Vildkumminen är tröskade

vilket är en rätt omständlig procedur. Den minnesgode kommer kanske i håg när kumminen låg på tork i källarstugan på sensommaren.
Efter första torkningen där stoppar jag dem, med toppen ner, i extra stora papperspåsar och hänger upp dem i verandan där det är hett och torrt. Sista torkningen sker i köket i närheten till vedspisen.
Tröskningen går så till att jag gnuggar topparna mot varandra inne i påsarna.När det inte längre finns något kvar i ”axen”, tar jag bort det grövsta. Därefter sållar jag dem i ett durkslag flera gånger. Mellan varje gång plockar jag bort de korta kvistarna tills kumminen är rena.
En hel del jobb men jäkligt roligt och nyttigt för ”kummin är starkt kramplösande och har gasdrivande verkan för mage/tarmsystem. Stimulerar aptit, matsmältning och produktion av galla. Stimulerar mjölkproduktion vid amning. Lindrar kolik hos spädbarn.
Eterisk olja av kummin blandad med olivolja till cirkulationsfrämjande massageolja vid reumatism. Badtillsats med kumminolja eller krossade frön. Krydda i matlagning, bröd, spritdrycker och kryddost.” Jag har alltid kummin i degen.
Det blev två honungsburkar med vildkummin.

Rune Lanestrand

Kummin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: