Morötterna blev fina i år

utan angrepp av morotsfluga. Tack vare att de växt under fiberduk. I fjol la vi på för sent och många var angripna.
Moroten är en av de mest populära svenska rotfrukterna. Vi är bland de länder som äter mest morötter i världen. Bara engelsmännen och fransmännen äter mer morötter.
Moroten innehåller långsamma kolhydrater, mineraler och är rik på fibrer som håller magen i gång. Dessutom är moroten extra bra på grund av den stora mängden betakaroten. Betakaroten förvandlas i kroppen till A-vitamin som är speciellt bra för ögonen.
Morotens karoten är fettlösligt och lite olja på de rårivna göra att kroppen lättare tar upp vitaminerna. Vi har också mjölksyrat några burkar som också gör vitaminer och mineraler mer lättillgängliga. När de jäst färdigt på bänken i köket får de sällskap i jordkällaren med böner som vi mjölksyrar de flesta av. Mycket bättre än att frysa.
Det är ingen som vet exakt var och när morötter började växa vilt, men ”vår” moderna morot härstammar troligen från Afghanistan där den började odlas fram för flera tusen år sedan. (Klicka för bättre bild)Morötter

Rune Lanestrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: