Låt inte vapenindustrin ta makten

för då vet vi vad som händer. Krig är alldeles för allvarligt för att styras av det militärindustriella komplexet. Jag har en obehaglig känsla att makten glidit från civilsamhället och folket.
Nu gäller det att hålla huvudet kallt och inte dras med i krigshetsen och det militära språket som eskalerar i medierna. Sverige med sina 200 år av fred kan tala ett annat språk. Något jag lärde mig under dryga 20 år som krigsplacerad i centrala Beredskapsnämnden för Psykologiskt försvar.
Sveriges insats nu är inte att skicka vapen och soldater till Syrien. Det finns redan allt för mycket av den varan i hela Mellanöstern. Vi ska i stället ta upp vår tidigare säkerhetspolitik och försöka medla i stället för att skramla med vapen. Tala med fredens och diplomatins röst i stället för som nu frestas av att sälja fler JAS-plan om Sverige bara ställer upp på den förhärskande krigsretoriken…
Frankrikes alla kolonialkrig och vanvettiga upptrappning av våldet gör bara västvärlden allt osäkrare med fler och värre terrorattentat. Frankrike är en riktigt grym stat med oerhört många oskyldiga människors liv på sitt samvete i de forna kolonierna. Inte minst i Algeriet. Krigar på flera håll i Afrika för att hålla sitt ekonomiska grepp på de forna kolonierna.
Frankrike startade också Vietnamkriget som USA tog över. Och nu är de fräcka nog begära att andra länder inom EU ska hjälpa dem och dela det elände Frankrike har ställt till med.
Medan Tyskland med sina bittra krigsminnen, genom sin utrikesminister, slagit fast att IS kan aldrig besegras militärt. Grogrunden för IS finns nämligen i Sveriges,Frankrikes och EU:s alla utanförskapsområden. Och där kan väl inte ens Frankrike tänka sig bomba. Det är där miljarderna skulle satsas i stället för till bomber.

Rune Lanestrand

9 Responses to Låt inte vapenindustrin ta makten

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Terrorangrepp i Mali där Frankrike krigar sedan flera år.för att säkra sina ekonomsika intressen från kolonialtiden. Dessvärr dletar Sverige också med en ”Fredsbevarande soldater och drar därmed på sig en ökad risken för fler terrorister.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Fler redaktioner hjälper till att sprida budskapet om ett alternativ till den nya svenska aggressiva utrikespolitiken. http://www.helahalsingland.se/opinion/insandare/har-makten-glidit-ifran-folket

  Gilla

 3. […] Låt inte vapenindustrin ta makten […]

  Gilla

 4. Anonym skriver:

  200 år med fred er kun fordi dere er en nasjon med perlekjede som ryggrad.. Hva kan dere bidra med i denne situasjonen når dere aldri har slått ett slag for andre enn dere selv? Mitt forslag er at dere ikke tenker noe mer på hva dere kan bidra med og heller Slå opp nøytral i ordboka og PUGG..

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Du har rätt i att alliansfriheten gynnade vårt land. Neutraliteten gav oss en unik fred i 200 år. Sverige verkade då avspännande mellan öst-och västblocket. Det gynnade också många andra länder.
   Helst skulle jag se en nordiskt neutralt avspännande block i stället för den kapprustning som nu pågår och som även Sverige deltar i, dessvärre.

   Gilla

 5. Anne Ringborg skriver:

  Ja Rune, du är klok du. Jordnära liv är säkert bra för tänket.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Tack! Du har helt rätt. Utan odling av potatis och grönsaker till husbehov, fiska, fixa ved och sköta höns och ankor skulle jag eller vara inspirerad att ta upp angelägna samhällsfrågor. Det är kombinationen av praktiskt arbete och skrivande som är så inspirerande.

   Gilla

 6. Rolf Löfgren skriver:

  Detta är mycket klokt. Vi måste se den verklighet som vi lever i, se igenom krigspropagandan. Sverige har haft en stark ställning som fredsmäklande nation. Denna förmåga behöver rustas upp och sluta med allt vapen-skrammel. Ta omedelbart hem all svensk militär personal som finns utomlands. En stark inriktning på fredliga lösningar är det som behövs omedelbart.

  Sverige måste avlägsna sig från NATO och stå upp för en äkta neutralitet. Att verka för fred i vår sargade värld.

  En bön för fred framförd av Angèlia Grace.

  Gilla

 7. Aapo Saask skriver:

  Bravo!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: