Läser i Aftenposten

att den norska regeringen lägger fram ett nytt lagförslag som ska ska ge alla asylsökare tillfälliga uppehållstillstånd på fem år. Därefter utvisas de om förhållandena i hemlandet förbättrats,
I praktiken innebär det att grunderna för asylansökan kommer att omvärderas efter fem år, innan det blir aktuellt med permanent uppehållstillstånd.
Norge väntas ta emot 30 000 asylsökande nästa år. Vilket är tre gånger så många som normalt. 30 000 det är nästan vad Sverige för närvarande tar emot på tre veckor.
I nuvarande situation med sån anstormning av flyktingar tycker jag att det är klokt med tillfälliga uppehållstillstånd. Det kan bidra till att fler återvänder och hjälper till att bygga upp sitt land sedan kriget är över.
Även om det ser rätt hopplöst ut just nu så tar även de mest vedervärdiga krig slut. Sverige kan spela en fredsmäklande roll om vi återvänder till vår tidigare fredsskapande säkerhetspolitik i stället för att sluta upp kring USA och NATO:s krigspolitik.

3 Responses to Läser i Aftenposten

 1. kao skriver:

  De flesta syrianer skulle nog helst velat stanna kvar i Syrien om det var möjligt, utan att utsättas för livsfara varenda dag. Men att tvinga alla att åka hem efter 5 år eller när kriget har tagit slut, för att återuppbygga sitt land, kan vara lättare sagt än gjort. Dels har de minsta barnen aldrig sett sitt gamla hemland, dels går de i skolan och har kanske helt nya värderingar. Och vänner. Detta är bara ett par av alla de problem det skulle medföra att skicka hem dem igen.

  Helst skulle USA tvingas betala för återuppbyggnaden av landet. Hade inte de lagt sej i mellanösternpolitiken så skulle det inte se ut så här i regionen. T.o.m Anders Borg sa: ”Ni startar krigen – vi får ta hand om flyktingarna”, när han var på föreläsning där. Det var väl det enda vettiga han har sagt. Men han skulle tagit chansen och utvecklat det hela…..

  Kao

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Journalisten och författaren Halvor Fosli har en intressant krönika I Aftenposten om den invandrartäta stadsdelen, Groruddalen i Oslo.
  Här ett utdrag; En annen utbredt holdning: De innfødte opplever at spesielt de store innvandrergruppene, som pakistanerne og somalierne, ikke ønsker å ha nevneverdig kontakt med andre enn sine egne.
  Det har igjen ført til at de innfødte har isolert seg, trukket seg tilbake. Få har personlige venner med innvandringsbakgrunn.
  Skolen er et smertepunkt. Alle jeg snakket med foretrakk at innfødte elever utgjør en vesentlig andel, helst et flertall, av elevene. Dersom skolen blir altfor innvandrerpreget, utgjør det kanskje den viktigste flytteårsaken.
  Et hovedfunn er dette: I varierende grad føler de seg hjemløse eller fremmede i eget lokalmiljø. Det ikke handler om hudfarge, men om kultur, om religion. Krönikan bygger på Foslis bok, Främmande i sitt eget land som bygger intervjuer av de infödda om bor i Groruddalen.
  http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Kronikk-Innfodte-i-Groruddalen-mener-at-utviklingen-allerede-har-gatt-for-langt–Halvor-Fosli-8195716.html

  Gilla

 3. Anonym skriver:

  Käre Rune!
  Norrmännen verkar ha skaffat sig ett bra underlag för att handskas med den nuvarande politiska situationen i världen!
  Eva Sternberg

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: