Resistenta bakterier odlas fram i djurfabrikerna

där det är det trångt och smutsigt, djuren står instängda och mycket trångt. Då blir de sjuka och för att leva tills de ska slaktas ges de antibiotika som i sin tur odlar fram resistenta MRSA-bakterier.

Djurfabrikerna har triggats fram därför att de flesta konsumenter inte i vill betala vad det kostar att föda upp slaktdjur under anständiga förhållande. Allt annat får kosta men inte maten.

Riksdag, regering och statliga myndigheter som Jordbruksverket och Livsmedelsverket har ställt upp på detta och satt upp regler som har institutionaliserat ett ständigt lidande för djuren.

Jag har så pass mycket optimism och tro på människors goda sidor att om man bara får full insyn i hur djuren lider i djurfabrikerna att de då ska välja ekologisk uppfödning och kräva en värdig behandling av våra husdjur.

Undervisningen, på våra lantbruksgymnasier och på lantbruksuniversitetet, där GMO-frälsta forskare dominerar helt, måste läggas om. I dag går allt ut på att effektivisera och öka avkastningen vilket inte klaras utan antibiotika och stress för djuren. På Ultuna talas det bara om ”produktionsenheter”.

Rune Lanestrand

5 Responses to Resistenta bakterier odlas fram i djurfabrikerna

 1. Rolf Löfgren skriver:

  Det finns forskning på SLU som visar på en positiv framtid, av Kristina Belfrage.

  Småskaligt jordbruk kan mätta många munnar.

  Varför lyfts inte denna forskning fram som ett hållbart och effektivt sätt att producera hälsosam och ekologiskt riktig mat?

  http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2014/10/smaskaligt-jordbruk-kan-matta-manga-munnar/

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Kristina Belfrage har, trots motstånd från ledningen på SLU, lantbruksuniversitetet, utfört ett fantastiskt forskningsarbetet som visar att småskaligt ekologiskt jordbruk är både hållbart och energieffektivt.
   Kristina har med sitt sätt att forska direkt på småbruk bevisat att det småskaliga i längden är överlägset det miljöfarliga industrijordbruket som förbrukar många gånger mer energi än vad det producerar i form av livsmedel.
   Det kan nämnas att när hon var klar med sin doktorsdisputation ville SLU bara trycka upp några få ex av hennes avhandling.

   Gilla

 2. Sandy Jonsson skriver:

  Gräsbetat kött t ex Gröna Gårdar och Frilandsgris exempel på bra kött, Kyckling från ex Mowitz eller Reko.
  Toppenfint och gott. 🙂

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja det är hoppfullt med att allt fler blir medvetna om att det är värt att betala för kvalité. Många fler vill odla ekologiskt när avsättningen är säkrad och kan ge lönsamhet.

   Gilla

 3. Eaqhan skriver:

  Du har helt rätt!
  Det sjuka är att vi går till läkaren får vi inte antibiotika om det inte är djävligt illa ställt. Läkarna är så himla restriktiva just för risken med resistensutveckling.
  Men i köttproduktionen öser man in antibiotika i fodret. Det är så djävla sjukt eftersom resistens skapas ju även där! Och även om det skulle vara hos en bakterie som inte går på människa så överför den förr eller senare egenskapen till en bakterie som är farlig för oss.
  Jag har skrivit flera inlägg om saken. Här en länk till ett inlägg som i sin tur bland annat länkar till fler inlägg i ämnet som jag skrivit.

  https://eaqhan.wordpress.com/2015/12/29/manniska-ska-inte-ta-antibiotika/

  Om du vill uppdatera ditt inlägg med bild från mig så ska du veta att det är mer än tillåtet. Jag skulle bara känna mig hedrad.

  /Skvitt

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: