Centern sviker freden

med gårdagen beslut om ett ja till NATO. Närmast utmattad efter att i natt ha lyssnat till debatten på centerstämman och hört alla ytliga, okunniga och historielösa argument för ett medlemskap orkar jag just nu knappt kommentera detta för vår fred så hotfulla beslut.
Beslutet är inget mindre än en kupp. Bara några veckor för stämman meddelade centerns partistyrelse att man ville gå med i NATO. Ombuden hann knappt diskutera denna ödesfråga med sina avdelningar.
På stämman fick man först bara göra inlägg på en minut som sedan minskades till 30 sekunder. Flitigast på ja-sidan var Stureplanscentern som tagit över både Centerns Ungdomsförbund och och Centerns Studentförbund.
Ombud vädjade till partistyrelsen att ta tillbaka förslaget och inte fatta beslut utan att medlemmarna fått säga sitt i en medlemsomröstning.Partistyrelsen gick inte ens med på en återremiss. Så rädda var de för att medlemmarna skulle säga nej till en NATO-anslutning.
Centern som ett fredsskapande, empatiskt parti som är bra för landet är nu förbi. Inte minst med tanke på centerungdomarna som blint tror att militärallianser kan skapa fred.
Obegripligt att 200 år av fred för vårt land för att vi varit alliansfria har gått den förvirrade majoriteten centerombud helt förbi.

Rune Lanestrand

9 Responses to Centern sviker freden

 1. Marianne Bonnevier skriver:

  Alliansfrihet i fredstid syftande till neutralitet i krigstid,,,,,,
  Fred kan aldrig bibehållas genom upprustning och förberedelse för krig. Det är illa nog att vi upplåter svenskt territorium för andra länders krigsövningar redan nu.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Och allt det mer eller mindre i tysthet och utan något egentlig offentlig debatt. Det går igen också inom partierna visade centerstämman. Där partistyrelsen överraskade ombuden med kort varsel och vågade inte vänta på en medlemsomröstning om medlemskap i NATO.

   Gilla

 2. Bert Hoflund skriver:

  Jag skule önska att någon verkligen undersökte hur centerns omgörning gått till. Trotskister brukar anklagas för ”entrism”, dvs att de som mullvadar tränger in i andra partier för att driva dem åt vänster. Centern har uppenbarligen också varit föremål för mullvadsarbete, fast med vilka uppdragsgivare? Och hur gick detta konkret till? Utgångspunkten för studien bör ju vara Stureplan. Vem nystar upp detta?

  Gilla

 3. Anne Ringborg skriver:

  Om, när, det sedan visar sig att Nato blir enrysare. Nä se det kunde man ju liksom inte ana! Nä se den tanken, har ju liksom inte dykt upp. Måste man förresten tänka?

  Gilla

 4. Anne Ringborg skriver:

  För somliga är politiken en sällskapslek. Inte på fullaste allvar.

  Gilla

 5. Agneta Norberg skriver:

  Centerstämmans beslut om Nato påminner om hur det gick till när Norge gick med i Nato 1949. Arbeiderpartiet hade kongress men frågan om Nato fanns inte på dagordningen vid kallelsen till denna ödesdigra kongress. Alltså var de delegater som deltog i kongress inte utvalda efter vad de kunde om utrikespolitik. Debatten tog fem minuter innan frågan klubbades. Bak fasaden, Hemmeliholdet og norsk NATO-politikk etter 2. verdenskrig, Kari Enholm,1987

  Gilla

 6. Rolf Löfgren skriver:

  Detta är typ exempel på hur demokratin slås sönder.

  Jag hoppas att alla kloka Center sympatisörer går ur partiet och startar ett nytt fredsarbetande landsbygds-parti för hela Sveriges bästa.

  Gilla

 7. M.N skriver:

  Tråkigt ja, men det är ju knappast förvånande, högern har väl varit för nato ganska länge nu, inget nytt.
  Mer orolig bör man nog vara över sosseriet och deras relation till nato. Löfven verkar ju svänga från dag till dag, helt oberäknelig om nato!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: