Polisanmälan av Lars Leijonborg och KI:s styrelse för tjänstefel och trolöshet mot huvudman

På grundval av vad som framkommit i Kjell Asplund och Sten Heckschers utredningar anmäler jag härmed Lars Leijonborg och den övriga styrelsen för Karolinska Institutet för tjänstefel och trolöshet mot huvudman.
Av utredningarna framgår tydligt att styrelsen för KI  har brutit mot offentlighets- och sekretesslagen, förvaltningslagen, arkivlagen och arkivförordningen. De skador som detta har medfört för Karolinska Institutet, Karolinska sjukhuset, svensk medicinforskning och nobelpriset i medicin är i dagen läge oöverblickbart.
Vid granskningen av  styrelsen protokoll  har jag dessutom funnit en ytterst graverande omständighet som inte berörts i de båda utredningarna. Men som är ett mycket allvarligt förvaltningsfel.
Lars Leijonbortg hade inte mycket mer än installerat sig som ordförande förrän han tillsammans med den övriga styrelsen försämrar den ekonomiska kontrollen över institutet.
vilket framgår av kopia ur styrelsens protokoll  2 december 2013.:
Bengt Norrving föredrog ärendet.
Konsistoriet har tidigare bemyndigat rektor och universitetsdirektör att var för sig teckna firma för Karolinska Institutets anknutna stiftelser. För att undvika tidsutdräkt i den
administrativa hanteringen föreslås
att
rektors och universitetsdirektörens respektive ställföreträdare får samma bemyndigande att, var för sig, i ordinarie befattningshavares frånvaro teckna firma för Karolinska Institutets anknutna stiftelser. Konsistoriet beslutade i enlighet med förslag
att
bekräfta sitt tidigare beslut att bemyndiga rektor Anders Hamsten och universitetsdirektör Bengt Norrving att, var för sig, teckna firma för Karolinska Institutets anknutna stiftelser,
att
bemyndiga prorektor Kerstin Tham att i rektors frånvaro teckna firma för Karolinska Institutets anknutna stiftelser,
att
bemyndiga biträdande universitetsdirektör Marie Tell att i universitets -direktörens frånvaro teckna firma för Karolinska Institutets anknutna stiftelser
Att i en offentlig organisation som Karolinska Institutet som hanterar så stora summor överlåta till en person att teckna företagets firma är minst sagt upprörande. Även i den minsta förening är det en regel att två tillsammans har denna fullmakt. När man sätter denna försämrade kontroll i samband med Institutets skandal blir det än mer angeläget att noggrant utreda hur dessa fullmakter utnyttjas.
En ingående polisutredning kan på kort sikt inte reparera det löjets skimmer över Karolinska Institutet och dess ledning som nu sprids över världen. Men det kan i varje fall ge  vårt land ett gott anseende som rättsstat som inte bara nöjer sig med att personer som handlat så här ansvarslöst och orsakat stort lidande hos patienter bara avgår eller prickas utan också får undergå en juridisk prövning.
Vänersborg 2016-09-05
Rune Lanestrand
Tidigare ledamot av regionfullmäktige och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen

5 Responses to Polisanmälan av Lars Leijonborg och KI:s styrelse för tjänstefel och trolöshet mot huvudman

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Undra om polisen i Solna har haft något inledande förhör eller kontakt med Lars Leijonborg eller om han har någon form av politisk och juridisk immunitet?

  Gilla

 2. Morgan Larsson skriver:

  MYCKET BRA! Rune
  Det här ryggkliarslöddret ska verkligen stå till svars för sina ansvarslösa handlingar.
  Jag delar dina åsikter till 100%.
  Tyvärr är jag tveksam till den förolyckade polismyndighetens förmåga att reda ut denna härva. Skulle inte förvåna mig om anmälan blir nedlagd redan samma dag den inkommit.
  Förtroendet för polisen bland folk är nu nere på minus. Medborgargarden organiseras på flera platsen i landet.
  Morgan Larsson
  Välfärdspartiet

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Så snart Lars Leijonborg tillträtt som ordförande slog han fast att Karolinska Institutet skulle bli känt som det förnämsta i världen. Jag kan föreställa mig hur Leijonborg såg framför sig en rad av nya nobelpristagare från KI som han själv och dåvarande utbildningsminister Jan Björklund i skulle sola sig med i nobelglansen.

  Gilla

 4. Anonym skriver:

  Bra! Detta är förskräckligt, har själv jobbat som tjänsteman och alltid har två personer tecknat firma, attesterat och utanordnat fakturor etc.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: