Lagom till advent

BrysselkålBrysselkålen skördad

 

var det dags att slutskörda brysselkålen. För att den ska bli söt och god behöver den ett par rejäla frostnätter. Och det har den fått, ända ner till 15 minus var det för en vecka sedan.
Men den ska inte skördas frusen och inte heller frysas in, för vinterns behov, utan att först förvällas ordentligt. Nästan så den bara behöver värmas och smörröras sedan den tagits upp ur frysen och tinats upp i rumsvärme innan den värms på spisen.
Brysselkål, som går också under namnet Rosenkål, är uppkallad efter Bryssel. Det enda goda som kommit från EU:s huvudstad Bryssel brukar det skämtas om. God är den i varje fall. Kanske den läckraste av alla kålsorter.
Nyttig är den också i likhet med all kål. Det som är speciellt med brysselkål är att den innehåller svavelämnen som omvandla till antioxidanter som skyddar mot cancer (i likhet med flera kålsorter) och stärker immunförsvarets. Men då ska den vara ekologiskt odlad utan rester av växtgifter. Innehåller också B6, C-vitamin, folsyra, och järn. Enligt senare rön ska den också skydda kroppens DNA.

Rune Lanestrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: