Demokratin är satt ur spel när värdlandsavtalet med NATO,

utan offentlig debatt, står färdigt och snart ska klubbas i riksdagen. Ett avtal som så totalt bryter med vår alliansfria, fredliga utrikes- och säkerhetspolitik som gett oss en välsignad fred i 200 år.
Värdlandsavtalet med Nato undertecknades redan av den förra regeringen 2014 men måste godkännas av riksdagen våren 2016. Avtalet innebär att Nato får möjlighet att stationera trupper och militär utrustning, inklusive kärnvapen, i Sverige.
Dessutom ska Nato kunna genomföra militära operationer från svenskt territorium. Det är en smyganslutning på alla fronter mot ett fullt medlemskap i NATO bakom ryggen på svenska folket.
Det enda som kan rädda oss undan en anslutning till NATO:s krigspolitik är en bred öppen debatt och en folkomröstning om ett svenskt medlemskap i NATO.
Rune Lanestrand 

5 Responses to Demokratin är satt ur spel när värdlandsavtalet med NATO,

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Lydmedia slår i dag nytt rekord när de skriver att USA bombade sjukhus i Afghanistan. De t o m skriver att uppgiften kommer från NATO. Ytterst märkligt. Sanningen är ju den att NATO ingår i den USA-styrda alliansen. Men den förvrängda uppgiften är anpassad till att framställa NATO i en bättre dager. I Danmark och Norge skriver man att NATO bombade sjukhuset i Afghanistan. Rubrik i svt: ”Nato säger att ett flyganfall genomfört av USA ”kan ha” träffat sjukhuset”. Samma rubrik i DN m fl. Underförstått att Snälla NATO gör inte sådant.

  Gilla

 2. Monica Dahlby skriver:

  Vi står på stan om saken varje vecka.Vi är nu kvinnor för fred och Uppsala Fredskoalition,som nu blir aktionsgruppen mot Nato.Det kommer också allt fler bra kommentarer på ring p1.I morse några bra förslag.Bl a beskatta vapenindustrin för förstörelsen och förgiftningen.mvh monica dahlby

  Date: Wed, 30 Sep 2015 08:09:27 +0000 To: monica.dahlby@hotmail.com

  Gilla

 3. Värdlandsavtalet kan sammanfattas så här (Punkterna finns längre ned):

  – Sverige kan bli värdland för ett eller flera Nato-länder.

  – Avtalet är förberedelser för krig, vilket framgår av punkterna 3.8 och 8.4.

  – Om Sverige blir värdland, så utlovas största möjliga stöd till Natos verksamhet, och detaljerna i det stödet bestäms senare. Se punkt 3.4.

  – Om Nato har attackflyg baserat i Sverige och begär att få använda planen, så är det tveksamt om Sverige kan säga nej. Därmed kan Sverige dras in i krig. Se punkterna 3.4 och 3.5.

  – Nato-styrkor i Sverige kan begära svenskt stöd till verksamhet utomlands. Se punkterna 2.1 och 3.4.

  – Nu får riksdagen besluta, men senare kan avtalet ändras. Se punkt 11.1.

  —–

  2.1
  Syftet med detta samförståndsavtal är att fastställa principer och förfaranden för upprättandet av baseringsområden och tillhandahållandet av värdlandsstöd till Natos styrkor i, eller med stöd från, värdlandet under Nato-ledd militär verksamhet.

  3.4
  Värdlandet ska i största möjliga utsträckning och utifrån förmåga, tillgänglighet och praktiska begränsningar under rådande förhållanden ge stöd till de styrkor som är utsända till Nato-ledd militär verksamhet. De närmare detaljerna för detta stöd ska behandlas i tilläggsdokument.

  3.5
  Bestämmelserna i detta samförståndsavtal är tillämpliga i fredstid, vid nödläge, kris och konflikt eller i tider av internationella spänningar enligt gemensamt beslut av utpekade värdlands- och Nato-myndigheter.

  3.8
  Nato-ledd militär verksamhet som stöds av detta samförståndsavtal kan kräva multinationellt stöd av flygplan och helikoptrar i luften och, i fråga om hamnar, av handelsfartyg och militära stödfartyg. Värdlandet bekräftar att förflyttning av sådana luftfartyg, helikoptrar, fartyg och deras besättning i och genom värdlandets territorium får äga rum enligt ett generellt tillstånd så länge den Nato-ledda militära verksamheten varar. Värdlandet ska administrera/kontrollera alla aspekter av ett sådant tillstånd.

  8.4
  Utöver det ansvar i fråga om skydd av styrkor som anges i Natos principer och förfaranden för skydd av styrkor, ansvarar Nato-befälhavaren för att samordna allt skydd som behövs och tillhandahålls av värdlandet och det sändande landet för att skydda styrkorna.

  11.1
  Detta samförståndsavtal får ändras eller modifieras skriftligen om alla parter är överens om det.

  Hela avtalet finns här:
  http://www.folkkampanjenmotnato.se/Kap12_SvSamarb/HNS1a-Avtal.html

  —–

  Riksdagsledamöter, som kan tänka sig att gå emot partilinje och inflytelserika partimedlemmar och rösta Nej, behöver känna att de har stöd av en opinion. Det finns en opinion, men den behöver växa och synas mer. Förslagsvis säger vi till riksdagsledamöter att de bör rösta Nej av fyra skäl:

  1. Värdlandsavtalet kan dra in Sverige i krig. Om Sverige blir värd för ett Nato-land, kan Nato-flyg komma att angripa ett annat land från svensk mark. Nato-styrkor i Sverige kan begära svenskt stöd till verksamhet utomlands.

  2. Sverige bör inte bidra till inringningen av Ryssland. Det är en fientlig handling.

  3. Ett Ja betyder att riksdagen skriver på ”in blanko”. Tilläggsdokument kommer, och kanske ändringar.

  4. Det finns alternativ:
  – Neutralitetspolitik.
  – Självständig lösning av Sveriges försvarsproblem, utanför Nato.
  – Svenska initiativ, bl.a. i FN, för fred, säkerhet och nedrustning i världen.
  – Goda kontakter med Ryssland inom handel, forskning, kultur och turism.

  Gilla

 4. Torsten Johansson skriver:

  Ingen allians utan folkomröstning. Tag ifrån riksdagen rätten att besluta i det subjektet. Varför har inget universitet analyserat Danmarks agerande inför och under 2dra världskriget? Det viktiga för oss människor är väl hur vi och landet ser ut efter ett krig. I dag är det tillgängligt för alla läskunniga, trots vårt amerikanska, knähundslika media. Dagens krigshetsande sossar är en historisk skam.

  Gilla

 5. Rolf Löfgren skriver:

  Att NATO etablerar sig på svensk mark är det värsta som kan hända för svenska folket.

  Sveriges framtid vilar på att skapa freds-skapande kontakter och öppen diplomati, där vår klara hållning av neutralitet är den absoluta basen.

  Att öppna för NATO´s krigshets innebär en allt större risk för öppet krig på svensk mark. USA är den enda nation som konsekvent agerar för krig. Det finns en lång rad länder som USA har slitit i stycken, med enorma blodbad.
  Det startade med 11/9 2001 och kriget mot terrorism.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: