Dags att sätta potatisen

på groning om vi ska få färskpotatis till midsommar. En annan fördel med att förgro är att den hinner bli ganska stor även om bladmöglet kommer tidigt.
Potatisen på bilden är en gammal sort som heter Dalslands Blå. Det är en riktig vinterpotatis som blir godare ju längre fram på våren den äts. Framåt midsommar blir den som färsk igen och är nästan lika god som färskpotatis.
Vi odlar också två gamla sorter till som heter Snöboll och Puritan. De är tidiga. Vi har också Cherie en tunnskalig delikatess av franskt ursprung. Av kompisen Ronny fick vi härom året några Asterix som vi odlat upp fler av. Den är resistent mot bladmögel, ger stora goda knölar och är särskilt bra till potatismos.
Rune Lanestrand
Potatis.jpg

 

 

4 Responses to Dags att sätta potatisen

  1. Ingeman Anderberg skriver:

    Bladmögelresistent potatis som ger stora röda mjöliga knölar är troligen Sarpo Mira, denna sort har jag odlat några år. Asterix drabbas av bladmögel men inte brunröta.

    Gilla

    • Rune Lanestrand skriver:

      Sarpa Mira gick inte bra på vår jord. Genom att vi förgror kan vi skörda innan bladmöglet slår till. Asterix är ganska motståndskraftig mot bladmögel.

      Gilla

  2. Monica Dahlby skriver:

    Vad jag älskar att se dessa hederliga gamla jordkällare! Man hade förstånd på den tiden.!!!!

    Gilla

    • Rune Lanestrand skriver:

      I våra slogs- och mellanbygder med många torp och smågårdar var jordkällaren oundgänglig. Nästan på varje boställe fans en jordkällare. Det var en livlina under den långa nordiska vintern.

      Förstånd Monica, ja just det. Vid en avspärrning eller katastrof som hindrar mattransporterna finns i dag bara förråd för en vecka i affärerna. Och ännu mindre i miljoner hushåll.

      Den trygghet som jordkällaren gav finns inte längre. Bara ett fåtal finns kvar. Men jag tror att de kommer tillbaka när husbehovsodlingen ökar och allt fler också tänker på miljön.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: