Vårtal vid Valborgsfirande vid Ryrsjön

”Att fira vårens ankomst med att elda en brasa är en urgammal svensk och nordisk sed som från  början var till för att skrämma bort rovdjuren från sätrar, gårdar och hot från onda krafter på den tid då de flesta med hårt slit levde av det jorden gav.
I dag behöver vi tända en brasa mot andra hot i en tid som är orolig och farlig. Mycket av vårt trygga Sverige har gått förlorat och terrorattentaten hotar även vårt land. Så det är viktigt att vi slår vakt om våra traditioner och vårt sätt att leva.Eländet i världen får inte påverka oss så att vi inte kan njuta av den underbara tid som våren är.
Det går som en ilning genom kroppen när de första vildgässen kommer sträckande mot norr och med sitt efterlängtade läte är de första att förebåda våren. Och vi har tur som får bo i ett av Sveriges rikaste flyttfågelsträck mellan Vänern och Byfjorden.
När björkarna får sin lila färg och börjar få musöron är det en ljuvlig tid. Vårkvällens fågelsång, doften av hägg och syren är magisk. Och allt bjuder skaparens underbara natur på som vi borde behandla mycket bättre än vi gör.
Svårt att hitta en vackrare plats att samlas och fira Valborg på när vitsipporna bildar en vit matta mellan björkarna. Här vid Ryr-sjön har generationer före oss samlats för att gemensamt fira Valborg. Under många år var det  IOGT och nu är det föräldraföreningen  som håller i arrangemangen i samarbetet med IOGT och Idrottsföreningen.
De ideella krafterna underifrån i samhället är oerhört viktiga. Det är de som är kittet och som håller ihop samhället när storsamhället sviker eller inte räcker till.  Kommunen (Vänersborg) tar gärna in våra skatter men har alltid prioriterat centrum och styvmoderligt behandlat ytterområdena.  Skola, dagis och annan social service får vi slåss för. Utan föräldraföreningens envisa kamp hade vi inte haft någon skola kvar. Det är en sak som är fullkomligt säkert.

Jag vill sluta med några rader ur Tage Danielsson fantastiska diktning.

För den trötta samhällskroppen
vore kanske bästa boten
ifall tankarna från toppen
kom från roten.

Samhällsmoralen gror ur gräsrötterna,
och gör den inte det
beror det på att den har gödslats
med för mycket skit från ovan.

En stor applåd för föräldraföreningen och alla gräsrötter som ställer upp och jobbar ideellt för att vi ska kunna fira Valborg här i kväll.”
Därefter sjöng Väne-Ryrs kykokör in våren som började med Vintern rasat ut och slutade  med Västgötasången och  Du gamla du fria som många sjöng med i av hjärtans lust. Nationalsången var ju i det närmaste förbjuden när Sverige skulle bli en humanitär stormakt, Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin, språkrör, partieliten och de politiskt korrekta storstadsjournalisterna stod på sin höjdpunkt. Och alla våra gamla fina traditioner betraktades som bakåtsträvande. Ja rent av främlingsfientliga.
Rune Lanestrand

5 Responses to Vårtal vid Valborgsfirande vid Ryrsjön

 1. Anne Ringborg skriver:

  Så rätt du talar Rune

  Gilla

 2. Jan Öhlund skriver:

  Fin skrivning Rune. Det värdefulla vi har haft hittills och som vi kan minnas kommer på något sätt fram i extra stark belysning inför de ofrånkomliga förändringar av våra livsvillkor vi håller på att få.

  Åsikterna år många, starka och även fanatiska när det gäller hur vi skall förhålla oss till vår omvärld och de människor, gräsrötter, som flyr hit för att rädda sina liv.

  Förhoppningsvis har vår i grunden fantastiska trygghet gjort oss tillräckligt starka att både mota bort ondskan och hjälpa de som flyr för sina liv till samma fantastiska tillvaro som vi har haft så länge vi kan minnas.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja, Öhlund, hoppas kan man ju alltid. Men jag måste säga att det ser inte särskilt ljust ut. Aldrig tidigare, i modern tid, har civilsamhället i vårt land utsatts för så stora påfrestningar. Med erfarenhet från den kommunala ekonomin med bristande resurser under många år är jag bekymrad över hur det ska gå.

   Gilla

   • Jan Öhlund skriver:

    Ja, Lanestrand, man gör sina bedömningar utifrån erfarenhet och det man vet. Ju mer erfarenhet och kunskap ju bättre ställningstagande.

    Gilla

 3. Anonym skriver:

  Mycket bra formulerat av Dig, Rune!
  Majhälsningar från Din gamla medkämpe Eva Sternberg

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: