Ankungarna kom med solen

efter många mulna och kyliga vårdagar. Den milda vintern lurade ankorna att börja lägga ägg redan i slutet av februari.
Vi tog undan äggen men en fortsatte att värpa även efter att det blivit vinter igen.
I går kom hon ut i solen och visade stolt upp resultatet. Hon tog med dem på ett dopp i dammen men de gick snabbt upp ur det kalla vattnet.
Deras fettproduktion räcker ännu inte till att preparera fjädrarna så de tål vatten någon längre stund.
Följde sedan, lite frusna, gärna tillbaka in i lagårn och får växa till sig några dagar till innan de går och badar igen.
Ankmamman har bra kontakt med sina ungar. Med en signal får hon dem att stanna kvar, lägga sig i en ”hög”och värma varandra. Medan hon tar ett bad i dammen och tvättar sig.
När de blir lite äldre ger hon en annan signal när hon vill locka med dem ut. Ankor ruvar längst av våra tamfåglar.. Hon har ruvat 32 dagar, gäss 26-28, kalkoner 28 och höns ruvar 21 dagar.
Det bästa av allt är att myskankor äter alla slags sniglar. Vi har ännu inte plockat en mördarsnigel medan de flesta grannarna har gett upp och slutat odla grönsaker p g a mängden mördarsniglar.

Rune Lanestrand

3 Responses to Ankungarna kom med solen

 1. Eaqhan skriver:

  Underbar bild och trevligt inlägg. Men ankor är inga hönsfåglar. Nu vet jag ju att du också vet det. Men det blev lite fel i texten, liksom. Men det är ju bara en petitess. 😉

  /Skvitt

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Tack! Det gick av själva farten. Kul med kunniga och uppmärksamma läsare. Rättar och lägger till en viktig sak som jag glömde ta med.
   Det bästa av allt är att myskankor äter alla slags sniglar. Vi har ännu inte plockat en mördarsnigel medan de flesta grannarna har gett upp och slutat odla grönsaker pg av mängden mördarsniglar.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: