Arlas globalböld börjar spricka

kan man hoppas när svenska Arla:s vd Henri de Sauvage, i ett ögonblick av klarsyn, bekänner att ”pengar har gått till fel saker.”
”Det senaste året har Sveriges mjölkbönder gått på knäna och många har tvingats lägga ned sina verksamheter. Arla planerar dessutom att säga upp 130 anställda. Dessvärre har det även under min tid som vd för Arla Sverige hänt att pengar har spenderats på ett oansvarigt sätt, bland annat i samband med representation”, skriver Arlas vd, Henri de Sauvage i Dagens Industri.
”Senaste året” skriver de Sauvage. Vilket obarmhärtigt visar hur långt från verkligheten han och den övriga styrelsen med ordföranden Åke Hantoft i spetsen befinner sig. Krisen har pågått i många år och hela tiden förvärrats ända sedan Hantoft kom in i Arlas styrelse och hans lika storvulna som misslyckade idéer om ett globalt Arla började ta form.
”Golfsäsongen är över för i år och de trevliga bjudrundorna tar paus i några månader. Nu är det dags för de traditionella julborden med god mat, snaps och kanske till och med en julklapp eller två. När det gäller representation är det alltid säsong, i alla fall inom det svenska näringslivet” skriver de Sauvage vidare. Tänk då hur det går till i globala Arla Foods!
Om inte förr så måste väl de medlemmar som har hållit sig kvar i Arla-förnedringen nu inse att det krävs en revolt för att bli kvitt Arla-oket. Kasta ut Åke Hantoft, hela styrelsen och ledningen vid en extrastämma. Lämna globala Arla Food, satsa på GMO-fri, ekologisk produktion och starta om med ett helt nytt mejeri med svensk mjölk som kommer att få brett stöd av konsumenterna.
Småmejerierna har visat att folk vill köpa svensk mjölk, svenskt smör och övriga mjölkprodukter av hög kvalité. Av miljöskäl, djurhälsa och ett öppet landskap. Det kan i dag Arla som handlar och blandar mjölk från många länder inte garantera. De kan inte garantera att inte mjölken kommer från GMO-fodrade, antibiotikastinna kor i Danmark och Tyskland.

Rune Lanestrand

9 Responses to Arlas globalböld börjar spricka

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Reblogga detta på Rune Lanestrands blogg.

  Gilla

 2. Lars-Kristian Bergh skriver:

  För din info:
  Klippt från Foodwire idag 4 dec

  Ljög Arla Sveriges vd för Foodwire?

  I onsdags förnekade Arla Sveriges vd Henri de Sauvage på direkt fråga från Foodwire att det skulle vara något kommande reportage från SVT:s Uppdrag Granskning, som ledde till att han valde att gå ut och berätta om att företaget slösat bort medlemmarnas pengar på dyr och onödig representation. Idag visar det sig att han förmodligen ljög.

  Läs mer

  Läs mer

  Arla-skandalen: Vem i hela världen kan man lita på?

  Blåsvädret kring Arlas ledning och deras representation härjar vidare. Trovärdigheten urholkas snabbt när man inte längre kan lita på att företagets ledande företrädare talar sanning, skriver Foodwires chefredaktör Stellan Löfving i en kommentar.

  Läs mer

  Läs mer

  “Arla blåste upp resultatet med halv miljard”

  Arla har blåst upp både resultat och substansvärde med en halv miljard SEK genom en bokföringsmanöver som experter ställer sig kritiska till. Det skriver Svenska Dagbladet på fredagen. Enligt tidningen har Arla i det senaste bokslutet tagit en ”genväg” till bättre värde genom att klassa om sitt innehav i LRF till att utgöra andelar i intresseföretag, vilket höjde vinsten från 2,5 till 3 miljarder SEK.
  ”Det är luftpengar som Arla redovisar. Man använder sig av LRF och betalar ut pengar baserat på värden som Arla aldrig kan få tag på. Inte bara till svenska mjölkbönder – utan till tyska, danska och engelska bönder. Vad händer den dagen som någon säger detta är inte korrekt? Ska de ta en förlust och sänka mjölkpriserna då?”, säger till tidningen Eva Karin Olin Hempel, tidigare ledamot i LRF:s styrelse och även tidigare dess representant i Bokföringsnämnden.
  ”Vi anser att den värderingsmetoden vi tillämpar ger en tydligare bild av de underliggande värdena i LRF och att vårt medlemskap i LRF stödjer Arlas affärsverksamhet i Sverige”, svarar dock Arlas kommunikationsdirektör Astrid Gade Nielsen.

  Arla bjöd Ica-folk på middag

  Så sent som i somras stod Arla för bankettmiddagen, när ett par hundra Icahandlare och Ica-anställda arrangerade en intern golftävling på golfhotellet Ekerum på Öland, skriver Dagens Industri. Det var dessutom inte första gången.
  ”Vår traditionsenliga middag står även i år Arla värd för med en drink kl. 19:00. De vill återigen inspirera oss med mat och dryck under överinseende av en mästerkock som fixar kvällens meny. Det blir en 3-rätters av bästa klass”, stod det på inbjudan enligt tidningen.
  Ica säger att det rör sig om ett fristående arrangemang, medan Arla säger till tidningen att man ”är en av flera olika sponsorer till Ica-golfen”.

  Gilla

 3. Redan före bortskänkandet av Arla till danska MD Foods slösade Åke Modig och övriga ledningen med pengarna. Vem har t ex glömt när Arla bjöd 300 ICA-handlare på lyxresa i 1:a klass till lyxhotell på Bali? Då gällde det att bränna vinsten annars hade bönderna fått pengarna och då hade de byggt ut stallarna och producerat mera mjölk som Arla INTE ville ha.

  Medelmåttan Åke Modig kunde inte klura ett sätt att betala bra till sina medlemmar för att inte bygga ut. Istället satsade Åke Modig på att tillverka apelsinjuice och hjälpa konkurrenten MD Foods att distribuera sina ostar till de svenska butikerna.

  År 2000 lyckades kuppen att få medlemmarna att skänka bort Arla till konkurrenten MD. Mycket tack vara LRF:s kampanj. Nu gnölar LRF på skattesubventioner till de kvarvarande Arla-bönderna. Sitt eget ansvar för situationen är det tyst om.

  Danska Arla Foods betalar mycket pengar i medlemsavgift till LRF så därför kan inte LRF bistå med riskkapital för att starta nytt mejeri.
  Multisen Arla Foods förstår bara ett sorts språk: Konkurrens. Naiva medlemmar måste vakna.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Bra att du lyfter fram LRF:s fula roll när organisationen utan att höra sina medlemmar kampanjade för en sammanslagning mellan Arla och MD Foods (Mejerselskapet Danmark).
   Arla och LRF lovade guld och gröna skogar bara man fusionerade sig med MD. Det var rena skrönor. Huvudkontoret förlades till Århus där det redan fanns 1000 anställda och Sverige förlorade i praktiken allt inflytande på Arla Foods.
   Efter fusioneringen år 2000 har det i stort sett bara blivit allt sämre för de svenska mjölkbönderna. Danskarna är tuffa affärsmän och gynnar sina egna medlemmar.
   Det svenska inflytande har blivit ännu mindre sedan företaget har växt ytterligare efter att Arla Foods har fusionerat sig med de tyska Hansa-Milch och Allgäuland-Käsereien och det brittiska Milk Link.

   Gilla

   • Tack. Kanske tveksamt kalla det fusion. Ny förening bildades med 60 procents majoritet för danskarna. Denna förening övertog (ingen köpeskilling) allt inkråm i MD och Arla ek för. Värdet på Arla var då 3,3 miljarder högre än MD:s. Danska ledningen kallade det för ”övertag” av Arla när inga svenskar hörde på.

    Förra Uppdrag granskning av Arla var en blek föreställning. Kommer nästa att bli bättre?

    Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Den höga lönen till Henri Sauvage är fullkomligt orimlig. Han tillträdde i augusti 2013 som ny vd för Arlas affärsenhet, Consumer Sweden. Under 2014 fick han en lön på 6,2 miljoner – en kraftig höjning jämfört med hans föregångare Christer Åberg, som fick nöja sig med en lön på 4,5 miljoner kronor under 2013. Redan den var lika orimlig.
  Arla motiverar lönelyftet med att 2014 var ett ”starkt år”. Det är så fräckt och utmanande att man nästan tappar andan när så många mjölkbönder tvingades lägga ned p g a ett mycket svagt år för Arla…

  Gilla

 5. Rolf Löfgren skriver:

  Det är dags för uppror! Jag hoppas att ARLA bönderna slår näven i bordet och skapar en total nyordning. Det skulle gynna alla bönder i Sverige.

  Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Upproret mot Arla-ledningens grova felsatsningar och spekulation på den globala marknaden skulle kommit för länge sedan. Men bakom kulisserna ligger LRF och LRF Mjölk som med sina intressen inom indsutrin hela tiden backare upp galenskapen. En av ledamöterna i Arla Foods styrelse arbetar för AlfaLaval som säljer robotar och mjölkutrustning till stora besättningar. Även på export till länder där Arla agerar. Bl a Kina.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: