Arlas globalböld börjar spricka

Rune Lanestrands blogg

kan man hoppas när svenska Arla:s vd Henri de Sauvage, i ett ögonblick av klarsyn, bekänner att ”pengar har gått till fel saker.”
”Det senaste året har Sveriges mjölkbönder gått på knäna och många har tvingats lägga ned sina verksamheter. Arla planerar dessutom att säga upp 130 anställda. Dessvärre har det även under min tid som vd för Arla Sverige hänt att pengar har spenderats på ett oansvarigt sätt, bland annat i samband med representation”, skriver Arlas vd, Henri de Sauvage i Dagens Industri.
”Senaste året” skriver de Sauvage. Vilket obarmhärtigt visar hur långt från verkligheten han och den övriga styrelsen med ordföranden Åke Hantoft i spetsen befinner sig. Krisen har pågått i många år och hela tiden förvärrats ända sedan Hantoft kom in i Arlas styrelse och hans lika storvulna som misslyckade idéer om ett globalt Arla började ta form.
”Golfsäsongen är över för i år och de trevliga…

Visa originalinlägg 177 fler ord

10 Responses to Arlas globalböld börjar spricka

 1. Jag tycker det vore toppen om många små mejerier kunde konkurrera. Men svagheterna är bl a: 1 kapitalbrist 2 kompetensbrist (bönder tror för ofta att de kan affärer) 3 produktionskostnaden blir mycket högre i småskaliga processer 4 distributionskostnaden.

  Sammanfattningsvis anser jag att verkligheten måste betraktas iskallt. Ska Arla få en match krävs stora resurser och drivna affärsmänniskor i ledningen. Riskkapitalet skulle kunna komma från LRF eller Lantmännen eller möjligen från en AP-fonds nära verksamhet. Möjligen också från ett pensionsbolag.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det finns små mejerier som klarar sig bra. Bra mycket bättre än Arla med all sin ”kompetens”Stordriftens galenskaper är förbi. Den som förordar det som konkurrensmedel har inte tagit in vad konsumenterna vill ha i dag. Falköpings mejeri i Falbygden är ett bra exempel. Med sina 300 medlemmar och en inriktning på GMO-fritt och ekologiskt producerad mjölk betalar de sina medlemmar ett högre pris än jätten Arla.Deras mjölk är nästan alltid slut i våra affärer på Överby.
   Att blanda in LRF och Lantmännen vore fullkomligt huvudlöst. Det var länge sedan de arbetade för böndernas bästa. Det trodde jag alla med lite djupare kunskaper om jordbruk har fått klart för sig.

   Gilla

 2. Anne Ringborg skriver:

  Fantastiskt vad det skulle kunna funka bra här i världen om alla människor vore hederliga

  Gilla

  • Anonym skriver:

   Någon har sagt att det skulle bli bättre om människorna följde tio Guds bud. Men det får man väl inte framföra i dagens Sverige utan att bli kallad rasist.
   Fast då skulle arbetslösheten stiga. Massor av poliser, domare, advokater m fl skulle bli utan sysselsättning.

   Gilla

 3. Lars-Kristian Bergh skriver:

  Svindeln när Arla blev danskkontrollerat är flerfaldigt större än Trustor-affären. Men ingen brydde sig om att polisanmäla Åke Modig och de andra som vilseledde medlemmarna och höll på med indoktrineringen under tre år med studiecirkeln ”Det stora mjölkspelet”. Här kan vi prata om falskspel!

  LRF kampanjade och stöttade Arlas ledning när de duperade Arlas medlemmar till att skänka bort kontrollen över ett företag värt cirka 10 miljarder. De Arla-bönder som lurades skäms naturligtvis och känner sig mer än lovligt korkade. Därav tystnaden.

  Arla kallar sina medlemmar ”ägare”. Det finns inga ägare i en förening. Medlemmarna äger bara sin insats. Med att tjata om ”ägare” bibringas medlemmen tro att han/hon bygger ett ökat värde åt sig själv. Så är det förstås inte, men alla tycks gå på bluffen.

  Läs gärna en artikel om Arlas bokföringsbluff:
  http://www.svd.se/arla-blaste-upp-varden-for-halv-miljard/om/mjolkkrisen

  Gilla

  • Jan Öhlund skriver:

   Bra belysning av orsakerna till den för bönderna negativa utvecklingen. Att känna sig dum när man blir lurad är normalt. Dock bättre bli förbannad och se till att det blir rättelse. Här finns utrymme för organisation som verkligen tar böndernas intresse till vara. Arlas övertramp är hänsynslösa och är högst troligten även juridiska övertramp som leder till påföljd. Uppmuntrar bönderna att slåss för sin tillvaro.

   Gilla

   • Slagord har förstås sin plats också. Hur ska bönderna ”slåss”? Jag hoppas på en inre kamp för att få fram modet att göra något konkret. Mejeriprodukter är synnerligen lönsamma så varför tar ingen mjölkbonde kontakt med några riskkapitalister så ett nytt resursstarkt mejeri kan byggas i Mälardalen? Enbart konkurrens kan få Arla att byta strategi.

    Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Jag tror det är bättre att satsa på fler och mindre mejerier. Inte minst av miljöskäl. Dessutom efterfrågar konsumenterna allt mer lokalt producerad. Ett bra exempel på det är det nystartade mejeriet i Värmland. Lokalt, ekologiskt och GMO-fritt är framtiden. Riskkapitalister skorrar illa i mina öron som anser att det bästa företagandet är när det finns ett personligt engagemang och en idé bakom ett projekt.https://runelanestrand.wordpress.com/2015/11/05/arla-far-efterlangtad-konkurrens/

    Gilla

 4. Jan Öhlund skriver:

  Oegentligheterna inom Arla är inte unika. Snarare regel än undantag i liknande organisationer och särskilt i offentlig bolagsverksamhet. Arlas falskspel, säger falskspel därför att deras agerande är direkt motsatsen till vad som har påståtts vara styrande, är speciellt avskyvärt eftersom det har drabbat en yrkesgrupp som tveklöst får arbeta betydligt mer än de flesta andra för sitt levebröd. Dessutom är bönderna och deras produktion helt avgörande för hur verksamhet och människor fungerar och mår i vårt land. Starkare intresse från regeringen för jordbruksnäringen och dess lönsamhet krävs.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: