SMHI har lurats igen

Natten till igår hade vi en minusgrad vilket inte förutsågs av SMHI. Yrvaket varnade man däremot för nattfrost i hela Götaland för natten till i dag. Då det som lägst varit 5 plusgrader. Det är inte första gången utan inträffar varje försommar.
När jag växte upp förutsåg Väderlekstjänsten som jag tror det hette då nattfrosten under järnnätterna omkring den 10 juni här i trakten. När pappa, som odlade en hel del potatis lyssnade på väderrapporten, blev vi barn tysta. Vi förstod hur viktigt det var. På den tiden fanns erfarna väderobservatörer som var otroligt skickliga att förutse vädret både för natten och för dagen.
Men att ha män och kvinnor runt om i landet som för ett litet extraknäck skötte väderobservationerna var inget för det moderna Sverige. I dag är ett fåtal kvar.
När SMHI i stället anslöt sig till den extremt dyra globala sattelitövervakningen försvann noggrannheten. Under senare år kommer nattfrostvarningen som regel en dag för sent. Precis som i går natt.
Blev det några frostskador? Då vi inte litar det minsta på SMHI så kollade vi som vanligt termometern noga. När det är fem-sex grader vid elvatiden är det dags att i halvskummet gå ut till knotten och lägga väv. Inget frös men det var inte SMHI:s förtjänst. Jordgubbar och midsommarpotatisen är räddad.

Rune Lanestrand

7 Responses to SMHI har lurats igen

 1. Bo Johansson skriver:

  Utanför ämnet, men kanske kan det här förklara en del av den obefintliga självförsörjningsgraden i Sverige, avfolkningen av landsbygden och den katastrofala jordbrukspolitik som förts åtminstone de senaste fyrtio åren.
  Parasitstopp

  Gilla

 2. ralf skriver:

  Regeringen ljög om ubåtar, ljud kom från svenskt objekt samtidigt kränktes sverige av en ubåt från nato förra året.

  http://jinge.se/allmant/krankande-ubatsjakt.htm

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Du menar kanske att när regeringen och militären ljuger och bluffar kanske SMHI tycker att de också kan göra det.

   Gilla

 3. anders skriver:

  Gör ett skärmklipp av prognosen för din ort (10-dygns) och gör detta varje dag. Jämför med utfallet. Jag skulle vilja hävda att en schaman med trolltrumman på sned har bättre förutsättningar att ha rätt.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja, det är så slött och oengagerat att det inte så sällan för samma område är ett väder på Rapport och ett helt annat fem minuter senare på samma kanal på regionala Västnytt.

   Gilla

 4. Anonym skriver:

  Käre Rune!
  Underbart att läsa denna texten av en erfaren man som Du!
  Tack!
  Eva Sternberg

  Gilla

 5. gras1519 skriver:

  Vi räddade åtminstone stångbönorna med lite tidningspapper över dem….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: