Det finns också glädjande nyheter

som när Tysklands vice förbundskansler i går slog fast att förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA  har gått helt i stå.
Det innebär att vi slipper översvämmas av GMO-livsmedel, kött från djur fullstoppade med antibiotika och tillväxthormoner. Det sistnämnda blev troligen för hårdsmält även för EU:s liberala förhandlare.
Hade handelsavtalet gått igenom hade det redan hårt trängda svenska jordbruket på kort tid gått under i den orättvisa konkurrensen från världens största kött och fläskfabriker med ren djurmisshandel.
Avtalet skulle också gett USA:s globala företag rätt att stämma svenska staten om vi inte accepterade deras villkor för GMO-grödor eller andra regler för användning av djurmediciner och tillväxthormoner.
De skulle enligt TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership, tolkats som handelshinder och inneburit att Sverige också kunnat få betala miljarder dollar i ersättning för våra regler för gruvbrytning. Om vi t ex stoppat ett USA-baserat gruvbolag att bryta uran.
Att förhandlingarna gått i stöpet är ett stort men nyttigt misslyckande för handelskommissionär Cecilia Malmström, (l) som lett för handlingarna. Den värsta vi kunde ha på den viktiga posten.
Malmström har varit besatt av att få igenom avtalet och tydligen varit beredd på för Sverige förödande kompromisser bara avtalet med USA blev av.

Rune Lanestrand

10 Responses to Det finns också glädjande nyheter

 1. Diana Fernlund skriver:

  Uranbrytning i Sverige innebär brytning av alunskiffer. Uranhalten är låg, vilket innebär stora volymer måste brytas. I afllat finns kvar alla urans sönderfallsämnen. Bland de värsta radium-226, Radiumn avger alfapartiklar (mäts ej), 1 gram Ra-226 strålar 1 Curie, vilket motsvarar 37 miljarder Bq. I avfallet finns också Polonium-210, som tog livet av Alexander Litvinenko 3 veckor efter efter intag på en pub i London, också alfapartiklar, många gånger farligare än beta och gamma inuti kroppen.
  Vi borde få en lag mot exploatering av alunskiffern, kallas multi metal sediment MMS.

  Gilla

 2. Ulla skriver:

  Har läst någonstans att cirka 80% av dom stora företagen i USA kan använda sig av CETA- avtalet med Kanada – men i Tyskland har man påbörjat civilrättslig process mot CETA http://www.rp-online.de/wirtschaft/bundesverfassungsgericht-70-jaehrige-reicht-68000-vollmachten-fuer-ceta-buergerklage-ein-aid-1.6218486

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Varför följs inte denna oerhört viktiga nyhet upp av public service och andra stora medier som kritiklöst backat upp TTIP. Inga uppföljningar alls.
  Varför inte ställa frågor till den politiska eliten med Löfven, övriga partiledare och Cecilia Malmström i spetsen. De som sett det som en katastrof om inte EU får igenom handelsavtalet med USA.
  Löfven har sagt att det måste drivas igenom före presidentvalet i Amerika då Trump annars kan sätta käppar i hjulet.

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Smithfield Foods är en amerikansk global fläskköttsproducent som rankas som världens största inom sin bransch med en omsättning på omkring $15 miljarder. De har verksamheter i 26 amerikanska delstater och vill etablera sig i fler Europeiska länder. TTIP skulle underlättat detta då företaget skulle kunna överklaga svenska djurskyddsregler. Ett enda företag i USA, Smithfield, föder upp omkring 15 miljoner grisar om året.
  De är numera ett dotterbolag till den kinesiska globala köttproducenten Shuanghui Group, som köpte Smithfield 2013 för $7 miljarder. Det var det största kinesiska övertagandet av ett amerikanskt företag någonsin,[

  Gilla

 5. danuhrbom skriver:

  Å, vad bra att TTIP avtalet stoppat. Var finns rapportering om detta? Är det varaktigt eller tillfälligt stopp?
  Nog viktigt att inte slappna av utan låta denna succé öka vår vilja att förhindra att dåliga beslut görs.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Först blev det helt tyst om Tysklands utspel men konkurrensen från sociala medier tvingade lydmedia att rapportera.
   När man har att göra med de globala politiska rovdjuren måste man alltid vara på sin vakt.

   Gilla

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  Kan vi inte byta ut denna tokliberal?

  Gilla

 7. Monica Dahlby skriver:

  Min eviga fråga:Vad är det som händer med maktmänniskors hjärnor. När ,var,hur blev de som de blev. Barndom?Mutor? Hot? Maktgalenskap?John Perkins ger många svar,men säkert inte alla.

  Gilla

 8. Rune Lanestrand skriver:

  Kan vi nu också fortsätta distansera oss från USA:s krigspolitik och NATO minskar risken för krig i vårt närområde. https://secure.avaaz.org/en/petition/Vi_vill_folkomrosta_om_NATO_och_Vardlandsavtalet_Vi_vill_ha_fortsatt_fred_med_Ryssland_och_ovriga_varlden/?pv=1

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: