Så glad över att Svetlana Aleksijevitj

tilldelas årets nobelpris i litteratur. Måste erkänna att tårarna kom då jag läste och recenserade hennes gripande bok, Bön för Tjernobyl.
Hur hustrun till en svårt strålskadad arbetare lyckades ta sig till Moskva dit hon ryktesvis hört att de värst drabbade förts. Hon gick från sjukhus till sjukhus och hittade till slut sin vanställde närmast döende man.
Trots förbud stannade hon hos sin man, med stor risk att själv bli strålskadad, de sista dagarna han levde.
Eller den lille pojken som tog på sig den strålskadade mössa som fadern lämnat efter sig. Sonen bar mössan så stolt. Hans pappa var ju en sovjetisk hjälte. Vad hans mamma inte visste var att mössan var nersmittat med radioaktiv strålning som gav sonen obotlig hjärncancer.
Svetlana Aleksijevitj går under huden som ingen annan författare. Kände att jag i min recension på intet sätt kunde göra henne rättvisa.
Jag har bara läst denna bok av Svetlana Aleksijevitj och kan rekommendera den för alla som inte har läst något av henne tidigar
e.

Rune Lanestrand

2 Responses to Så glad över att Svetlana Aleksijevitj

 1. Agneta Norberg skriver:

  Jag är ofta inbjuden talare nu inför Host Nation Support- avtalet som ska undertecknas 2016. Jag ser ett krig komma. Jag brukar inleda med högläsning ur Svetlana Aleksijevitj bok Kriget har inget kvinnligt ansikte, sid,35. Agneta Norberg

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   De stora medierna av olika slag tävlar om att gå USA och NATO:s ärenden genom att spä på rysskräcken. För Sverige är det inte längre frågan om att arbeta för fred och avspänning utan mer och mer för krig.
   Jag har en obehaglig känsla av att Carl Bild har gömt sig kvar i någon skrubb på UD där han i hemlighet prånglar ut sin hets mot Ryssland med Margot Wallströms underskrift.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: