Storregioner skapar fler problem än de löser

Nu  är centralisterna på krigsstigenför att få igenom sin politiska dröm om att bilda 6 storregioner av 21 landsting/regioner. Frågan drivs särskilt från regionpolitiker i Västra Götalandsregionen (VGR) som härom året ville införliva Värmland. Kloka värmlänningar sa dock nej. Nu vill man också ha med den välskötta och väl fungerande regionen Halland.
Det är dryga 60 mil mellan norra Värmland och södra Halland.
Utredarna använder samma insmickrande argument nu som vid regionbildningen i Västra Götaland. Den skulle ge bättre regional utveckling, bättre miljö, kultur, sjukvård och ökad demokrati. Inget av dessa löften, vågar jag påstå, har infriats.
Allra sämst fungerar sjukvården. Stordriften med sammanslagning av 17 självständiga sjukhus till 4 administrativa enheter var ytterst olyckligt. Sammanslagningen gav sämre sjukvård och det största Sahlgrenska Universitetssjukhuset (17 000 anställda) och NU-sjukvården (Uddevalla-/Trollhättan) fungerar allra sämst. Inte för att personalen gör ett dåligt jobb utan för att stordriften inte fungerar.
Den monstruösa och ostyrbara sjukhusapparaten i Västra Götaland har lett till operationsköer, allt fler Lex Maria-anmälningar och personalflykt då man inte orkar med alla ombyggnader, flyttningar av verksamheter, omorganiseringar och ständig överbeläggning.
Kostnaderna har inte minskat. Om jag minns rätt var sjukvårdsbudgeten när jag satt i regionstyrelsen och sjukvårdsstyrelsen i VGR 24 miljarder. I dag 40 mdr och längre köer. I ett desperat försök att styra giganterna inrättades politiskt valda utförarstyrelser med politiker som ska ta många av de beslut som annars ligger hos professionen. Denna okunniga toppstyrning ner i detalj har främst lett till att personalen fråntagits mycket av ansvaret.
Vi får finna oss i politikernas beslut säger de sjukvårdsanställda. Vi kan bara lyda order från cheferna och göra det bästa möjliga av situationen. Denna uppgivenhet är kanske det allra farligaste i den misslyckade centraliseringen som i sin tur lett till att endast de chefer som slaviskt följer order från politikerna och som inte lyssnar på personalen blir kvar i organisationen.
Regionen har heller inte utjämnat de regionala skillnaderna som utlovades. Avfolkningen i Dalsland och ytterområden har ökat och allt mer resurser och verksamhet dras till Göteborgs-regionen.
De orimligt höga lönerna för regionens högsta tjänstemän har även drivit upp lönerna för chefstjänstemän i de 49 kommunerna. Regionråden har också getts sig själva höga löner och pensioner.
Kollektivtrafiken är dyr då den gemensamma upphandlingen lett till att bara ett fåtal stora bolag kan lämna anbud. Kollektivtrafiken på landsbygden och i glesbygden har blivit mycket sämre efter regionbildningen. Typiskt för VGR är att beställningscentralen för Västtrafik ligger i Moldavien och inte i t ex Åmål.
Denna misslyckade region som nu vill knyta till sig Värmland och Halland framhåller storregionens utredare, Kent Johansson (c) och Barbro Holmgrens (s), som ett lyckat exempel.
Västra Götalandsregionen styrs av en majoritet bestående  av m,c,l,kd och mp. Det vid makten och arvoden fixerade mp är totalt kompasslöst och har t o m varit med om att föreslå nedläggning av två naturbruksgymnasier. Allt för att få sitta vid köttgrytorna.
Rune Lanestrand
Tidigare ledamot av regionfullmäktige för sjukvårdspartiet

13 Responses to Storregioner skapar fler problem än de löser

 1. Jan Wiklund skriver:

  Man skulle ju i och för sig kunna decentralisera mycket av staten till ungefär sju regioner. Det är egentligen ganska konstigt att samma lagar ska gälla i både Lappland och Skåne.

  Men inget säger att man för den skull behöver avskaffa landstingen. Lika lite som man behövde avskaffa de gamla kommunerna bara för att man skapade ”kommunblock” som det hette då.

  I Frankrike klarar folk av att hålla ordning på sex olika nivåer. Kommunerna är ofta små, normalt kanske 1.000 personer, ofta mindre; några få har en enda invånare, den ende kvarvarande bonden. Sen kommer kantonen på ca 10.000 invånare, landskapet på 50-100.000, departementet på en kvarts miljon, regionen på några miljoner och så slutligen republiken. Och var och en av dessa har en egen politisk existens och förmåga att ge uttryck för sina behov.

  Även i Tyskland klarar folk att hålla ordning på ungefär lika många nivåer.

  Vad är det som säger att just Sverige måste avskaffa möjligheten för ett område att bestämma över sig själv bara för att man skapar en möjlighet för ett annat område?

  Gilla

 2. Monica Dahlby skriver:

  Utvecklingen är verkligen avskyvärd och skrämmande på alla områden överallt.Politikerna måste väl hitta jobb åt sig eftersom makten egentligen inte finns kvar i Sverige längre.Otäckt är det inom polisen.De lägger ner brottsundersökningar här i Uppsala fastän de fått namn och ansikten på kriminella som misshandlat en taxichaufför svårt.Uppenbarligen är det helt fel människor som tar makten överallt.Liksom Nato som känns väldigt hotfullt nu Kay Griggs är en kvinna som finns på nätet,som berättar vad det är för människor som styr där.Skrämmande med en så följsam statsminister..

  Gilla

 3. Irene Andersson skriver:

  Det kan finnas ett godtagbart skäl till storregioner, och det är om dessa får bli självstyrande, med rätt att beskatta sig själva och skapa sina egna samhällsstrukturer.
  Norrlandsregionen som omfattar mer än halva Sverige skulle kunna bli en välmående republik 🙂

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Västra Götalandsregionen har lett till ytterligare avfolkning i regionens ytterområden. Undrar om det blir bättre i ett stornorrland.

   Gilla

 4. Rolf Lofgren skriver:

  Ju större organisation, ju mer korruption. Avståndet till vanligt folk blir allt längre och det blir allt mer ineffektivt.

  Så har det varit i decennier, och de lär sig inte av historien.

  En fungerande demokrati kräver högst 10.000 personer i området.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Västra Götalandsregionen är helt anonym för väljarna. Endast ett fåtal vet vem som är ordförande i regionstyrelsen eller vilka partier som ingår i majoriteten.

   Gilla

  • flobybo skriver:

   Ändå redovisas (efter att alla interna ”kostnader” tydligen är betalad ) en vinst för sjukvården på 761 million kornor som skall stoppas i förlusten för kärnsjukhusen. Att man samtidig lägger ner massa med VC (som alstra denna vinst) .
   Gör en bestämmande folkomröstning att avveckla landstingen.

   Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Även tidningar med beteckningen konservativ vill ha debatt om förslaget till storregioner som enligt min mening kommer att ytterligare påskynda landsbygdens och de mindre orternas avfolkning. Samtidigt med med en ökad koncentration till regionhuvudstäderna.

  https://nwt.se/asikter/debatt/2016/03/17/vastra-gotaland-ett-avskrackande

  Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Även liberala tidningsredaktioner vill ha debatt om förslaget till storregioner. http://bohuslaningen.se/asikt/debattochinsandare/1.4794095-storregioner-skapar-fler-problem-an-de-loser?

  Gilla

 7. Anonym skriver:

  Käre Rune!
  Du har helt rätt! Hur vi kan ha varit så dumma att vi har tillåtit dessa monstruösa organisationer, kan jag inte fatta!
  Varma hälsningar
  Eva Sternberg

  Gilla

 8. gras1519 skriver:

  Håller med dig på alla punkter. Och jag är ganska säker pä att det gör hela LPo också….

  Gilla

 9. flobybo skriver:

  Visst har du rätt i alla punkter .
  Vi i Floby har nu varit i 15 månader utan VC och Apotek -innebär en merkostnad för de 3600(och 500 Barn) en årlig merkostnad på över 3 million kronor i transport -om man får tid i anvisad VC. Skrottar LT i nuvarande form.

  Gilla

 10. Diana Fernlund skriver:

  Du har alldeles rätt!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: