Forskarskandalen på Karolinska Institutet

Professorer och vita rockar är ingen garanti för redlighet och sund vetenskap visar den upprörande forskarskandalen som rullas upp i Bosse Lindquist tv-dokumentär Experimentet som handlar om professor Paolo Macchiarinis hänsynslösa experiment på människor.
Mytomanen professor Paolo Macchiarini lyckades dupera en hel medicinsk forskarvärld med att han kunde ersätta en sjuk eller skadad luftstrupe med en gjord av plast.
Att Maccaiarini är en mytoman och sjuk psykopat står utom allt tvivel. Men hur kunde ledningen för Karolinska institutet låta sig luras så totalt. Hur kunde de tro på att en platsstrupe skulle växa ihop med den opererades kropp.
Det räcker med sunt förnuft för att genomskåda detta kvalificerade kvacksalveri.
Institutets företrädare professor Anders Hamsten, som trodde på detta, ger i programmet ett rent ut sagt korkat intryck.
Hamsten är också oerhört cynisk som låter Paolo Macchiarini fortsätta med sina dödsbringande, rent galna operationer trots att den ene patienten efter den andre dör av Macchiarinis plaststrupar. Karolinska Institutets högsta ledning fortsatte trots alla varnings-signaler att ställa upp med pengar och support.
Det ska nämnas att några läkare på KI med kurage skrev till rektor Anders Hamsten och framförde sina tvivel på plastoperationerna. Men de blev åthutade och riskerade diciplinära straff. Tänk en så sjuk, antiintellektuell, akademisk värld som våra skattepengar går till.
Inte ens när Bosse Lindqvist visade sin dokumentär för Hamsten om hur Macchiarini plågat patienter som dött under fruktansvärda lidande tog han avstånd från galenskapen utan försvarade den grymma forskningen.
Det räcker inte med att lagföra Paolo Macchiarini utan också högsta ledningen för Karolinska institutet med Anders Hamsten i spetsen.
Det är en fin herre vi här har att göra med som nu i media framställer sig som den som ska röja upp. Hamsten blev 2004 ledamot av Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet och har varit med och utsett nobelpristagare. 2015 invaldes han som ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.
Denna otroliga forskningsskandal väcker många tankar. Inte minst om media som okritiskt höjde Paolo Macchiarinis forskning till skyarna. Bra att tänka på nästa gång du hör Vetenskapsradion tala om ”banbrytande forskning.” Det var så Macchiarinis forskning presenterades i vetenskapliga tidskrifter som Lancet till stöddiga Dagens Nyheter.

Rune Lanestrand

12 Responses to Forskarskandalen på Karolinska Institutet

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Skandalerna fortsätter. Nya Karolinska sjukhuset skulle kosta 14 miljarder miljarder. Slutnotan blev 60 miljarder med färre sängar än gamla Karolinska. Samtidigt som vi dagarna har kunnat läsa att två cancersjuka patienter dött i operationskön då Karolinska sjukhuset inte velat ta hjälp från annat sjukhus.
  Karolinska institutet säger sig i samarbete med Karolinska universitetssjukhuset inta en tätposition inom cancerforskning. Kan bara hoppas att den inte präglas av samma cynism och primitiva metoder som mytomanen, professor Paolo Macchiarini använde sig av.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Nu är det dags igen vig försök på Karolinska sjukhuset med otillåten forskning på patienter.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Urban Lendahl, sekreterare i Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet samt Nobelkommittén för fysiologi eller medicin meddelar att han avsäger sig sitt uppdrag som sekreterare.
  Urban Lendahl var en av dem som förespråkade en anställning av den omstridde KI-kirurgen Paolo Macchiarini,
  Rena turen att han inte hyann nominera Macchiarini till nobelprisetet för sina ”banbrytande insatser.”

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Partierna är som en stor bläckfisk. De fina och feta posterna delas upp mellan den översta parti-och makteliten. I styrelsen för Karolinska Institutet sitter förutom Lars Leijonborg (lib) som är ordförande: Dan Andersson (s) Lo, f d chefsekonom.Torbjörn Rosdahl (m) i Stockholms läns landsting och förstås en från den snuskigt lönsamma läkemedelsindustrin, Anders Blanck, Läkemedelsindustriföreningen, LIF

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Partiernas makt sträcker sig över alla viktiga samhällsområden Blir någon förvånad över att den politiska skojaren f statsrådet för Liberalerna Lars Leijonborg är ordförande i Karolinska Institutet.
  Till det sämsta av Leijonborg politiska insatser hör hans initiativ tillp den s k Decemberöverenskommelsen som satte den parlamentariska demokratin ur spel. Vilket möjliggjorde den orimliga massinvandringen av 160 000 flyktingar under 2015.
  Det finns fler politiskt och fackligt utsedda juveler i KI:s styrelse. Återkommer!

  Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Hej.

  Tack för mailet.

  Läkemedelsverket valde att polisanmäla de utförda behandlingarna våren 2015 eftersom verksamheten enligt vår bedömning är tillståndspliktig enligt läkemedelslagen och inga tillstånd sökts.

  Nu pågår en polisutredning och Läkemedelsverket avvaktar vad den kommer fram till.

  Med vänlig hälsning.

  Pär-Anders Jonsgården

  Kommunikationsstrateg

  Pressansvarig

  Kommunikationsfunktionen

  Gilla

 7. Rune Lanestrand skriver:

  I mitt inlägg nämnde jag Vetenskapsradion som okritiskt höjer all ny ”banbrytande” forskning till skyarna. Då hade jag inte läst detta:

  Torsdag 12 december 2013 publicerar Vetenskapsradion följande: ” Forskare vid Karolinska institutet har tagit det första steget i att skapa grå hjärnsubstans i labbmiljö,
  Nu har forskarna Paolo Macchiarini och Silvia Baiguera, som tidigare skapat konstgjorda luftstrupar till cancerpatienter, lyckats genomföra första försöken för att kunna få grå hjärnsubstans på konstgjord väg.”

  Undrar om det var lika lite substans i den forskningen.

  Gilla

 8. […] Lindelöf är inte heller så tokig. Och här har vi ju Rune. […]

  Gilla

 9. Professor Paolo Macchiarini säger att plastmaterialet är godkänt av FDA. Man kanske även borde kontrollera resultatet från FDA?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Lars-Åke, kan du ta reda på det.

   Gilla

   • Hej Rune – I dokument inifrån del 3 av 3 konfronterar Journalisten Bosse Lindquist först chefsläkaren Johan Bratt om plaststruparna och 20 – 21 minuter in i programmet svarar Paolo Macchiarini att ”materialet var godkänt” ”Vi använde fibrer som var godkända av FDA.” Om detta är sant vet jag inte.
    Men man borde fundera över om inte United States Food and Drug Administration (FDA) har blivit vår tids överstepräst som aldrig ifrågasätts. Jag ser gärna en myndighet i Asien som konkurrerar om sanningen. EU tycks nästan bara vänta på FDA beslut för sin egen lagstiftning.

    Trevlig januarisöndag önskar
    Lars-Åke Larsson

    Gilla

 10. Anne Ringborg skriver:

  Chockerar mig, men förvånar mig inte tyvärr. Efter allt rackarspel jag tagit del av är jag inte lättlurad.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: