Har lyssnat till morgonens radiointervju om mjölk

Du gjorde det väldigt bra, Elin Torstensson. Men jag vet av mångårig erfarenhet hur svårt det är att få fram en annan synpunkt är den agenda media har men som de försöker dölja.
Efter att i åratal ha backat upp Arla:s förödande globalisering och nedvärderingen av svenskt jordbruk tillsammans med riksdag och regering är media en part i målet.
Bara rubriken; Behövs den svenske mjölkbonden när det skulle hetat Den svenska mjölkbonden behövs mer än någonsin.
Satsningen på mjölkfabriker med tiotals miljoner i lagård och utrustning har slagit helt fel. Det bevisas bäst att av de få som är kvar är det ofta mindre besättningar och sådana som gått över till ekologisk mjölk.
I vår bygd är den siste mjölkbonden konkursmässig efter att att ha följt Jordbruksverket, LRF och Arla:s ”goda råd” och förbyggt sig. När hans förtvivlade situation härförleden visades i stv hade han en skuld på 10 miljoner. Och det är ingen stor gård. Klicka här för intervjun,

Rune Lanestrand

5 Responses to Har lyssnat till morgonens radiointervju om mjölk

 1. Anders Rydén skriver:

  Jag kom att tänka på ett stycke jag läste i ugglehultsboken: ”På jordbrukets blomstring grundar sig rikena styrka. Jordnäringens försummelse har haft till följd staters förfall.”

  För er som inte har läst den rekommenderas den varmt.

  Jag tar ett citat till förresten ”Kvinnan är medelpunkten i småbrukarhemmet”

  Personligen tror jag det var när kvinnan började förvärvsarbeta utanför jordbruket som det gick snett.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   I Ugglehultsboken finns mycket kunskaper och klokhet samlat. Ingen tvekan om att kvinnan var medelpunkten. Hemma hade vi nog mer matriarkat än det motsatta. I varje fall bestämde mamma och pappa tillsammans.
   Kvinnans ställning berodde på att hon fick vara med både ute och inne. Det var ett tufft och arbetsamt liv. Min mamma red barbacka i galopp hem hästarna från betet, skötte mjölkning, körde slåttermaskin och självbindare med tre hästar. Tidigt fick vi barn hjälpa till vilket gav oss självsäkerhet och en känsla av att vara nyttiga.
   När lönsamheten blev sämre tvingades kvinnorna ut och förvärvsarbeta utanför jordbruket. Sedan också männen, inte bara på småbruken. På kvällar och nätter sköttes gården. Det Goda hemmet blev i många fall, som i staden, bara ett garage där man ställer in sig på kvällen.

   Gilla

 2. Rolf Löfgren skriver:

  Bonden har en livsuppbärande uppgift, genom att samarbeta med livsprocesserna kunna frambringa frisk och näringstät mat till befolkningen. Allt för att folket ska kunna vara friska och starka. Detta kan endast göras i den lilla skalan, familjens skala. Det är endast småbruken som kan förse folket med frisk mat.

  Dagens galopperande sjukdoms-symdrom, metabola sjukdomar, är ett resultat av den industriella maten, jordbruk och matindustri. Den maten är dödande.

  Våra beslutsfattare har drivit en politik som styckat upp landet i stad och landsbygd, och där landbygden har rövats på resurser och som flyttats till stad.

  Det industriella jordbruket har varit oerhört negativt för landet och det har drivit folk och resurser till alla växande städer, och utarmat landsbygden.

  Politiken har gått ut på att öka avståndet mellan bonden och konsumenten. Allt för att mellanhänderna ska berika sig. Det är oerhört tragisk utveckling.

  Ett samhälle som inte kan garantera bönderna en stabil inkomst och ge förutsättningar för långsiktigt och stabilt jordbruk, är dömt att brytas sönder av sjukdomar, svält och nöd.

  Det är endast småbruken som kan producera livskraftig mat, som behövs för att hålla sig frisk.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Rolf Löfgren, kan bara instämma. LRF har under alla år valt en stenhård rationalisering med sammanslagning av gårdar till större enheter, större mjölk- och djurfabriker. Nu säger de också, påhejade av sitt ungdomsförbund, ja till GMO.
   De har ytterst kortsiktigt bara sett till det enskilda jordbruksföretag inte alls långsiktigt för en levande landsbygd. I stället för att gynna miljövänliga småbruk har staten gett alla förmåner till industrijordbruken.
   LO är på samma sätt främst inriktade på storföretagen inom industrin. Hantverkare och andra småföretagare är inte intressanta för Karl-PetterThorvaldsson. Jordbruket är bara intressant för LO och de flesta politiker om det ger jobb inom industrin. Vilket staten uppmuntrats så att vi i dag lever med en oekonomisk omfattande övermekanisering.

   Gilla

 3. Anonym skriver:

  Kära Rune!
  I denna fråga har Du alltid rätt! När jag kom till Dalsland för femtioett år sedan och såg mina grannars fruktansvärda slit med sina kor – och allt annat i sitt jordbruk, sa jag till min vän Leila, att om några år kommer mjölk att säljas på apotek!
  Allting, som blir större än att en familj kan sköta det går åt pipsvängen!
  Eva Stenberg

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: