Lars Leijonborg den högst ansvarige för Karolinska sjukhusets dödliga plaströrsoperationer sitter kvar

trots att han kände till att Paolo Macchiarini var misstänkt för allvarliga brott i Italien när han anställdes.
Men den förre folkpartiledaren och ministern sitter säkert som ordförande i Karolinska Institutets högsta styrelse, Konsistoriet. Nominerad av regeringen. Lars Leijonborg är en en person med stort orimligt stort politiskt inflytande och hålls om ryggen i alla lägen av makteliten och de stora medierna. Annars skulle han varit den förste som tingats avgå i tidernas grövsta medicinskandal.
Det är dokumenterat att det var Lars Leijonborg som tog den första kontakten med den rödgröna regeringen med förslag om Decemberöverenskommelsen DÖ. Det skedde på nobelfesten i december 2014 i ett samtal med Mikael Damberg.
DÖ innebar att Sjukklövern ströp all demokratisk debatt om massinvandringen genom att stämpla all kritik mot flyktingpolitiken och den misslyckade migrationen för främlingsfientlig eller rasistisk.
Leijonborg har varit ordförande i Mittmedia med 18 dagstidningar. Svenska Dagbladet ingå också efter samgående med Schibsted.
Just avgången som ordförande leder Leijonborg den mäktiga tidningskoncernens utveckling av opinionsjournalistik. Det måste vara en lätt uppgift då det är vad Mainstream Media ägnat sig åt i decennier. Inte minst fp-tidningar.
Utöver nämnda uppdrag, ministerpension, riksdagspension uppbär Leijonborg också feta löner och arvoden som ordförande i Friskolornas Riksförbund och ledamot av Rymdstyrelsen. Hans meriter för dessa uppdrag är en misslyckad tid som utbildningsminister och har ständigt flyger högt i det blå.
Rune Lanestrand

7 Responses to Lars Leijonborg den högst ansvarige för Karolinska sjukhusets dödliga plaströrsoperationer sitter kvar

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Kl 10.30 i tv 2 presenteras Sten Heckschers utredning om KI:s skandalösa roll i Macchiarini-skandalen. Professsor Per Risbergs förslag att inte dela ut medicinpriset under två år är välmotiverat. Jag tycker att KI ska kopplas bort helt från nobelstiftelsen som nog också borde synas lite närmare i sömmarna.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Macchiarini-skandalen har satt tydligt avtryck i allmänhetens uppfattning om Karolinska institutet. KI rasar från en fjärdeplats till en tolfte plats i senaste förtroendemätningen.
  KI har legat bland de mest ansedda universiteten i Sverige under flera år, förra året låg det på en fjärdeplats bland tjugo lärosäten. I år återfinns Karolinska Institutet på plats tolv.
  – Det är extremt allvarligt och vi är inte alls nöjda med det här, men vi får helt enkelt konstatera att så här är det nu och vi måste jobba stenhårt för att förbättra det, säger Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor på KI.
  Något så ruttet som ledningen för Karolinska Institutet med nära anknytning till nobelpriset i medicin får man nog leta efter.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Hurra, hurra, en av den politiska och mediala elitens flaggskepp, den politiska storskojaren Lars Leijonborg (l) har avgått som ordförande för Karolinska institutet.

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Lars Leijonborg var också den främste tillskyndaren till ett av Europas största och spektakulära forskningsprojekt; European spallation source, ESS.
  Leijonborg var chefsförhandlare och fick det förlagt till Lund genom att han erbjöd stora bidrag från Sveriges sida.Trots att ett stort antal länder står bakom projektet mutade Leijonborg till sig anläggningen genom att Sverige satsar 6 miljarder vilket är 35 procent av den budgeterade kostnaden. Blir säkert mycket dyrare. Byggstarten och verksamheten har redan fått hård kritik för ren misskötsel.
  Trots att Sverige satsar så stor andel ser styrelsen för ESS inte som sin uppgift att värna svenska intressen. Beställningarna av avancerad teknisk utrustning går i stor utsträckning till utländska företag.

  Gilla

 5. Läkarförbundet utgör en förtroendefull remissinstans vid beslut om hur många läkare som varje år skall utbildas. De senaste ca 40 åren har det varit en konstant brist på läkare. Det framkallar en desperat situation. Orsaken till sjukvårdstortyren är för få kvalificerade läkare.

  Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  När Paolo Macchiarini blev aktuell för en anställning på KI var han belastad med grova brottsmisstankar i Italien.
  Enligt patientuppgifter skulle kirurgen erbjuda människor privata operationer, i vissa fall för en ersättning på nära 1,5 miljoner kronor.
  Brottsmisstankarna i Italien omfattar bedrägeri och vilseledande av patienter.
  Detta var väl känt i KI:s ledning och för att brottsutredningen inte skulle sätta käppar i hjulet för stjärnrekryteringen skrev tre av Leijonborgs närmaste medarbetare prefekten Li Felländer Tsai, enhetschefen Lars-Olaf Cardell och docent Mats Holmström ett brev till den lokala politikern Enrico Rossi, som hörde till Macchiarinis varmaste beundrare. Jag utgår från Leijonborg var informerad.
  I brevet förklarade de att de ”informerats om den besvärliga situation” som Paolo Macchiarini befann sig i ”på ett olyckligt sätt”.
  De bad Rossi att skriva ett brev där han förordade ett samarbete mellan KI, Karolinska sjukhuset och Paolo Macchiarini. Vilket han gjorde.
  En månad senare beslöt KI:s styrelse med Leijonborg som ordförande att anställa Paolo Macchiarini.Ett par månader därefter opererades den första plaststrupen in i en patient utan föregående forskning eller tillstånd.

  Gilla

 7. Anonym skriver:

  Käre Rune!
  Tack för inlägget idag! Nu är Du en verkligt ful fisk på spåren! Leijonborg är nog – efter Göran Persson den mest motbjudande politiker vi har i Sverige. Han är helt enkelt vidrig.
  När jag ser på vad han gör och hur han är, ser jag ett återkommande mönster av helt omoraliska opportunister och lealösa
  män, som sällan har gylfen knäppt!
  Alla, som vill kan ju läsa mina bloggar om denne man under de senaste tio åren!
  I hans spår ligger fruktansvärda rester av hans framfart – tvi vale!
  Och då vill jag ändå inte ta upp den gången. då han hade rakat pungen för att framstå som modern i ett debattprogram i SVT!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: