Purjolöken trivdes med den svala sommaren.

Purjolök

Dagen innan första vintern slog till, sju -grader på väggen, tog vi in den i växthuset. Jordslagen och övertäckt kan vi där ”skörda” färsk purjolök hela vintern. Det har hänt att den håller sig fin till midsommar.

Purjolök är inte bara väldigt gott utan innehåller också mycket nyttigheter. I likhet med lök och vitlök innehåller den ämnen som verkar antibiotiskt, svamp- och parasitdödande. Ny forskning visar också att purjolöken innehåller starka cancerhämmande antioxidanter. Är bra för hjärta och blodkärl.
Purjolöken har en märklig egenskap. Den bildar ett speciellt mycelium som inte andra växter har. Därför gillar den, i motsats till andra grödor, att odlas.på samma ställer år efter år.

Hoppas att nyttigheterna kan inspirera dig att odla purjolök om du inte redan gör det. Men det gäller då ekologiskt odlad. Konventionellt kan den tvärtemot innehålla rester av cancerframkallande växtgifter. Preparatet Fastac50 får på dispens (begärt av LRF) sprutas på lök inkl purjolök och är av Kemi (Kemikalieinspektionen) klassad i den näst högsta graden av giftighet. Enligt inspektionen ”dödar Fastac50 humlor, bin och fjärilar, förgiftar fisk och är allmänt miljöfarligt.”

Rune Lanestrand

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: