Äntligen ifrågasätts de orimliga chefslönerna

i bolag och banker inifrån branschen själv. Direktörernas miljonlöner och bonusar uppfattas som ytterst stötande för de flesta normalt tänkande människor. Jag tycker de är rent av kränkande att detta kan få fortgå år efter år.
Under vårens aktiestämmor har flera strider om vd-löner blossat upp. Två värstingar är ABB:s vd Ulrich Spiesshofer och hans lön på 77 miljoner kronor samt bonus på 394 procent av grundlönen, enligt Dagens Industri. Ericssons vd Hans Vestbergs lön steg från 33,8 miljoner kronor till 37,6 miljoner kronor. Trots att Ericssons aktie sjunkit med nästan 30 procent det senaste året.
Orimliga lönelyft förekommer inom bankerna som samtidigt suger ut spararna. Även inom bondekooperationen. Arla-direktörerna ger sig stora lönelyft samtidigt som de håller på att utrota de svenska mjölkbönderna.
Kloka norrmän.
Det är den gigantiska norska oljefonden som går till attack mot de skenande chefslönerna. Den norska oljefonden är en av världens största statsägda fonder och förvaltar över 7.000 miljarder kronor enligt Financial Times.

Rune Lanestrand

One Response to Äntligen ifrågasätts de orimliga chefslönerna

  1. Det är bara att hoppas att även de svenska fondcheferna vågar och vill ta sitt ägaransvar. Men de är väl mer lojala mot dem som i smyg ger dem privata förmåner? Den stora massan av små andelsägare kan tydligen ingenting göra.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: