Grattis Sofia och Carl Philip!

Jag överraskade mina fb-vänner som är republikaner när jag gratulerade Victoria och Daniel till prinsessan Estelle. Därmed var tronföljden säkrad och vi slipper en utveckling mot president som statsöverhuvud. Där vi tvingas välja bland avdankade partipolitiker. T ex Carl Bildt eller Mona Sahlin.. Det räcker för mig för att vara emot president.
Finland är ett avskräckande exempel där det bara väljs avdankade partiledare och statsministrar till presidenter. I stället behövs lite motvikt till den självgående partieliten som breder ut sig allt mer i takt med att allt färre engagerar sig i partierna.
Skulle vi välja president i dag skulle det precis som i Finland bli en f d politiker. Med tanke på riksdagsmajoriteten troligen Carl Bildt och och som presidentfru den förskräckliga Anna Maria Corazza Bildt. Jag ryser vid blotta tanken.
Odemokratiskt med kung. Ok. Men Partibunkrarna tillhör i dag de mest odemokratiska och korrumperade nästena. Den motbjudande hetsen mot vår nuvarande kung är ingen gräsrotsrörelse. Den leds. av grupper högt upp i samhället. Inte minst av partierna och politiker som vill åt den posten.

Rune Lanestrand

11 Responses to Grattis Sofia och Carl Philip!

 1. Kjell Holmsten skriver:

  Snacka om odemokratisk gungfly eller gyttjebrottning? Nej och åter nej till Kejsardömmen de har vi nog av redan! Räcker om Sveriges folk får välja en Statsminister för folket vald och kommen från folket. I en snar framtid får vi hoppas!

  Gilla

 2. Moa skriver:

  Visst, du är ju en som vet naturligtvis ”flobybo”, hur kommer det sig?

  Gilla

  • flobybo skriver:

   Tja Moa -det kallas för livserfarenhet -och med 73 har man samlad en hel del .Och framförallt -så har möjlighet att följer media i andra länder -se gärna mina kommentar på min hemsida http://www.modellundbahn.com i knappen ”i egensak”

   Gilla

 3. Monica Dahlby skriver:

  Ändå blir jag ganska illamående av den kungliga teatern.När livet blir till teater och fasaden aldrig får spricka.Det ligger någonstans i linje med kvinnans roll i gamla kulturer,där det är farligt att skiljas,farligt att skaffa en ny partner,farligt att berätta sanningen om eventuella brister i familjen.
  Eller en Kennedy som blir lobotomerad för att hon aldrig ska kunna göra bort sig så att det märks att hon inte är normalbegåvad. En Kennedy,ujamej!

  Gilla

 4. Håkan Sannebro skriver:

  Tyvärr Rune, jag håller inte med dej den här gången. Sverige är inte en fullvärdig demokrati så länge inte folket får utse statschefen. Det finns inga andra ämbeten som går i arv. Om vi ska ha republik eller inte, tja det får väl utredas. Kanske talmannen kan ta chefsskapet? Men bevare oss för Bildt som president, där vi är överens!

  Gilla

  • Monica Dahlby skriver:

   Instämmer.

   Gilla

  • flobybo skriver:

   Om vi skall ha republik eller inte – behöver inte utredas -gör en bestämmande folkomröstning -det är demokrati .Det vi har nu är en kopia av DDR´s systemet .Och hur är det med kostnaden -kung kontra var 4de år en president som får lön så länge hen lever ? Det finns viktigare frågor som politiker borde ägnar sig åt- rättsväsendet (jag säger bara Quick ett av många hundra rättsskandaler ) Återinförandet av straffansvar för politiker och myndighetspersoner (bara ett av många fall ”Smårödraset -kostnaden för skattebetalarna minst 500millioner kronor samt ej reglerade ersättningar i miljontals storleken för de som utsattes )Listan kan göras lång -men bevara oss för folkomröstningar a la muta -mingel – metropolen med spagettispårvagnar

   Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Principiellt har du rätt Håkan men ett vida större problem än monarkin är bristen på demokrati inom partierna. Medlemmarna har inget att säga till om.
   Partiledningar respekterar inte ens vad de etablerade ombuden beslutar på kongresserna. Partibunkrarna kokar ihop all möjlig soppa till väljarna över huvudet på medlemmarna. I och med DÖ, Decemberöverenskommelsen är även den parlamentariska demokratin satt ur spel. Där körde bunkergängen även över sina egna riksdagsledamöter.

   Gilla

 5. olle skriver:

  Det måste inte finnas en president bara för att landet inte har en kung..

  Gilla

 6. Monica Dahlby skriver:

  Det var en annorlunda vinkling av saken.Känner en kille som gick med i republikanska föreningen och gick ur igen pga det märkliga högborgerliga klientelet om jag minns rätt!

  Gilla

 7. flobybo skriver:

  visst är det så

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: