Odla vitlök

vill jag uppmuntra fler att göra. Det är väldigt lätt. Det är närmast den grönsak som kräver minst arbete. Och dessutom sällan eller aldrig misslyckas trots att vi bor i en ganska kärv odlingszon med risk för nattfrost ända in i midsommarveckan.
Vitlöken kommer ursprungligen från Centralasien är tydligen härdad under både karga och hårda klimat. Därför har den inga problem att övervintra vare sig i djup tjäle eller frostiga vårar sedan den kommit upp.
Den 25 oktober brukar jag sätta klyftorna med 15-20 cm avstånd. Lagom så man kommer åt att hacka. Mitten av augusti beroende på sommaren brukar den vara klar att ta upp. Årets skörd blev bra trots lite sol.
Längre norrut får den förstås sättas något tidigare så inte marken blir frusen. Vännen Ingemar i Skåne med sitt välsignade odlingsklimat kanske en hel månad senare.
Under alla år vi odlat vitlök har den flätad, torkad hängande ute i solen och sedan på spismuren i köket aldrig möglat eller blivit skämd på något sätt. De lökar från fjolåret som finns kvar i flätan är fortfarande lika friska och fina. (Klicka för tydligare bild)

Rune LanestrandVitlök

4 Responses to Odla vitlök

  1. Gäst skriver:

    Tack. Hur djupt ska man sätta ner klyftorna?

    Gilla

  2. Gäst skriver:

    Vilket är bäst? Sätta ner klyftorna direkt i marken eller i pallkragar?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: