Vindruvorna mognar fint

Vindruvor

i den varma sensommaren som gett dem fin arom och sötma. Den här vinstocken är 17 år, bar frukt tidigt och ger troget riklig skörd varje år.
Vi bor i en trakt med kärvt klimat men den har klarat vintrar ned till 30 minusgrader. Att få plocka, äta och bjuda på egna obesprutade vindruvor är en härlig känsla.
Jag publicerar bilden för att uppmuntra min vänner att följa efter. Vänta inte utan plantera vindruvsplantan i ett lite skyddat och soligt läge. Det är inte svårare än att odla vinbär.
Många bäckar små.En vinstock i varje trädgård skulle positivt bidra till en minskad långväga flygimport av vindruvor. (Och spara lite syre till barnbarnen.”) Även kommersiella odlingar har startat i Sverige under senare år.

Rune Lanestrand

 

6 Responses to Vindruvorna mognar fint

  • Rune Lanestrand skriver:

   De många kommuner som redan går på knäna p g a bostadsbrist och dålig ekonomi får spara på allt annat för att få budgeten att gå ihop hjälpligt. Inte minst sparas det inom äldrevården.

   Gilla

 1. Spetz skriver:

  Vad är det för knäppa personer inom media egentligen?!

  Ulf Johansson – SVT-chefen:: ”-DN talar alltid sanning”

  Gilla

 2. Kristina Magnusson skriver:

  Så underbart! Vad skulle inte kunna åstadkommas med en med-
  veten regionalpolitik i vårt vackra land, där hela landsändar och gamla kulturbygder nu istället avfolkas med förfärande hastighet.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Du har så rätt. Dessvärre är det så att ”regionalpolitiken” knappast existerar. Det är centraliseringspolitiken till storstäderna och större regionala centra som gäller och har gällt under det det senaste halvseklet.
   Ett avskräckande exempel är bildandet av Västra Götalandsregionen som bl a motiverades med att regionen skulle fördela resurserna lika i regionens olika delar.
   Det har blivit tvärsom. Dalsland och ytterområdena har ytterligare avfolkats och de medel länsstyrelsen tidigare fördelade ger regionutvecklingsnämnden främst till Göteborgsområdet.
   Det är en enorm samhällsekonomisk förlust att avfolka bygderna och tömma fina hus som får stå öde medan det råder en stor bostadsbrist i de stora städerna.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: