Att kriminella nätverk organiserar resor för ensamkommande flyktingbarn

framgår i ett ovanligt rättframt reportage i P1 med rubriken, De desillusionerade humanisterna.
Jag har i flera blogginlägg och artiklar varnat för att det förekommer mycket geschäft inom HVB (Hem för vård och boende) där de flesta ensamkommande flyktingbarnen placeras.
Jag talar utifrån min erfarenhet som tidigare ledamot av socialnämnden och kommunstyrelsen i vår kommun. Långt innan ensamkommande flyktingbarn började komma till Sverige fick jag se hur dåligt HVB-hemmen i många fall fungerade redan då.
Placeringen på HVB-hem uppfattades som bestraffning och väldigt få barn blev så mycket bättre av den behandlingen. I stället visade det sig att många tvärtom kom in på den kriminella banan. De fick sällan eller aldrig vad de behövde men aldrig fått; omtanke med kärlek.
Många startade upp HVB-hem mest för att tjäna pengar. Nu i vågen av ensamkommande flyktingbarn har ”marknaden” närmast exploderat och blivit något av en industri. Nu har också de stora riskkapitalisterna vaknat. Bert Carlsson med sitt flyktingimperium har fått konkurrens.
Stor del ensamkommande kommer först till Mölndal och där fakturerar Aleris, som ingår i Wallenbergs maktbolag Investor, kommunen 2 020 kronor för en person och dygn eller 60 600 kronor per månad. (enl artikel i Svenska Dagbladet)
– Det är inte rimligt att det kostar 60 000 om hyran på lägenheten är 5 000. Vad är det som kostar så mycket kan man undra, säger Veronica Tindvall, enhetschef på enheten för ensamkommande unga i Göteborgs kommun.
I programmet De desillusionerade humanisterna framgår förhållande som jag inte trodde var möjliga och långt, långt grymmare än jag kunde förställa mig. Enligt programmet sänds de flesta ensamkommande iväg av sina familjer, via flyktingsmugglare, mot barnens vilja.
Länk till programmet i P1. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/661933?programid=4902

Rune Lanestrand

7 Responses to Att kriminella nätverk organiserar resor för ensamkommande flyktingbarn

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Nu har det som inte fick hända hänt. En 15-årig ensamkommande på ett HVB-hem i Mölndal har mördat en 22-årig flicka som arbetade på hemmet. Efter de många kontakter jag fått som berättat, om hur mycket våld och frustration det förekommer bland ensamkommande på HVB-hem, är jag tyvärr inte förvånad.

  Gilla

 2. […] Att kriminella nätverk organiserar resor för ensamkommande flyktingbarn … klicka här […]

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Personalproblem på HVB-hemmet Bokenäs gård. Artikel i Bohusläningen http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.4588373-anstallde-atalad-pa-hvb-hem-i-bokenas

  Gilla

 4. Anonym skriver:

  Att många ensamkommande skickats hit av sina föräldrar är en offentlig hemlighet. Kanske hoppas de senare att kunna komma efter med hjälp av anhöriginvandring, vilket säkert också lyckats.

  Gilla

 5. Dennis Nilsson skriver:

  Kan inte ni bönder göra något åt saken genom att ex-vis starta upp mindre ”Hem för vård och boende” för 2-4 barn?

  Så kan barnen lära sig svenska, kanske lära sig ett yrke, lära sig hålla tider och annat. Och ni får hjälp på gården, utökning av kassan och tillfredsställelsen att ha hjälpt några medmänniskor framåt i livet.. 🙂

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   2-4 tonåringar. Du får ursäkta Dennis Nilsson men du tycks ha lika lite kontakt med verkligheten som de politiker som trodde att det bara var att öppna gränserna och ta emot alla som vill komma till Sverige.
   Anställda på HVB-hem som kontaktat mig berättar att ungdomarna är så traumatiserade, främst av hemska upplevelser under resan, att det i stort sett bara är fråga om barnpassning. De vill inte ens gå ut och röra på sig. När de inte ser på tv sitter de vid sina plattor och spelar spel.
   De berättar också att det är så jobbigt att många av de anställda blir sjuka och/eller slutar.
   Hur tror du att hårt arbetstyngda bönder ska kunna sköta både jordbruk och vara terapeuter samtidigt. På HVB-hemmen är det en anställd för varje ungdom.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: