Närmast kriminella höjningar av elpriset

 där Fortum/Ellevio och Vattenfall är de värsta. Från redan höga fasta avgifter för ledningarna har de båda företagen, sedan februari 2015 till i dag, höjt med 18 respektive 16 procent. Samtidigt som priserna i övriga samhället legat i stort sett på samma nivå.

Medan allt annat i dag ska konkurrensutsättas, som dagis, skola och äldrevård så har elnätsföretagen monopol och behöver inte konkurrera.
Hur har riksdag och olika regeringar kunnat ge dessa skrupelfria företag fria händer att skinna sin kunder? Det obligatoriska är annars att monopolföretag kontrolleras av samhället så de inte kan ta ut orimlig vinster.
Det måste vara ett grundläggande systemfel när det är Förvaltningsdomstolen som gett elnätsbolagen rätt till de orimliga prishöjningarna. Ännu ett exempel på obegripliga domar i vårt
rättsväsende. Totalt handlar det om cirka 36 miljarder kronor som elnätsföretagen enligt domen har rätt att plocka ut av sina kunder i en extra avgift förutom den normala taxan.
Man kan också undra vad den statliga Energimyndigheten med sina 350 anställda sysslar med då de inte ens kan inrätta ett system som håller koll på de stora jättarna. Ett system som skyddar elkunderna mot dessa lika omotiverade som oacceptabla prishöjningar.
Det kanske sämsta är att många hushåll tycker det inte är någon idé att spara på elen då det fasta priset är den stora delen på elräkningen.
Kan det vara något samband mellan den obegripliga flatheten mot elnätsbolagen och att Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma tidigare har varit anställd hos EON och Vattenfall?
Inte heller Energimarknadsinspektionen har reagerat trots att hela 30 procent av Vattenfalls inkomster på det fasta elnätet är ren vinst.

Rune Lanestrand

 

12 Responses to Närmast kriminella höjningar av elpriset

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Nya Wermlands-tidningen vill diskutera de orimligt höga fasta elkostnaderna.
  https://nwt.se/asikter/debatt/2016/10/07/narmast-kriminella-prishojningar

  Gilla

 2. Emil skriver:

  Allt för att bekosta vad våra politiker tagit emot med öppna hjärtan…deras öppna hjärtan öppnar folkets plånbok, med våld!

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Nu visar det sig att det Vattenfall skinnar sina kunder på är inte mindre än 30 procent ren vinst som går till statskassan. I praktiken en extraskatt.

  Gilla

 4. kao skriver:

  Rena rama rånet. Ocker. Värst för dem som bor i eget hus. De nya elpriserna kommer att slå ut mångas ekonomi.
  Kao

  Gilla

 5. Margareta Lundström skriver:

  Var är våra media?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   De har fullt upp med att vinkla nyheter så att allmänheten inte ska inse på vilket sluttande plan vårt land befinner sig. Där ingen vill eller kan ställas till ansvar och en väl utvecklad korruption inom både offentlig och privat verksamhet. Tråkigt att behöva skriva. Men nödvändigt om det ska bli en förbättring.

   Gilla

 6. Under vänstervågen 68 kunde jag aldrig drömma om att det privata näringslivet skulle bli folkets värsta fiende. Att även skolorna börsnoteras tror jag beror på en överdriven motreaktion – rädsla för vänsterns tankegods med bl a likformighet.

  Moderata tankar från
  Lars-Åke

  Gilla

 7. JAN BENGTSSON skriver:

  Ännu en korrumperad myndighet?
  Vad skall vi tro…

  Gilla

 8. Anonym skriver:

  Du borde var regeringschef istället,
  tycker Eva

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Tack för erbjudandet!Det är bara om folket går samman i kraftfulla, fredliga manifestationer som saker och ting kan ändras till det bättre. Vi är för loja men jag tror att allt fler inser att de måste engagera sig när de ser hur illa riket styrs.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: