Oförgiftade jordgubbar – går det att odla?

Inte om man ska tro Jordbruksverket och gifttillverkarnas propaganda. Men dessa jordgubbar har klarat sig fint utan den armada av gifter som annars rekommenderas. Redan före planteringen sätts gifterna in. genom rotdopping före plantering och besprutning efter utplantering på friland.
Så här ser rekommendationerna ut för olika farliga svampmedel,insektsmedel och kvalstermedel som sprutas 5-10 gånger bara under odlingssäsongen: ”Förebyggande från begynnelsen till början av säsongen, förebyggande under säsongen, förebyggande från begynnande blom till början av mognad, från första blomman öppnats till början av mognad, efter skörd.”
Kemikalier som kan ge allergier, astma, eksem och även är cancerframkallande, som t ex Glyfosat, som är förbjudet i jordgubbsodling med som LRF i år har begärt dispens för hos Kemikalieinpektionen.
Det finns ingen ändå på alla faror och sjukdomar som annars ska drabba jordgubbarna. Det är gråmögel, mjöldagg, läderröta, ögonfläcksjuka, spinn- och jordgubbskvalster, svartfläcksjuka och olika rotsjukdomar som Jordbruksverket och giftfabrikanterna skrämmer upp odlarna med.
Och detta pågår år efter år och tar död på mikroorganismer och maskar. Jorden blir sjuk och bären också. En levande jord är en förutsättning för en frisk gröda.
P g a den kalla våren har vi först nu kunnat plocka lite mer på en gång. De här ekologiskt odlade jordgubbarna är bevis för att det går att odla utan att bären förgiftas. Hittills har vi inte behövs slänga bort en enda angripen jordgubbe.
Annars är gråmögel egentliga det enda som kan vara besvärligt om det regnar mycket. Men då hjälper det knappast heller att spruta då giftet spolas av. Då får man plocka ofta i stället och nöja  sig med det som blir.Jordgubbar

Rune Lanestrand

3 Responses to Oförgiftade jordgubbar – går det att odla?

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Härligt att fler och fler vill överge det miljö- och hälsofarliga gift- och kemijordbruket .https://www.facebook.com/BergumsBiologiskaBarodling

  Gilla

 2. Kerstin skriver:

  Vad underbart gott men egna bär.
  Det finns nästan inget som är lättare att odla än jordgubbar men det är nog som du säger att det krävs en levande jord. Har man sprutat och konstgödslat i åratal är jorden förstörd och försöker man odla utan gifter så blir plantorna svaga och angrips lätt av sjukdomar och ohyra.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ofta storodlar man år efter år på samma fält vilket innebär att jorden utarmas och förgiftas.Har man dessutom en egen brunn i närheten av odlingen har det hänt att även vattningen sprider gift över bären.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: