gilla

 6. Sture Bergwall är ett offer för 68-vågens tankegods

  I flera artiklar läser jag hur de som avslöjat den stora och bisarra rättsskandalen frågar sig själva hur det var möjligt. Jag vill här ge min förklaring.

  Jämngamla
  1.En märklig omständighet i rättsprocesserna är att nästan alla deltagarna är ungefär jämngamla. Rättsskandalen benämns ofta som Cirkus Quick. Bergwall är född 1950 och de andra i cirkusen är födda samma år eller runt nämnda årtal. De är dessutom välutbildade, intellektuella och har därmed upplevt 68-vågen under sin skoltid. 68-vågen var särskilt kraftig på vissa högskolor under åren 1965 – 1975.

  Under sin tid på 90-talet som påstådd seriemördare bytte Sture namn till Thomas Quick. Han dömdes i sex rättegångar för åtta mord.

  Lokalt område
  2. En andra omständighet är att det var journalister, rättsväsende, poliser och tingsrätterna endast i Dalademokratens spridningsområde som hade en gemensam tro på Sture Bergwall alias Thomas Quicks erkännanden och åklagarens förträfflighet.
  De två första rättegångarna med tre morddomar kom dock från övre Norrland. Där Nya Socialdemokraten – NSD har sitt lokala spridningsområde. Och redan under andra rättegången skrev deras journalister mycket kritiska artiklar med tvivel på åklagarens bevis och äktheten i Bergwalls berättelser.
  Åklagaren i samtliga rättegångar oavsett ort var Christer van der Kwast. De två första avverkade Kwast alltså under lokal mediekritik i övre Norrland. Stort uppslagna artiklar i NSD med kritik mot rättegångarna fick dock ingen större röst i riksmedia. Istället var det Dalademokratens hyllningar till åklagaren och skarpa kritik mot mindre erfarna journalister längre norrut i NSD som färgade riksmedia.
  Två socialdemokratiska tidningar hade alltså olika åsikter om Bergwalls skuld.

  Dalademokraten är dock inte bara en nyhetstidning utan fungerar också som en tankesmedja med betrodda socialdemokrater med större tyngd i Stockholms media.
  De följande åtalen i fyra rättegångar kom av någon anledning att flyttas till i tingsrätter i Nedre Norrlands tingsrättsområde vilket också är Dalademokratens spridningsområde. Vid denna tid utgjorde fortfarande en morgontidning en viktig del i vardagen för t ex upplysta nämndemän. Det är alltså rimligt att Dalademokraten fick en ännu större tyngd när rättegångarna skedde på tidningens hemmaplan i Falun med omnejd. Detta är också gammal socialdemokratisk mark. Nämndemännen är politiskt tillsatta. De har förmodligen läst många och även påverkats av de 300 artiklarna som Dalademokraten publicerade med tonvikt på Bergwalls skuld.

  Falu tingsrätt blev så effektiv att de avkunnade två domar för två helt skilda mord i Norge på en och samma dag. Den 22 juni år 2000 fick två gamla norska mordfall sin upplösning. Försvarsadvokaten och åklagaren var som vanligt nöjda. Någon överklagan till hovrätten behövdes som vanligt inte. Cirkus Quick hade fått erkänsla och god status även i Norge.
  Sture Bergwall erkände 39 mord i Skandinavien av människor från när och fjärran. Men rättsväsendet i alla områden utanför Norrland avfärdade hans berättelser som tokiga. Poliser från rikskriminalen i Stockholm som kallats till Nedre Norrland blev illa berörda över hur advokaten gav åklagarens samtycke. Men de blev överkörda av det homogena gänget i Cirkus Quick.

  Hjärtat till vänster
  3. En tredje omständighet är att nästan hela gänget i Cirkus Quick har sitt hjärta till vänster med t ex den välkända vänsterpartisten och Bergwalls försvarsadvokat Claes Borgström. Vårt justitieråd Göran Lambertz var i sin ungdom medlem i socialdemokraternas ungdomsförbund. Kwast befordrades till chefsåklagare under en socialdemokratisk regering. Deras tankegods har formats under en mycket speciell period på de svenska högskolorna. Numera träffas de och trivs hos Dalademokratens tidigare journalist – den jämngamla Gubb Jan Stigson. Till och med Sture själv hade sitt hjärta till vänster och dessutom vurmade han för psykoterapi. Även den som han själv genomgick. Men Sture var också vänsterns motsats, en avart.
  Exempel på 68-vågens tankegods
  Kristen religion är ett opium för folket. – Psykoterapi ger bot och tar fram sanningen. – Homosexualitet är borgerlig dekadans. – Företagare är arbetsköpare och utsugare. – Kärnfamiljerna är inget att värna om.
  Mer om 68-vågen i boken Omvänd av Göran Skytte.

  Sture hade en social bakgrund från en välkänd kristen kärnfamilj i det röda Falun. Dessutom drev han en kiosk och var homosexuell. Därmed stämde han värdemässigt inte in i den dåtida åsiktskorridoren. Sture var för sina jämngamla under tiden då morddomarna avkunnades en mycket udda person i det röda Norrland. Med sitt hjärta till vänster passade Stures känslor inte in någonstans. Sture Bergwall blev därmed mycket ensam och kunde utnyttjas som en sjuk människa.
  Kombinationen av jämngamla individer som formats med 68-vågens tankegods i Dalademokratens lokala spridningsområde skapade en fast tro på en seriemördare.
  Snart lever rättsväsendets fuskande aktörer i Cirkus Quick gott på överdådiga pensioner.

  Engelbrekt Lars-Åke Larsson
  Mobil 0730 775012
  .

  Gilla

 7. Kjell Holmsten skriver:

  Läget i Sverige är oförändrat och om någon hade trott på förändring så kommer den underifrån, från folket och från sådana som denna blogg med flera. Överheten vill inte ha några förändringar, var det någon som trodde något annat. Inte jag i alla fall, rättsrötan lever och frodas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: