Ensamkommande barn och ungdomar

som är ett växande problem har inte tagits upp i Almedalen.Under juni kom 1 447 ensamkommande barn till Sverige och sökte asyl. Det är den högsta siffran någonsin för en enskild månad.
Hittills i år har antalet barn ökat med 93 procent, jämfört med motsvarande period i fjol.
Hittills i år har 4 546 asylsökande ensamkommande barn kommit till Sverige och sökt asyl, vilket kan jämföras med 2 352 under motsvarande period i fjol.
Under 2014 tog sig nästan 25 000 barn och ungdomar i åldern 13-18 år till EU för att söka asyl – en ökning på över 75 procent jämfört med 2013.  Sverige är det land i Europa dit flest ensamkommande barn söker sig. 2014 hamnade 29 procent av alla barn och ungdomar som kom till EU i Sverige, 18 procent i Tyskland, 10 procent i Italien och 8 procent i Österrike. 80 procent är pojkar.
Mottagningen av ensamkommande barn och ungdom är nog det som fungerar allra sämst. Först 6-7 månader på flyktingförläggning. Därefter blir de utplacerade i kommunerna som i de flesta fall placerar dem i HVB, Hem för vård och boende.
Att sätta så utsatta barn och ungdomar på institution är det sämsta tänkbara mottagande. HVB-hem har i många år används för att omhänderta svenska underåriga  kriminella och/eller narkotikamissbrukare. Det ses av dessa ungdomar som ren bestraffning att placeras på ett HVB-hem. Hur ska de då inte upplevas av barn och ungdomar som inte kan språket och som har hemska minnen i bagaget?
Anna Kindberg Batra ältade utanförskap så folk somnade i Almedalen. Efter att tidigare inte ens låtsats om detta problem. Men här kan man tala om systematisk offentlig finansierad utestängning från det normala samhället. Varför  så tyst om detta? Även från de politiker som annars kritiserar höga vinster och vanvård inom andra privata vårdbolag.
Många av de värsta förbrytarna i våra fängelser hyser svenska ungdomar som söndervårdats på dåliga HVB-hem. Det har också framkommit mycket kritik mot HVB-hemmen som i många fall drivs av kedjor med anknytning till riskkapitalföretag som sätter vinsten före omvårdnaden.
Med stor erfarenhet från mina år som politiker i socialnämnden har jag sett hur misslyckad HVB-vården oftast är. Den är främst ett sätt för kommunerna att döva sitt dåliga samvete. För det är de beredda att betala dyrt. Omkring en miljon per barn och år. För att få en förbättrad mottagning krävs att problemen med HVB-hem lyfts upp i den offentliga debatten.

Rune Lanestrand

5 Responses to Ensamkommande barn och ungdomar

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Intressant artikel om ensamkommande barn i Dagens Nyheter. http://www.dn.se/nyheter/rekordmanga-barn-flyr-till-sverige/

  Gilla

 2. Jan Öhlund skriver:

  Klar och värdefull redogörelse för ytterligare agerande från Svensk myndighet som saknar framförallt mänsklig hänsyn men även tyder på total likgiltighet.

  En anledning att detta vansinniga agerande är möjligt är enligt min mening att vi saknar effektiv kontroll av hur den offentliga makten egentligen sköts. Politiskt valda revisorer döljer mer än de redovisar av oegentligheter på grund av gemenskapen med dem som kontrolleras. Kanske finns ytterligare förklaringar till att oegentligheter upptäcks av bl. a. Uppdrag Granskning i stället för de tillsatta revisorerna.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Du har så rätt om revisorerna brist på etik och moral. Jag har suttit vid samma bord som revisorer som på kommunens uppdrag bett en landets främsta revisorfirma granska ett projekt vars kostnader ränt iväg.
   För mig var det chockartad när revisorn undrade om vi i kommunstyrelsens presidium kunde godkänna revisonsrapporten innan den publicerades.
   Annars var de beredda att formulera om den.Så går det till innanför lykta dörrar. För revisorerna gäller det att behaga uppdragsgivaren för att få nya välbetalda uppdrag.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: