Hur korrumperat är Sverige

kan man undra efter Uppdrag Gransknings genomgång av Sjöfartsverkets miljardköp av räddningshelikoptrar av italienska AgustWestland.
T o m höga regeringstjänstemän skriver i hemlighet på sina privata mejladresser till det korrumperade Sjöfartsverket vilket strider mot offentlighetsprincipen som är grundlagsskyddad.
Efter alla mutskandaler och statliga verks överdådiga firmafester på skattebetalarnas bekostnad kan man undra om man kan lita på någon myndighet längre.
Jag har noga under flera år följt det kostsamma, byråkratiska och allsmäktiga jordbruksverket som verkar vara genomkorrumperat. T ex. De svar jag fått på frågor om genmanipulering av växter och djur kunde lika gärna vara skrivna av GMO-företaget Monsanto.
Mitt intryck är att särskilt höga tjänstemän cirkulerar mellan de företag de ska bevaka och ämbetsverken. Det intrycket har jag fått inte inte bara av Jordbruksverket utan också i kontakt med Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och inte minst Kemikalieinspektionen som okritiskt går giftbolagens ärenden och godkänner alla växtgifter.
Det verkar genomkorrumperat helt enkelt. Ytterst sorgligt. Men liva upp mig med att gärna nämna en statlig myndighet som inger förtroende och som man kan lita på.

Rune Lanestrand

19 Responses to Hur korrumperat är Sverige

 1. Rolf Löfgren skriver:

  Det pågår en hetsjakt mot de svenska bönderna, bl.a. från statens hantlangare.

  Jag börjar se ett mönster i alla underliga händelser som inträffar så ofta.

  Sverige håller på att brytas sönder av en rad olika extrema händelser.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja, jag undrar också. Och funderar ofta över vad som driver de som genom sina beslut genomför avvecklingen av välfärden. Den som Fredrik Reinfeldt ville avskaffa i sin pubertetsrevolt i boken Det sovande folket.

   Gilla

 2. Anders Rydén skriver:

  Nu har inte detta med ämnet att göra, men jag blir så upprörd när läser sådant här.
  http://www.atl.nu/skog/f-r-gare-saknade-rovdjursst-ngsel-anklagas-f-r-att-ha-brutit-mot-djurskyddslagen

  Inte nog med att fårägaren har fått djur dödade av varg vid ett flertal gånger, nu vill de skuldbelägga honom för det också.

  Gilla

 3. Rolf Löfgren skriver:

  Intressant debattartikel av Bert Karlsson om asylboende.

  Bert Karlsson: Usla avtal slukar skattepengar

  http://www.jp.se/article/bert-karlsson-ensamkommande-strommar-in/

  Gilla

 4. Anders Rydén skriver:

  Hm, svår fråga Rune.
  Statlig myndighet som är bra…
  Arbetsförmedlingen?

  Jag skojar bara, inte ens det klarar de av.

  Gilla

 5. Britt Jakobsson skriver:

  Ikväll är det Debatt men man tar upp ganska beskedliga ämnen. Man borde naturligtvis debattera korruptionen och politikerföraktet.

  Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Så här beskriver en polisman, i Göteborg, läget. http://m.gp.se/nyheter/goteborg/1.2853816-poliser-i-goteborg-kriminella-styr-bostadsomraden

  Gilla

 7. Rune Lanestrand skriver:

  Polisen får en hel del kritik men jag tillhör de som anser att polisen många gånger blir orättvist behandlad av medierna. Min inställning kanske beror på att jag satt några år som ledamot i Vänersborgs polisnämnd och fick insyn i hur svårt polisyrket är.
  Vem vill eller måste gå in och avstyra ett blodigt lägenhetsbråk med fara för eget liv t ex. Eller vara med och skydda ambulans och brandkår när stenarna viner om huvudet i vissa förortsområden.
  Om polisen av rädsla för kritik inte vågar använda sitt våldsmonopol då blir det andra som tar sig den rätten. En polis skrev häromdan att det i dag är de kriminella som bestämmer klimatet på gator och torg.

  Gilla

 8. Britt Jakobsson skriver:

  En sosse har anmält saken till KU, men det blir väl mesigt som vanligt och inget ansvarsutkrävande. Synd att Peter Eriksson (MP) finns kvar i Riksdagen, han är en stark och orädd bevakare av demokratifrågor.

  Gilla

 9. Rolf Löfgren skriver:

  USA har tillämpat ”svängdörrsprincipen” under mycket lång tid. Sverige är på god väg att bli lika korrumperad.

  Svängdörr = höga personer växlar mellan jobb på storbolagen och myndigheter och departement.
  Allt för att berika sig själva och sina kompisar.

  Förr i tiden kallad vi det ”svåger-politik”.

  Gilla

 10. Anonym skriver:

  Käre Rune!
  Sjöfartsverket är ett utmärkt exempel på det moraliska, etiska och ekonomiska förfall, som vi har upplevt sedan Palmes tid!
  Männen tillsätter kvinnor på de höga posterna – så att de kan hitta på vad som helst.
  Vi kvinnor är för fega för att agera på ett anständigt sätt. För att kunna agera som en ledare i en hierarki, måste vi ha haft en pappa, som tränade oss i att stå upp för våra beslut – och en mamma, som inte bara ägnade sig åt att krigsmåla sig!
  Eva Sternberg

  Gilla

 11. Anne Ringborg skriver:

  och det är läskigt att en så hög % EU parlamentariker är så okunniga/korrumperade. Hederlighet kan få människor att växa men en hoper mjukryggade styr våra öden och inbjuder till förödelse av omisliga värden

  Gilla

 12. Jan Öhlund skriver:

  Korruption tycks utbreda sig i förhållande till hur sträng och objektiv kontroll som finns. Kontroll i Sverige har stora brister. I kommuner ingen alls annat än politiskt valda. Liknande gäller statliga företag, Vattenfall störst i sammanhanget. Riksrevisionen arbetar med bundna händer och fötter. Inte förrän Uppdrag granskning kommer in i bilden händer det någonting som snabbt klingar av.

  Denna omständighet har vid flera tillfällen påpekats av Inga-Britt Ahlenius 2013 års Birgittapristagare.

  ”Med sin integritet och sitt stora mod att utmana makten, rigga om en riksrevision, fälla en EU-kommission och kritisera ledarskapet hos FN:s generalsekreterare, har hon handlat i Heliga Birgittas anda.”

  Har varit som att hälla vatten på en gås för Sverige.

  Med statliga Vattenfall i toppen och en stor mängd kommunala bolag sysslar i stor omfattning med verksamhet som inte alls avser att ta tillvara allmänhetens intresse.

  Allt detta skulle kunna undvikas om Inga-Britt Ahlenius fått uppdrag att organisera adekvata kontrollsystem för såväl stat som kommun.

  En viss underhållning går naturligtvis då förlorad när Uppdrag Granskning inte längre hittar snaskiga affärer i kommunala bolag. Statliga Vattenfall skulle de behöva granska – med garanterat resultat – men har en känsla av att det blir för stort.

  Gilla

 13. danuhrbom skriver:

  Tyvärr går det nog inte att liva upp dig, Rune.

  Vi är alla grundlurade.

  Gilla

  • flobybo skriver:

   Tyvärr -så är det -så länge vi inte återinför politiker och tjänstemän ansvar som åklagarmyndigheten beivra .

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: