ARLA-direktörens månadslön på en halvmiljon räckte inte

för att betala fruns resa till Paris. Utan det fick de svenska resterande hårt pressade mjölkbönderna göra. Inte förrän Uppdrag Granskning konfronterade Arla-direktören Henri de Sauvage Nolting betalade han tillbaka för fruns shoppingresa.
2014 när Henri de Sauvage Nolting deltog i ett möte i Paris och tog med sin fru och lät Arla betala för frun hade han en grundlön på 5,4 miljoner och en rörlig bonusersättning på 803 000.
Hur otroligt fräcka och skrupelfria Arla-ledningen är framgår av motiveringen till den oförtjänta bonusen: ”2014 var på det hela ett starkt år för företaget.” Att mjölkbönderna gick på knäna och hundratals tvingades lägga ner och i en del fall fick gå från sina gårdar är inget som bekymrar Arla-ledningen.
Liten tuva kan stjälpa stort lass. Jag kan bara hoppas att detta avslöjande blir droppen som får bägaren att rinna över och att LRF inte än en gånga lyckas rädda kvar de odugliga Arla-topparna.
Jag hoppas att Arlas, under många år pinade leverantörer, äntligen,en gång för alla gör uppror och sopar bort både ledning och styrelseledamöter. Bort med allt det korrupta. Och in med hederligt folk i styrelsen som inte bara sitter för att sko sig själva..
Jag hoppas att man sätter stopp för Arlas misslyckade globalisering med verksamheter runt om i världen.
Att en ny styrelse och ledning i stället satsar på svensk mjölk, stoppar antibiotikastinn importmjölk från GMO-fodrade danska och tyska kor. Och på så sätt återfår konsumenterna förtroende som Arla Foods direktörer har förstört.

Rune Lanestrand
Tidigare redaktör för Småbrukaren

17 Responses to ARLA-direktörens månadslön på en halvmiljon räckte inte

 1. ragnhild skriver:

  Denne siden kom jeg over via en norsk blogg forleden. Intressant, kanskje ?

  Triste perspektiver. Ja, jeg skulle også ønske mer kraftig motstand fra folket, men vi ER offer for både myndighetene som agerer som var vi luft, og med det kjører sitt eget løp, samt en løgnaktig presse som i beste fall ignorerer å fortelle sannheter. De øver seg sikkert forut for den vidunderlige nye verden, elitenes såkalte og usmakelige NWO. Storkonserners manna.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Du har rätt. samtidigt tycker jag mig märka ett ökat intresse för samhällsfrågor och en ökad vrede mot överheten som i takt med globaliseringen flyter allt längre bort från folket.

   Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Några tidningar till som jag vill visa uppskattning som är öppna för debatt. Också tips om du vill skriva och påverka utvecklingen.

  http://www.ltz.se/opinion/insandare/skandalost-arla

  http://www.dalademokraten.se/…/mjolkbonder-fick-betala-dire…

  http://www.bt.se/…/arla-chefer-levde-i-lyx-bonderna-mjolkad…

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Arla ska fortsätta sin globala ökenvandring framgår i dagens pressmeddelande:
  I Koncernledningen kommer det att finnas två kommersiella områden, “Europa” och ”International”, med affärsledningar i olika länder med starkare kommersiellt fokus på kunder, konsumenter och produktkategorier.
  • Marknadsföring och innovation lyfts upp till den högsta ledningen för att driva globala varumärken och ledarskap i produktkategorierna.
  • En global supply chain och en global mjölkpool ska upprättas”.

  Mjölk från fler länder ska blandas vilket konsumenterna redan har reagerat mot. De vill köpa svensk mjölk.
  Jag undrar hur länge Arlakostymen har varit för stor när man nu kan säga upp 500 anställda?
  Supply chain betyder väl en global leveranskedja?

  Pressmeddelandet från Arla är rena hånet mot de svenska mjölkbönderna som vill stå för kvalité och vill att konsumenterna ska veta var mjölken kommer ifrån.

  Gilla

 4. Gäst skriver:

  I tron att jag gör något bra, så väljer jag Coop Grådö mejeri- produkter så långt det går.
  http://www.gradomejeri.se/

  Gilla

  • Jan Öhlund skriver:

   Coop Grådö. Bara svensk mjölk, betalar bönderna bra.

   Kanske är någonting för alla svenska mjölkbönder. Förhandla fram vettigt pris plus framförallt ett ständigt, vattentätt rullande kontrollsystem och överenskommelse om övergång från Arla till Coop Grådö i en takt som organisationen klarar.

   Jag vet ingenting om Grådö, korthus eller stabilt företagsbygge. Kan ju vara så att det här finns förutsättningar för ett vettigt liv för svenska mjölkbönder. Rune som verkar ha rätt inställning och erfarenhet kanske kan bidra i den utvecklingen.

   Lycka till.

   Gilla

 5. Jan Öhlund skriver:

  Vi har väl trots allt inte kommit så långt i förståelse för hur människor i allmänhet fungerar.

  De som har haft turen och förmågan att tillgodogöra sig högskoleutbildningar ges befattningar med hög lön och förtroendet att företräda oss andra och ta till vara på våra intressen. Dessa välutbildade och högpresterande har höga ambitioner för egen del. Endast undantagsvis har humanistisk utbildning ingått i studierna.
  Man kan inte förutsätta att dessa människor per automatik och utan kontroll endast håller sig till sitt uppdrag, vad som har avtalats och förväntas. Det personliga egenintresset spökar oftast.
  Arla är stort, men som lurendrejeriföreteelse inte unikt utan vanligt i Sverige.

  Så snart förtroendet är etablerat och kontrollen bara blir en formell rutinsak följer makthavarna sin egen agenda. Så mycket som möjligt för egen del plus underhållning med mat sprit och ibland perversa nöjen som de flesta vanliga människor endast känner avsky för.
  Det är tråkigt att man inte kan lämna över ansvar och ha förtroende för sådana människor som nu styrt Arla och dess ägarebönder helt åt helvete. Vi har nu fått en massa kvitton på att 12 000 bönder blivit fullständigt förda bakom ljuset. Mångas arbete har inte resulterat i egen välfärd utan i någon annans.

  Förtroende är bra men det fungerar inte utan kontinuerlig, effektiv kontroll.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Du har tyvärr helt rätt i din analys av Arla. Jag har följt Arla och den övriga bondekooperationen i ganska många år och har konstaterat att klyftan mellan bönderna och deras företag har vidgats hela tiden. Jag skulle också säga mellan styrelsen och ledningen där vd har större makt än ordföranden i Arla, Åke Hantoft. Som belöning för att han inte lägger sig i verksamheten fick han senast sitt årsarvode dubblerat från 800 000 till 1,6 miljoner.

   Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Hur många vet att Arla i dag är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 12.000 mjölkbönder (utan inflytande) från Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien och Luxemburg. samtidigt som man gör allt för att utrota mjölkbönderna i Sverige. Utan några större protester från ”bondeorganisationen” LRF.

  Gilla

 7. Britt Jakobsson skriver:

  Jag trodde jag sett och hört det mesta i form av girighet men detta var droppen.

  Gilla

 8. Ann-Christin Bogren skriver:

  Rune, du har alldeles rätt. Jag har sagt detsamma och jag förvånas varje dag att inte bönderna sparkar dessa idioter som styr både Arla och Scan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: