God fortsättning med förhoppning

om att det nya året ska medföra en öppnare och friare debatt som inte snöps av medier som har fått för sig att de ska sätta agendan för vad som ska diskuteras och vad som är tillåtet att uttrycka.
Jag har också märkt att journalister allt oftare framför sitt eget tyckande. Inte minst i svt och Sveriges Radio. Vilket är ett klart brott mot Public serviceföretagens avtal med staten som är till för att skydda allmänheten mot sådant missbruk. Med tanke på deras enorma genomslagskraft.
Åsiktskorridoren gäller inte bara den havererade migrations- och flyktingpolitiken utan också utarmningen av landsbygden som får extremt lite utrymme. Och då ofta i negativa sammanhang.
Själv uppväxt på landsbygden känner jag landsbygdens kvalité. Har även prövat storstaden. Att koncentrera allt fler människor till storstädernas skapar stora sociala problem. På samma sätt som bristen på jobb på landsbygden.
Hela Sverige ska leva är ett ett lika välbekant som missbrukat mantra från politiker av olika kulör. Medan utvecklingen hela tiden går i åt motsatt håll. Det är på en befolkad landsbygd, med många miljö- och djurvänliga ekologiska småbruk och ökad lokal förädling som kan ge oss livsmedel med hög kvalité, som framtiden finns.

Rune Lanestrand

8 Responses to God fortsättning med förhoppning

 1. Anders Rydén skriver:

  Gott nytt år själv Rune,

  Dagens reportrar är fullständigt värdelösa, orsak och verkan verkar inte finnas alls i deras värld.
  De pekade finger åt Ungern i somras, tack vare det finns det åter gränskontroller mellan Sverige och Danmark nu.

  Utarmning förvärras nog ett tag till, innan det vänder.
  Tyvärr behövs det nog en hungerkravall här för att det ska vända.

  Gilla

 2. valther skriver:

  Hade bara fler förstått vilken glädje det är att ha haft ett småbruk och sedan se att nästa generation för det vidare.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Utan sociala medier och fria bloggar hade ”Decemberdiktaturen” kunnat fortgå i all oändlighet.

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Public Service får nog betraktas som värst när det gällt att upprätthålla den smala korrekta åsiktskorridoren som gällt för migration och flyktingpolitik.
  Dessutom har de bildat skola för adra medier då de flesta journalisters dröm är ett jobb inom radio och tv-koncernen där det vimlar av anpasslingar.
  Elfsbergs program avslöjade också en otrolig självgodhet och att journalisten, nyhetsuppläsaren, programledaren är viktigare än budskapet.

  Gilla

 5. Jag skulle också gärna se att det bleve ett annat sätt att se på oss som bor o lever på den svenska landsbygden. Men man upplever dessvärre att både politiker och myndigheter gör vad de kan för att få folk att lämna landsbygden. Konstiga regler och försvårande omständigheter är vad de sitter o hittar på. Ta detta med alla turer som är kring vargen. I vissa områden i mellansverige går det ju snart inte att ha husdjur längre. Får är ju näst intill hopplöst. Läste en inlaga från en kvinna i norra Värmland som hade haft tio angrepp på ett år. Många lägger av långt innan dess. Det enda myndigheterna gör är att säga till djurägaren att ”du måste skaffa säkra stängsel”. Men de är ju inte säkra och kostar dessutom massor med pengar. Det kan inte en liten småbrukare bekosta och följden blir då bara en, att lägga ned djurhållningen och låta markerna växa igen. Detta skyddande av ett ICKE utrotningshotat rovdjur kommer i förlängningen att få förödande följder i många delar av Sveriges skogsbygder. Men så långt kan inte beslutsfattarna i detta land tänka. Dom ser inte det här.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Värmland är nog värst utsatt för vargen. Men också i Dalsland och norra Bohuslän har många slutat med får p g av vargangreppen. Bara på några år växer landskapet igen. Eftersom det är staten somm planterat in vargen så är de också skyldiga att svara för stängsel. Den ersättning som utgår täcker inte på minsta sätt kostnaderna och allt det merarbete det är med stängsel. Det skulle och ansvaras för av länsstyrelserna. Det skulle kunna ge arbetstillfällen för många arbetslösa. Fårägarna har häcken full ändå och har inte råd att leja för stängsling. Lönsamheten är redan låg utan varg och många har hållit får för att de vill hålla landskapet öppet.

   Gilla

 6. Diana Fernlund skriver:

  Glömde namnet, Diana ville inte vara Anaonym.

  Gilla

 7. Anonym skriver:

  Jag håller med dig! Tänk om traktorer ersätts av höstar! Hästarna kan bli mat när de inte kan jobba längre. Provade hästfärs ett tag, väldigt gott! I Frankrike äter man häst, åtminstone på 60-talet, då besökte jag Paris och såg slakteriet för hästar.och på Island.föder man upp hästar även för mat!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: