Glada höns på bete

låter kanske lite konstigt. Men när de efter vinterns innevistelse släpps ut så är de lika spralliga och glada som kor som släpps ut på bete. De kastar sig också över det gräs som är grönt och som klarat frosten under snön.
De har under vintern vid sidan om, rester från hushållet, havre och vete fått torkat späd klöver, morötter, kålrötter och torkade nässlor men det är inte samma sak som det färska gräset.
Att höns äter gräs är kanske överraskande för den som inte haft frigående höns. Men varje morgon som de kommer ut så äter de först gräs vars klorofyl ger gulan den vackert röda färgen och goda smaken.
Burhönsen och de som hålls i stora hallar med tusentals djur får aldrig färskt gräs. Inte heller de ekologiska. De drivs hänsynslöst med koncentrerat kraftfoder för att under sin korta livstid ge konsumenterna den billiga mat de anser sig kunna kräva. För maten får inte kosta. Extrapris och röda lappar ska det vara.
Det finns några få procent ekologiska hönsgårdar där hönsen får gå ute, plocka mask, insekter, sola och molla sig i jord eller sand. Att se dem breda ut sina vingar för att ta in solstrålarnas D-vitamin är härligt att se.
Tänk på hönsen. Köp ekologiska ägg från frigående utehöns.

Rune Lanestrands foto.
Rune Lanestrand

5 Responses to Glada höns på bete

 1. Monica Dahlby skriver:

  Vad skönt det är med djur som får ha det bra!

  Gilla

 2. Anders Rydén skriver:

  Fina höns, är det blomme?
  De ser ut som mina naturruvade blomma.

  Gilla

 3. Jan Öhlund skriver:

  Intressesant och tankeväckande beskrivning utifrån kunskap, känsla och engagemang.

  Grunderna för hållbarhet och liv i välbefinnande överges i allt högre grad till förmån för högre vinster.

  IKEA:s policy är ju rimligt pris, garanterat god kvalitet och köptrygghet. Det är väl en del av grunden till deras framgångar.

  Min känsla utan att påstå blir det svårt att tro att IKEA:s kyckling har den bästa kvalitén med tanke på den långa resvägen innan den hamnar på tallriken.

  http://www.fjaderfa.se/?p=20169#.VtQOseT2aM8

  Gilla

  • Så har världen blivit när det bara finns en ”gud” för många så kallade moderna människor och det namnet stavas PENGAR! Dessa är roten till det mesta av allt elände här på planeten!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: