Svenska medier i förtroendebotten

visar en internationell undersökning. Bara Turkiet är värre.Resultatet är inte överraskande med tanke på att många journalister och stora medier
uppträder som åsiktspoliser och bara släpper fram politiskt korrekta synpunkter.
Värst eller bäst, beroende om man okritiskt stöder eller misstror makten.
Inte överraskande är Public service med Ekot, Rapport och Aktuellt mest lydiga.Bonnierkoncernen med sitt gistna flaggskepp, Dagens Nyheter med chefredaktör Peter Wolodarski intar en föga smickrande andraplats.
Åsiktskorridoren omfattar främst invandring- och flyktingpolitiken. Men också försvarsfrågor som värdlandsavtalet med NATO och Sveriges smyganpassning till  NATO och USA:s krigspolitik.
Det är nog bara mediefolk som är överraskade. Allmänheten ser dagligen hur anpassad journalistiken är till makten när det gäller viktiga samhällsfrågor.
Maktens många mediedrängar håller sig inom åsiktskorridorerna i stället för att staten censurerar som i t ex Turkiet och Kina.
Edelman Trust Barometer utförs årligen och i årets upplaga deltog ca 33 000 personer i 27 länder. I Sverige medverkade 1 200 personer.
Kravet på folkomröstning om Värdlandsavtalet med NATO är ett aktuellt exempel på den utbredda självcensuren. Därför slår jag ett slag för fredsuppropet här. https://secure.avaaz.org/en/petition/Vi_vill_folkomrosta_om_NATO_och_Vardlandsavtalet_Vi_vill_ha_fortsatt_fred_med_Ryssland_och_ovriga_varlden/?pv=1&fb_action_ids=10153800075924342&fb_action_types=avaaz-org%3Apost

Rune Lanestrand

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: