Grattis kungen!

Jag gillar traditioner och en representativ monarki som består så länge den sköter sitt ämbete. Och det gör dagens kungahus.
Tänk vad skönt det är att slippa president. Av de nordiska länderna är det bara Island och Finland som väljer en sådan. Men det är inte folket som väljer. Utan det är partibunkrarna som nominerar avdankade politiker.
Under de senaste 40 åren har presidenterna i Finland varit f d partiledare eller statsministrar växelvis från antingen socialdemokraterna eller moderaterna.
Så skulle det också bli i Sverige. Då ingen från partierna fristående kandidat har en chans mot partiernas många miljoner i partistöd.

Rune Lanestrand

One Response to Grattis kungen!

  1. Det förefaller som att länder med monarki vanligtvis åtnjuter en större trygghetskänsla än länder med presidenter. Kanske beror det på att monarkerna inte har tillsatts med vilseledande kampanjer? Det borde forskas mer om varför så många länder fortfarande envisas med att behålla sina monarker. Under vilken form av statsskick har folk det bäst? Supermakterna har ju presidenter men har deras folk det superbra och frihet?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: