Miljöpartiet vill satsa på industrijordbruk och djurfabriker i Västra Götalandsregionen

Det intrycket får man efter att ha läst den utredning om regionens naturbruksgymnasier som sjunger stordriftens lov med fortsatt storleksrationalisering och intensivare drift. Den stöds nämligen helhjärtat av ordföranden i regionutvecklingsnämnden Birgitta Losman, Miljöpartiet.
Utredningen beskriver själv denna utveckling som föreslås i slättbygderna så här: ”Dess anläggningar kommer att bli allt större och deras behov av anställda under säsongen kommer troligen att skötas av bemanningsföretag som rekryterar i Europas låglöneländer.”
Utredningen slår också fast att ”Det råder en stor samsyn kring en fortsatt strukturomvandling inom livsmedelsproduktionen som syftar till stora specialiserade produktionsföretag med en närmast industriell drift. Man skriver också att ”Grön kemi är en framtidsbransch.” Vilket idag innefattar GMO-grödor.
Utredningen vill inte bara driva på industrialisering och stordrift inom jordbruket som hittills visat sig vara en återvändsgränd och som lett till landsbygdens avfolkning och ökad import av lantbruksprodukter. Utredningen föreslår också centralisering inom utbildningen när det gäller antalet naturbruksgymnasier.

Bortsett från lite pliktskyldig skrivning om familjejordbruk och ett nytt begrepp, ” Livsstilsföretag” så är det så skrämmande tydligt att det är de krafter som hittills präglat den statliga jordbrukspolitiken med statligt stöd till storleksrationalisering, det intensiva kemijordbruket, kött- och mjölkfabriker som styrt utredningen.
Regionutvecklingsnämnden i Västra Götaland har knappast ”kompetens” att fabricera 144 sidor byråkratisk ädelpekoral som bara är en framskrivning av Jordbruket och LRF:s inriktning mot ökad industrialisering och stordrift i strid med konsumenternas växande krav på mer lokal produktion och förädling, ekologiskt och GMO-fritt. Bort från anonyma bulkvaror.
Går den här utredningen igenom har Västra Götaland med sina 1,5 miljoner invånare missat en historisk chans att gå konsumenterna till mötes genom att anpassa utbildningen till dagens trender inom livsmedelssektorn. Är extra viktigt då landets övriga regioner också ser över naturbruksgymnasierna framtida utveckling och därmed inriktningen på jordbruket.
Den offentliga debatten har i stort uteblivit. Birgitta Losman har försökt att lägga munkavle på ledamöterna i regionutvecklingsnämnden och i övrigt visat sig vara väldigt lomhörd för vad konsumenterna efterfrågar i dag.
Regionen styrs av Alliansen och Miljöpartiet.
Rune Lanestrand
Tidigare redaktör för Småbrukaren

10 Responses to Miljöpartiet vill satsa på industrijordbruk och djurfabriker i Västra Götalandsregionen

 1. Anonym skriver:

  Gillar du något parti?

  Gilla

 2. Kenneth Johansson skriver:

  När det gäller djur kom jag just att tänka på att inom ca ett år blir det förbjudet att ha uppbundna köttdjur. 1/1 2017. Då minskar djurantalet i Sverige ganska ordentligt och även vår självförsörjningsgrad. Där handlar det om det småskaliga och något äldre jordbruket som ytterligare försvinner och industrijordbruket ökar desto mer.

  Har läst på ett annat ställe att Sverige är helt självförsörjande på vete och sockerbetor. En orsak till det är att de största EU-bidragen går dit. Någon skrev en rolig kommentar till det, att då kan vi leva på kakor och bullar. Vederbörande var inne på att äta LCHF-kost.

  Gilla

 3. Anonym skriver:

  Hej Rune,
  Den utredning du refererar till är en tjänstemannautredning. Politikerna fattar besked om den så kallade Naturbruksutredningen under nästa vecka. Regionutvecklingsnämndens ordförande har således varken förkastat eller offentligt stöttat det tjänstemannaförslag som ligger bordet under rådande förhandlingar.

  De citat som du baserar ditt blogginlägg på är hämtade från sidan 133 i tjänstemannautredningen och är en sammanställning av input hämtade från sju dialogmöten, som utfördes under vecka 24. ”Dialogmötena välkomnade alla intressenter på samtliga träffar men dessa hade lite olika fokus för att få med så många perspektiv som möjligt: skogsnäringen, storskaliga lantbruksföretag, diversifierade lantbruks-/landsbygdsföretag, hästnäringen, trädgårdsnäringen, djurnäringen samt grisnäringen. Nedanstående anteckningar baserar sig på deltagarnas inventering, anteckningar, grupparbeten, storgruppsdiskussioner, uttryckta tankar, upplevelser och visioner för framtiden. Och representerar således varken vad utredningen, den GrönBlå majoriteten eller vad Miljöpartiet i Västra Götalands står för.

  Om det är någon som är intresserad av läsa rapporten i sin helhet eller en något mer lätthanterlig version så går det att finna här:

  http://www.vgregion.se/utredningnaturbruk

  Vi på det politiska kansliet har inte märkt att den offentliga debatten uteblivit – tvärtom. Och en tät dialog med berörda kommunalförbund har förts och förs fortfarande under förhandlingarna.

  Med vänlig hälsning,
  Frida Hagström
  Politisk sekreterare, MP VGR

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Jag förstår att miljöpartiet vill gömma sig bakom tjänstemännen när de tokiga förslagen blir kända. Och det ska bli intressant vad Miljöpartiet och Alliansen tar för slutlig ställning. Hittills har i varje fall mp inte haft några invändningar.
   Birgitta Losman har t o m kritiserat ledamöter som i elfte timmen har gått ut och kritiserat förslagen. Så här skriver en ledamot i regionutvecklingsnämnden på sin blogg: ”Det är ganska stökiga diskussioner och Birgitta Losman (mp) vägrar i princip att ta upp mitt förslag till behandling. Jag vidhåller mitt yrkande. Då får jag veta av Birgitta Losman att jag inte ska ”bråka” och att jag minsann inte kan ha egna yrkanden när jag suttit med på mötena om skolornas framtid de senaste månaderna.”
   Ledamoten som tillhör din egen Blågröna majoritet skriver också om dålig stämning på sammanträdena under Losmans ordförandeskap.

   Gilla

 4. Jan Frick skriver:

  Jag tycker mig känna igen ditt namn från förr. Du var kanske med i den organisation, FOBO – Föreningen Organisk Biologisk Odling, som en gång startade i Jönköping. Jag täckodlade uppe på Huskvarnaberget hos en annan medlem, som hade mark att låna ut. Vitlök, som du skriver om, hade jag hemma i en träram i trädgården. Gick bra!

  Undrar om nån av de där knäppgökarna du skriver om vet vad täckodling är för något?

  Bengt Rosendahl var en av entusiasterna där och jag kommer ihåg när han och nån till åkte för att uppvakta regeringen om KRAV-märkningen. Bengt bor numera i Vejbystrand och vi har fortfarande kontakt.
  Sen var det nån som kallades OdensÅke, eftersom han var från Odensåker, nånstans i Skövdetrakten tror jag.

  Gilla

 5. Jan Frick skriver:

  Var kommer alla knäppgökar ifrån? Miljöpartiet har alltför många okunniga ”idealister”(?), som navigerar i tillvaron utifrån känslor. FAKTA om naturens ordning och lagar tycks vara dessa helt främmande. Hur kunde Åsa Romson bli agronomie doktor. Det är mig en gåta. Jag är själv forskarutbildad och har varit univ.lektor i företagsekonomi. Släpper de igenom vem som helst nuförtiden?

  Gilla

 6. Anders Rydén skriver:

  Stordrift kräver dyra ock avancerade maskiner.
  Ett ekipage för vårbruk kan lätt kosta flera miljoner.
  Man ska till exempel kunna köra med centimeterprecision med hjälp av en avancerad GPS över fältet.
  Ställa in maskinerna är inte det enklaste Heller.

  Att då ta in en lågutbildad säsongsarbetare som accepterar abolut lägsta möjliga lön och låta honom handha denna utrustning, det kanske inte är helt genomtänkt, mins sagt.

  Gilla

 7. Rune Lanestrand skriver:

  Regionen klagar över att för få söker sig till naturbrukslinjerna. Men hur många ungdomar lockas av att man i utredningen om hur utbildningen ska utvecklas skriver att ”industrijordbruken kommer att bli allt större och deras behov av anställda under säsongen kommer troligen att skötas av bemanningsföretag som rekryterar i Europas låglöneländer.” Man kan verkligen undra om regionutvecklingsnämndens tjänstemän har alla hästar hemma.

  Gilla

 8. Anne Ringborg skriver:

  så svagsint, rena mardrömmen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: