Saknaden efter Bodil Malmsten

är stor på samma sätt som efter Tage Danielsson. Missade aldrig de få gånger hon framträdde i tv. Vet inte om hon inte fick eller inte ville framträda i sofforna.
Hon skrev en gång att ”Det är själva staden jag inte tål, som jag måste bort ifrån”. Det föll nog inte i god jord hos den storstadsfixerade kultureliten och Svensk Akademien.
Med en härlig blandning av helig vrede och humor talade hon ut om det nedrustade folkhemmets labyrinter av falsk vänlighet och ineffektivitet.
När hon efter ”exilen” i Frankrike återkommer till Stockholm väcks ilskan till liv. Vad har hänt med Sverige frågar hon sig?
”Mina svenska vänner bara konstaterar att så är det, det är samma med tågen och vården, det är som det är.” ”Mina vänner i Sverige reagerar inte på någonting”, skriver Malmsten, ”de har trubbats av, det har inte jag.” ”Det är bara jag i hela Sverige som är ursinnigt rasande och i oavbrutet chocktillstånd.
Jag är arg, men inte tillräckligt arg.
Onödigt arg?
Nej.
Jag är nödvändigt arg.”
Den känslan känner jag igen!

7 Responses to Saknaden efter Bodil Malmsten

 1. Camilla skriver:

  Ja, Bodil Malmsten var rättmätigt arg, på vanstyre bland makten, myndigheter tex. Karolinska Universitetssjukhuset, och storföretag, som banker och telekommunikationsföretag, och en kulturfientlig attityd som man ofta kan hitta i Sverige.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Vi hedrar Bodil Malmstens minne bäst genom att släppa vår självcensur, våga vara ”nödvändigt arga” och frejdligt som Bodil säga ifrån mot det vi tycker är fel i samhället.
  De som inte gör det utan tycker det är fint att inte sticka ut och som tror att allt ordnar sig nog till det bästa bäddar för diktatur.
  Demokrati förutsätter aktiva medborgare. Annars tar krigsherrarna, ledde av en stark person, över makten. Och då har tåget som regel gått.
  Många tänker nog inte på att likgiltighet för samhället och bristen på demokrati är de främsta orsakerna till dagens flyktingströmmar.

  Gilla

 3. Jan Öhlund skriver:

  ”Vet inte riktigt men måste konstatera att hela Sverige med få undantag verkar hypnotiserade av likgiltighetens virus”. Poetiskt fint och sant så man blir nästan stum. Det vaccinerade stora flertalet passiva utnyttjas tacksamt av folk med bestämmande inom t ex Arla, förfärligt många offentliga bolag m m. Det finns hur många exempel som helst att peka på.

  Låt oss hoppas att de få undantagen gör att det inte blir alltför bedrövligt.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det allra värsta är kanske elitens fullkomligt oansvariga, psykopatiska dröm om Sverige som en humanistisk stormakt vars kaos vi bara ser i sin linda.

   Gilla

 4. noboxplease skriver:

  Nödvändigt arg? Ja! Tillräckligt arg i förhållande till oss alla som påverkas av de maktpolitiska skeenden som pågår?
  Vet inte riktigt men måste konstatera att hela Sverige med få undantag verkar hypnotiserade av likgiltighetens virus.
  Det enda vaccin som fungerar är sanningen, men tillfrisknandet verkar vara en seg affär då integritetens ryggrad näst intill verkar
  bruten.
  Tacksam dock för alla de som fortfarande andas. lever och talar om att de lever och att vi alla borde leva istället för att sakta dö
  i likgiltighetens dypöl.

  I slutänden segrar dock alltid sanningen oavsett att många inte verkar vilja kännas vid den.

  Gilla

 5. Anonym skriver:

  Käre Rune!
  Tack för denna fina text om Bodil Malmstens liv!
  Varma hälsningar
  Eva

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: