Sallad duschas med växtgift

Natten mellan den 22 och 23 juni 2014 rann 700 liter bekämpningsmedel ut i en salladsodling i Skåne. Är det möjligt,kan man spruta växtgifter också på sallad som går direkt från jord till bord?
Jodå det visar sig vara ett insektsgift som får sprutas ända fram tills en vecka före salladen skördas och spisas. Det är inget ofarligt gift som används. Preparatet heter Fastac50 och är av Kemi (Kemikalieinspektionen) klassad i den näst högsta graden av giftighet.
Enligt inspektionen dödar Fastac50 humlor, bin och fjärilar, förgiftar fisk och är allmänt miljöfarligt.
Larmet gick. Räddningstjänsten i Vellinge kommun fick rycka ut med gasmask och full katastrofutrustning för att försöka stoppa läckaget, suga upp och sanera efter olyckan. Hela tunnan med gift rymde 3200 liter. Enligt räddningschefen fick man också gräva upp och ta bort jord vid saneringen.
Detta gift sprutas på den sallad som vi ska äta bara efter en veckas karens. Skrämmande kort karens då den för spannmål där den också används har en karenstid på 42 dagar.
P g a läckan fick vi reda på att i stora salladsodlingar i industriformat som i Vellinge sprutas det med så hälsovådliga preparat. Företaget som var så vårdslöst i Vellinge heter Bjud-Grönsaker. Men insektsgiftet Fastac50 används med stor säkerhet av alla företag som bedriver industriell odling av sallad och även andra grönsaker.
Fastac50 rekommenderas och är godkänd av Kemi i kepalök, purjolök, rödkål, vitkål, savoykål, spetskål, blomkål och broccoli.
Denna information om giftutsläppet från 2014 är lika aktuell i dag då detta växtgift fortfarande får användas. Giftskandalen som avslöjade företaget och hur besprutad sallad kan vara ledde till att omsättningen för Bjud-Grönsaker sjönk från 82 miljoner 2013 till 71 miljoner 2015.
Fastac50 rekommenderas och är godkänt av Kemi t o m 2018 i kepalök, purjolök, rödkål, vitkål, savoykål, spetskål, blomkål och broccoli. Så se upp nästa gång ni handlar. Inte minst vegetarianer. Gynna seriösa miljömedvetna odlare. Se till att köpa ekologiskt odlade grönsaker.

Rune Lanestrand

5 Responses to Sallad duschas med växtgift

 1. Josef Boberg skriver:

  Är det jag eller världen som är förryckt ?

  Gilla

 2. Gräsrot skriver:

  Tack för denna information. På sista tiden har det blivit väldigt populärt med sallad i påse. Bekvämt och bra men jag har alltid undrat över hur den kan hålla sej fräsch i flera dygn. Egen odlad plocksallad vissnar du ganska fort. Förklaringen står väl att finna i ditt inlägg kan jag tro.

  Gilla

  • Rutget skriver:

   Vad jag vet föpackas salladen i enbart kvävgas. Inget syre i den som kan få salladen att oxidera eller som är nödvändigt för de flesta mikroorganismer. Ett smart sätt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: